Egészséges étkezés, koplalás nélkül

A legtöbb ember a mai rohanó világban úgy eszik mint az állat! Gyorsan, amennyi belé fér. Pedig sejti, hogy az egészséges étkezés szabályaival ez teljesen összeegyeztethetetlen.

Egészséges étkezés: ne egyél úgy, mint az állat
Ezt a mondatot azért majd megmagyarázom!

Az életmódodból adódóan Te is kapkodva, rohanva eszel, néha csak bekapsz valamit a gyorsétteremben? Aztán este jól bezabálsz, éjszaka meg álmatlanul forgolódsz az ágyban, mert tele hassal nem tudsz aludni...


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Ha eleged van ebből, akkor változtass az étkezési szokásaidon!

Hadd legyek veled teljesen őszinte: a Te életed, azt csinálsz vele amit akarsz!

Aki csak járatos a táplálkozástudományban, az meg fogja erősíteni, hogy az egészséges étkezés szabályainak betartása az egyik legnehezebb feladat.

Ékszerek

De ha megfogadod az alábbi tanácsaimat, nem csak egészségesebben fogsz étkezni, de jobban is fogod érezni magad a bőrödben. Anélkül, hogy koplalnod kellene!

Ha nem változtatsz sürgősen, annak az egészséged láthatja kárát!

A legtöbb ember amikor felismeri a problémát, akkor bekap néhány gyümölcsöt, esetleg nem iszik annyi kávét, vagy lefekvés előtt közvetlenül már nem nassol.

Vagy belekezd egy ész nélküli fogyókúrába, amitől egész nap rosszul érzi magát.

Ezek félmegoldások. Az a baj velük, hogy az alapvető problémát nem oldják meg.

Hangsúlyozom, most nem arról beszélek, hogy diétázz! Az amatőr fogyókúrákkal az a baj, hogy a kezdeti apró sikerek után látványos visszaesés tapasztalható...

De térjünk vissza az eredeti problémára.

Vigyázz! A rendszertelen, szélvész gyors zabálások, az egészségtelen, egyhangú táplálkozásra rá mehet az egészséged!

Nekem a legnagyobb bajom az, hogy imádom a kenyeret. Természetesen nem a teljes kiőrlésű, barna, energiaszegény típust, hanem a szép, kerek házi cipót.

Korábban szinte mindenhez kenyeret ettem. Aztán eljött egy olyan időszak, amikor furcsa dolgok történtek velem: nem jött rám a nadrágom, szuszogva mentem fel a lépcsőn és gyakrabban kértem cserét, mikor a haverokkal fociztunk.

Rájöttem, hogy ez nem mehet így tovább, valamit tennem kell. Az első, amit az étrendemből elhagytam, az a fehér kenyér volt.
Fájdalmas döntés volt? Igen.
Megérte? Igen!

Én változtattam az életemen és sokkal jobban érzem magam, mint azelőtt. Pedig nem tettem nagy dolgokat – a legfájdalmasabb a kenyér elhagyása volt – de mégis osztálykülönbség van a korábbi és a mostani étkezési szokásaim között.

De tudod mit? Ne higgy nekem! Higgy magadnak! Próbáld ki az alábbi módszert és meglátod, jobban fogod magad érezni a bőrödben.

Lássuk a lényeget:

Így lesz egészséges az étkezés és nagyságrendekkel kielégítőbb is!

Napjában legalább ötször étkezz! És amikor érzed, hogy már nem vagy éhes, akkor hagyd abba! Ezzel nem fogsz időt veszíteni, tehát ne azért mondj le erről, mert ...”kinek van ideje naponta ötször enni?” Igenis van, kell, hogy legyen rá időd!

Ne csak a száddal egyél! Így élvezetesebb lesz az étkezés.

Házi meggyes rétes recept
A látvány, az ízek és az illatok együtt tesznek boldoggá!

Ha azt mondom, hogy egyél a szemeddel is, akkor arra gondolok, hogy egy szépen tálalt, gusztusos étel látványa növeli a gasztronómiai élvezeteket. De nem csak a látvány, az illatok is levesznek a lábadról!

Lassan egyél, rágj meg minden falatot! Élvezd ki az ételek ízét, aromáját! Nem mondom, hogy hányszor rágj meg egy-egy falatot, a számolással ne vond el a figyelmed a kajáról! De legyél alapos, figyelj minden kicsi ízhatásra.

Lefekvés előtt legalább három órával egyél utoljára! Talán ismered azt az érzést, amikor egy ünnepi vacsora után nem tudsz kedvenc pózodban, azaz hason feküdni, mert olyan érzésed van, mintha egy labda lenne alattad...

Éjszaka ne dolgozzon már a gyomrod, az egész tested pihenjen!

Igyál, ne csak egyél! Egész nap igyál tiszta vizet, vagy ásványvizet. Ez a legjobb és legegészségesebb ital. Nem leszek álszent, én is kávézom, iszom sört, bort. De mértékkel! És mellé (utána, előtte) mindig iszom vizet.

Egyél változatosan! Húst, gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket! Ne vond meg magadtól azt amit szeretsz, de tarts mértéket és egyél más ételeket is! A szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a napi működéshez. Van olyan üzemanyag, amit a húsból, van amit a tejből és van amit a zöldségekből tud hasznosítani.

Kulcskérdés a só és a cukor? Igen, az ételeket csak mértékkel sózd, illetve cukrozd. Nem véletlen, hogy miniszteri rendelet szabályozza, hogy ezekből a közétkeztetés során mennyit lehet felhasználni. (Ha kíváncsi vagy rá, itt elolvashatod: 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet).

Odahaza azonban neked kell erre figyelned. A legjobb módszer, ha a lehető legkevesebbet használsz belőlük.

Enni, mint egy állat?

Emlékszel még, az elején azt mondtam, a legtöbb ember a mai rohanó világban úgy eszik mint az állat. Hogy lehet egy egészséges étkezésről szóló írást így kezdeni?

Eljött az ideje, hogy megmagyarázzam.

A vadon élő állatok, főleg a ragadozók annyit esznek, amennyi beléjük fér, ráadásul a lehető leggyorsabban. Egyrészt mert nem tudják mikor jutnak legközelebb eleséghez, másrészt attól tartanak, hogy jön egy erősebb állat és elveszi a táplálékukat.

De mi nem a vadonban élünk!

Fotók: saját archivum, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 7 =

Ugrás a tetejére