Az egyszerű zserbó szelet karácsonyra az egyik legfinomabb sütemény. És ahogy a címében is írtam, egyszerű elkészíteni ez alapján a recept alapján! Ahogy a legtöbb hasonló karácsonyi süti receptjében, úgy ebben is a dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé íze lesz a mértékadó.
Ahány ház, annyi szokás. Nálunk például a zserbó népszerűbb karácsonykor, mint a bejgli, holott tudom, a legtöbb családnál a bejgli az igazi karácsonyi süti. Nálunk viszont csak és kizárólag zserbó és diós hókifli kerül az ünnepi asztalra.
Karácsonyi zserbó receptje
Tészta hozzávalók
- 35 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 5 dkg cukor,
- 20 dkg margarin,
- 1 dl tej,
- 2 dkg élesztő,
- csipetnyi sütőpor,
Töltelék és teteje hozzávalók
- darált dió,
- porcukor,
- sárgabarack lekvár,
- a tetejére étcsoki és
- 1 teáskanál olaj.
Egyszerű zserbó készítése
- Az egyszerű zserbó elkészítéséhez először az élesztőt kevés langyos tejben, 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
- A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
- A porcukrot és a darált diót összekeverjük a krémhez.
- Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
- Az első cipót kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd sárgabaracklekvárral megkenjük, és a cukros dióval megszórjuk.
- A 2. cipót is kinyújtjuk, ráfektetjük az előzőre, és lekvárral megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
- A 3. cipót kinyújtjuk, rátesszük a többire, ez lesz a teteje, kicsit megszurkáljuk villával, és kb.: 30 perc alatt megsütjük.
- Hagyjuk a sütőben kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a csokimázt a tetejére.
- Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a kihűlt süteményre kenjük.
- Ha megszáradt a tetején csoki, lehet szeletelni!
Látod, ilyen egyszerű a zserbó készítése! Tudtad, hogy a zserbót érdemes egy napig pihentetni, hogy összeérjenek az ízek? Feltéve, hogy a család nem talál rá és nem kezdi felfalni az egészet, még az ünnepek előtt...
Ha tetszett ez az egyszerű zserbó recept, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is! Ha hasonló recepteket, vagy praktikákat szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.