Mindig lehet tökéletesíteni és a jó hír az, hogy itt használható tippeket kapsz ahhoz, hogy még finomabb rántott húst tudj sütni! És nem csak a sütéshez, a panírozáshoz is kapsz tippeket.
A hagyományos panírozás sorrendje: először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában forgatjuk meg a hús szeleteket, ügyelve arra, hogy a húst minden réteg egyenletesen betakarja. De ha tökéletes rántott húst szeretnél, akkor nem csak erre kell figyelned.
Másféle íze lesz a rántott húsnak, ha csirkemellből, ha pulykamellből, vagy ha sertéshúsból készíted el. Utóbbi esetben a szárazabb húsokat kedvelők a karaj húst, a szaftosabbat szeretők a sertés combot válasszák!
Ezektől a tippektől lesz tökéletes a rántott hús
- A hússzeleteket panírozás előtt szárítsd le, mert így a panír könnyebben rájuk tapad.
- A vastagabb szeleteket ki kell klopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Ha nincs odahaza húsklopfolód, használhatod a kés nyelét, vagy a penge hátlapját a klopfoláshoz.
- Finom alapanyagokat használj! A bolti morzsa helyett magad készítsd finom zsemléből vagy kifliből, a felhasznált hús legyen friss! A lisztet szitáld át, a tojás pedig legyen friss, falusi.
- Ha azt szeretnéd, hogy a sovány hússzeletek ne száradjanak ki, akkor panírozás előtt kevés olajjal kend meg!
- A tojást alaposan verd fel panírozás előtt, hogy homogén masszát kapj.
- Rántott hús készítéséhez a húst közvetlenül sütés előtt panírozd, mert a panír állás közben meglágyulhat.
- A panírozott húst forró zsiradékban süsd. Ha épp hogy csak meleg olajba teszed a frissen panírozott húst, magába fogja szívni azt és nem sül, sokkal inkább fől.
- A megsült rántott hús szeleteket ne villával átszúrva, hanem szedőlapát segítségével vedd ki az olajból, így a bundájuk szépen egészben marad. Ha villával böködöd a húst az olajban, finom és értékes levek távoznak belőle még mielőtt a tányérra kerülne.
- Sokan úgy rántják ki a csirkecombot, hogy a panír csaknem megég, a csont mellett pedig szinte nyers marad a hús. Ennek az az oka, hogy hirtelen, nagy lánggal akarják kisütni a rántott csirkecombot. Te ne tedd! A forró olajban, lassú tűzön, fedő alatt 10 percig kell sütni a vastagabb húsokat, menet közben pedig egyszer megfordítani, majd az utolsó pár percre a fedőt le kell venni
Ha ragaszkodsz a hagyományos vasárnapi menühöz, de mégis valami különlegeset akarsz hétvégén az asztalra tenni, akkor dobd fel a rántott húst az alábbi ötletek alapján:
Rántott hús receptek másképp
Fűszerezd a húst! Ha a hússzeleteket panírozáskor különféle fűszerekkel akarod ízesíteni, akkor azokat mindig a felvert tojásba keverd.
Különleges rántott húst készíthetünk, ha a zsemlemorzsához reszelt sajtot is keverünk, de lehet csak sajttal is panírozni.
Érdekes külsejűvé és pikáns ízűvé tehetjük a rántott húsokat, ha panírozáskor a zsemlemorzsához szezámmagot is keverünk.
Ha unnád a konyhában az olajszagot: itt a sütőben sült rántott hús recept!
Összegezzük a tudnivalókat!
Arra adtunk tippeket, hogyan lehet tökéletes rántott húst készíteni. A panírozástól a sütésig egyaránt adtunk ötleteket, sőt azt is elárultuk, hogyan lehet rántott húst készíteni a hagyományostól kicsit eltérően.
Ha témába vágóan vannak a tarsolyodban olyan fortélyok, melyeket itt nem találtál meg, kérlek oszd meg velünk!