Megdöbbentő spórolási trükkök, amihez csak kávézacc kell

Ha vendégségben vagyok a legtöbb esetben a házigazda kávéval kínál. Mindig szomorúan látom, ha a kávéfőzést a kávézacc szemétbe ürítésével kezdi.

Mit kezdessz a kávézaccal?
Tuti tippek jönnek, melyekkel spórolhatsz is!

A konyhapolcon meg ott sorakozik nála a lefolyótisztító, a kertben műtrágyával kezeli a növényeit, a komposzttal pedig úgy érzi, nem szükséges foglalkoznia.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Hogy mi köze van ezeknek a kávézacchoz? Hamarosan elmondom.

Elöljáróban csak annyit mondok, hogy soha ne öntsd a szemétbe a kávézaccot! Számtalan módon fel tudod használni a háztartásban.

Most bemutatok néhány dolgot, amikor az ingyenes (!!!) kávézaccal drága vegyszereket helyettesíthetsz.

Ékszerek

A kávézacc egy igazi csodaszer a háztartásban!

Ha nem hiszel nekem, akkor higgy a saját szemednek. Ezeket a praktikákat bátran kipróbálhatod, semmilyen veszéllyel nem járnak.

Ha nem olvastad még a kandalló üvegének tisztításáról szóló írásomat, akkor nem tudhatod, hogy szinte percek alatt pucoltam meg a kormos üveget a ráégett szennyeződésektől. És nem csak elmeséltem azt, hogy mit és hogyan csináltam, hanem egy videóban meg is mutattam. Abban a sztoriban a hamu volt a csodaszer.

Kapaszkodj meg, a kávézacc hasonlóan jó súrolószer, mint a fa hamuja! (Ezt majd lejjebb ki is fejtem). De mire jó még?

A kávézacc olyan mint a malacpersely: egy csomó pénzt megtakaríthatsz vele!

Malacpersely és kávézacc - mi a közös bennük?
Spórolj a háztartásban! Használj ingyenes szereket!

Az alábbi esetekben hatásosan felhasználhatod a máskor a szemétbe dobott kávézaccot, így megspórolhatod a korábban használt vegyszerek árát.

Figyelj, mert most jön az izgalmas rész!

Remekül semlegesíti a különféle szagokat

Ezt a tulajdonságát ki tudod használni a lakásban, a hűtőszekrényben vagy a bűzös edzőcipődben is.

Tegyél egy-két adag kávézaccot egy tányérra, majd helyezd el a hűtő polcán. A hűtőszekrényben eluralkodó erős illatok (amit romló étel, penész, büdös sajt, stb. okozott) egy nap alatt megszüntethető.

Persze ehhez az is kell, hogy egyrészt megszüntesd a szag forrását, másrészt alaposan kitakarítsd a hűtőszekrényt.

A lakásban egy jól szellőző vászonzacskóban helyezd el a kávézaccot. Ha a hamutálca okozza a kellemetlen szagokat, akkor kávézaccal súrold át, majd mosd el!

Ha rendszeresen használod a hamutartót (Miért dohányzol a lakásban?!?), akkor hagyj egy kevés kávézaccot az alján a használat ideje alatt is.

Az edző cipőd – és nem csak az – a használat során egyre inkább kellemetlen szagú lesz. Amikor használaton kívül van, tegyél egy-egy zacskó kávézaccot a cipőkbe. Jól szellőző vászon zacskót használj! Kiválóan semlegesíti a bűzt.

Mit spóroltál meg ezzel? Az illatosítót, levegő tisztítót, cipő, ételek kidobását a bűz miatt....

A növények imádják a kávézaccot

Ezt a tulajdonságát többféleképpen is kihasználhatod.

Egy-két adag kávézacc vízzel összekeverve jót tesz a fűnek. A keveréket töltsd öntözőkannába és öntözd meg vele a füvedet! A kávé nitrogén tartalma jótékony hatással van a pázsitra.

Komposztálsz a kiskertedben? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor nyugodtan öntsd rá a kávézaccot, jót fog neki tenni a zacc tápanyag tartalma. És ha már az előbb szóba került a hamu, a fa hamuját is nyugodt szívvel ráöntheted a komposztra.

A szobanövények is megérdemlik a törődést. A virágföldbe keverj egy-két kanál kávézaccot, ezzel fontos tápanyagokat biztosítasz a számukra.

Miért jó ez neked, hol itt a spórolás? Nem kell trágyát, műtrágyát venned. Ez nem elég?

Hogy a kertben még hányféleképpen tudod hasznosítani a kávézaccot, azt a linkre kattintva tudod elolvasni.

Rovarok, kártevők utálják a kávézaccot!

Amikor a hangyák elleni praktikákról írtam, valahogy kimaradt a kávézacc. Pedig hatásos szer rovarok ellen! Ha körbekeríted vele a kiskerti növényeket, távol maradnak az ízeltlábúak.

Sőt, még a csigák is!

Ha bemászkálnak a lakásba a hangyák, akkor tegyél az útjukba kávézaccot, a drága rovar riasztó vegyszerek helyett.

Oké, itt talán egyértelmű, hogy a vegyszerek árát spóroltam meg neked.

Oldja a zsírt, súrolószer és a lefolyót is tisztítja

Zsíros, odaégett edényeket súrolhatsz kávézaccal. Van némi zsíroldó hatása és karcmentesen tisztít, így hasznos segítség mosogatáskor.

Ha a lefolyóba öntöd, akkor nem kell attól félned, hogy eldugítja azt. Sőt!

Ahogy végighalad a lefolyó csőben, folyamatosan súrolja, szedi le az feltapadt szennyeződéseket. Miután a kávézaccot a lefolyóba öntöd, önts utána vizet, lehetőleg forrót!

Megelőzésképp használd ezt a módszert, ne akkor próbálkozz vele, amikor már áll a trutyi a mosogatóban. A lefolyó tisztításra van egy jobb házilagos módszer, amit a linkre kattintva tudsz megnézni.

Itt vannak a kedvenc kávézacc tippek! Elolvastad?
Ugye nem kell többé gondolkodnod, mi legyen vele?

Ezekkel a tippekkel spórolni tudsz a mosogatószereken, lefolyó tisztítókon. Megtakaríthatod a duguláselhárítás költségeit.

Ha a kávézacc kapcsán a spórolásról beszélünk, akkor van egy kérdésem: mikor van a takarékosság világnapja? A linkre kattintva megtudhatod, emellett további tippeket kaphatsz a spóroláshoz.

Zárszóként annyit érdemes megjegyezni, hogy amit ma megtudtál a kávézaccról, azzal ezreket spórolhatsz meg a háztartásban. És azzal, hogy egy természetes anyagot használsz vegyszerek helyett, még a környezetedet is óvod.

Hát nem jó érzés?

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Fotók: saját archivum, giphy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 6 =

Ugrás a tetejére