Egyszerű palacsinta recept

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Az egyszerű palacsinta recept leírásában a palacsinta tészta elkészítését fogom bemutatni. Olyan alapreceptet adok közre, ami alapján könnyedén megsüthető lesz a palacsinta: nem fog odaégni, nem szakad el és nem lesz vastag!

Egyszerű palacsinta recept, alaprecept

Miután elkészült, mivel fogod megtölteni? Az már a Te dolgod lesz, most csak arra figyelj, hogy a palacsinta alapja, a tészta tökéletes legyen! A recept alatt elárulom neked a tökéletes palacsinta készítésének titkait, melyek a receptből kimaradtak.

Mielőtt azonban rátérnék a részletekre, tisztázzuk, hogy hagyományos palacsintát fogunk sütni, nem amerikai palacsintát! Lássuk a receptet és a hozzávalókat!

A palacsinta alaprecept hozzávalói

  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 6 dl tej,
  • só,
  • cukor,
  • olaj a sütéshez,
  • szódavíz.

Egyszerű palacsinta recept lépésről lépésre

A tökéletes palacsinta elkészítéséhez tökéletes tésztát kell összeállítanod. Hidd el, egyszerű palacsinta tésztát sütni, de be kell tartani az alapvető utasításokat!

Ezt csináld, kövesd a leírást lépésről lépésre:

  1. Először egy megfelelően mély tálba tedd bele a lisztet, adj hozzá két csipet sót, a tojásokat, és egy evőkanál cukrot.
  2. Add hozzá a tej felét, majd az egészet egy habverővel keverd csomómentesre.
  3. Ha sima, egynemű a sűrű tészta, add hozzá a maradék tejet és keverd tovább csomómentesre.
  4. Ha a masszád olyasmi sűrűségű, mint a tejszín, akkor jó, ha sűrűbb, akkor szódavízzel, vagy ásványvízzel higítsd fel.
  5. Amikor megfelelőnek látod a palacsinta tésztát (nincs benne csomó, tejszínszerű az állaga), akkor sütés előtt kb.: egy órán keresztül pihentesd. Szobahőmérsékleten, vagy a hűtőszekrényben.
  6. Forrósítsd föl a palacsintasütődet. Ez az egyik legfontosabb mozzanat, mert ha nem elég forró a palacsintasütő, akkor könnyen leragadhat a palacsintatészta. Még akkor is, ha tökéletesen állítottad össze és jól elkeverted.
  7. Egyenletesen, vékonyan kend be a palacsintasütőt olajjal, majd egy kisebb merőkanállal merj bele a masszából. Hagyd, hogy a tészta egyenletesen elterüljön, kicsit forgasd körbe a palacsintasütőt a nyelénél fogva, hogy mindenhova jusson a tésztából. Ne kapkodj, de ne is totojázz!
  8. Sütés közben gyengén mozgasd a palacsintasütőt. Ha a tészta alja kezd megsülni, akkor mozogni kezd a palacsinta a sütőfelületen.
  9. Az alja egy-két perc alatt megsül, feltéve, hogy elég forró volt a palacsintasütőd. Ezt abból is látod, hogy már a teteje sem lesz folyós.
  10. Egy késsel, fakanállal vagy spatulával fordítsd meg a palacsintatésztát. Feldobva megfordítani sem bonyolult, kis kézügyesség kell hozzá. Az első pár adag sütésnél azonban ne kísérletezz!
  11. Miután sikeresen megfordítottad, nagyjából fele annyi idő alatt megsül a másik oldala is.
  12. A kész palacsintákat csúsztasd le a palacsintasütőről egy tányérra, egymás fölé.
  13. Amíg meg nem töltöd, a tetejére is tegyél egy tányért, így melegen tarthatod a felhalmozott palacsintákat.

A tökéletes palacsinta készítésének titkai

Ahogy a fenti, egyszerű palacsinta recept ismertetése során utaltam rá, figyelni kell a tészta sűrűségére, a tészta csomómentességére és arra, hogy forró legyen a palacsintasütő, mikor belemered a masszát.

Van-e még titka a tökéletes palacsinta készítésének?

A palacsintasütő. Van aki a tapadás mentes, kerámia-, vagy teflon bevonatú sütőket használja, melyekhez szinte nem is kell zsiradék. A régi típusú, vagy hagyományosnak mondott palacsintasütőkhöz kell olaj, ahogy a receptben írtam.

A palacsintasütő mérete sem mindegy. Nagyjából 23 cm körül van a palacsintasütők átmérője. Hogy ebbe mennyi tésztát kell merned, hogy finom vékony legyen a kész palacsinta, azt ki kell kísérletezned!

Az alapanyagoktól sok minden függ: friss legyen a tojás, átszitált a liszt, finom a tej. (Ha a linkre kattintasz, elolvashatod hogyan tudod könnyedén eldönteni friss-e a tojás!)

A tésztához csak nagyon kevés cukrot adj! Ha túl sokat adsz hozzá, könnyebben leragad sütéskor. A tölteléktől megfelelően édes lesz majd a kész palacsinta.

Mikor jó a palacsintatészta nyers állaga? Azt mondtam akkor, ha tejszín sűrűségű. De van egy módszer, amivel talán könnyebben ellenőrizheted:

ha elkevertél mindent rendesen, márts bele egy evőkanalat a palacsintatészta masszájába. Amikor kihúzod, és a tészta vékony filmréteget képez a kanálon, akkor jó!

Ha sehogy sem tudod megfordítani a palacsintatésztát sütés közben anélkül, hogy elszakadna, vagy összegyűrődne a tészta, akkor próbáld ki ezt a trükköt:

Tegyél a palacsintasütő fölé egy kb. ugyan akkora átmérőjű fedőt, fordítsd meg hirtelen a sütőt, majd a fedőre került palacsintát csúsztasd vissza a palacsintasütőbe.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló
recipe image
Recept:
Egyszerű palacsinta recept, palacsinta alaprecept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítés ideje:
Sütés/Főzés ideje:
Elkészítési idő:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

Ugrás a tetejére