Az elrontott ételeket azért kell feljavítani, mert az ember mindent sajnál kidobni, inkább hasznosítja valahogy, ha lehet. Ha Te nem vagy az, akkor lehet, hogy első felindultságodban kidobod a félresikerült ételedet.
Ne tedd!
A konyhában hatványozottan igaz, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Igen ám, de ha az ételt rontottuk el, akkor lehet hogy éhes marad a család! Mit lehet tenni az elrontott ételekkel? Mit tegyünk, ha nem fő meg időre, ha csomós maradt a rántás, ha hagytuk megpenészedni a lekvárt, ha elsóztuk az ételt, ha leégett a hús?
Az egyik tippem nem illik a cikkbe, mert nem tudsz vele spórolni a konyhában. Megtalálod melyikről van szó?
Így hozhatók helyre az elrontott ételek
Öt olyan konyhai „balesetet” tárgyalok, ami bárkivel előfordulhat. A gyakorlott háziasszonyok már tudják, mit kezdjenek azzal, ha valami nem úgy sikerül a konyhában, ahogy eltervezték.
Te is tudod? Nézd meg az alábbi tippeket:
Ha leégett a hús…
Ha leégett a pecsenye vagy a pörkölt, rakd át sürgősen egy új edénybe úgy, hogy a leégett részeket véletlenül se kapard fel. Ezután néhány karikára vágott nyers krumplit tegyél bele, ami elveszi az égett ízt!
Ha sok odaégett és csak kevés hús használható fel, akkor a linkre kattintva meg tudod nézni, mit kezdhetsz a maradékkal.
Az edényre is vigyázz! Az égett részt hosszú áztatás után óvatosan távolítsd el! Az erős dörzsölés, kaparás, valamint a durva súrolóporok, egyéb erős vegyszerek, felsértik/oldják az edény falát.
Elsózott ételek feljavítása
Az ételeket akkor szoktuk elsózni, amikor nem vesszük figyelembe az összetevők sótartalmát. Vigyázni kell, ha a recept konzervek, fűszerkeverékek, sózott szalonna, sonka felhasználását írja elő, ebben az esetben csínján kell bánni a só adagolásával!
Célszerű utólag sózni, mert az sokkal egyszerűbb, mint utólag sótalanítani!
Ha mégis elsóztuk az ételt, akkor az elsózott pörkölt, vagy leves készítése esetén egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet a dolgon: csökkenti a sós ízt.
A legismertebb fortély a leves sós ízének közömbösítésére: a krumpli. Egy nyers krumplit rakjunk az elsózott levesbe, az majd magába szívja a sót. Van aki almát tesz az elsózott ételbe…(ezt még nem próbáltuk!). Tálalás előtt természetesen a krumplit-almát ki kell szedni a levesből!
Ha hagytuk megpenészedni a lekvárt...
Ez a befőzéskor elkövetett hiba, ami nem orvosolható: a penészes tetejű lekvárt dobd ki! A lekvár egészét átjárhatta a penész, ami rákkeltő lehet, ezért nem érdemes azzal kísérletezni, hogy vastagon leszedjük a tetejét, az alját pedig elfogyasztjuk…
Ez nem az elrontott ételek közé tartozik, de fontosnak érzem elmondani.
(Segítek: ez a kakukktojás a tippek között)
Ha csomós maradt a levesben a rántás…
A rántást a forró levesbe kell – állandó keverés mellett – önteni, azután újra felforralni és kész. Ha így tettél és mégis csomós maradt a levesben a rántás, akkor egyszerűen szűrd át egy megfelelő szűrőn!
Ha nem fő meg időre …
Ha nem fő meg időre a bab a levesben, akkor egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet megpuhítani.
Ha a levesben kemény marad a hús (előfordulhat, ha öreg kakashúst, marhahúst használunk), akkor vegyük ki a levesből, daraboljuk fel és úgy főzzük tovább.
Biztosan van még számtalan olyan probléma, ami megoldásra vár a konyhában. A háziasszonyok manapság munka mellett, a háztartás vezetésével és a gyerekek nevelésével a nyakukban főznek, sokszor esténként, holt fáradtan, hogy másnapra legyen ebéd. Így előfordul, hogy egyszer-egyszer elsózza a levest, leégeti a húst.
Ezért is szedtem össze ezt az öt tippet, hogy kisegítsen Téged: ha egyéb feladataid elvonják a figyelmedet és elrontod az ételt…
Ha tetszettek az elrontott ételek faljavítására szóló tippek és ezeket elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon, vagy más közösségi oldaladon!
Köszönöm.