5 tuti tipp az elrontott ételek feljavítására

5 tuti tipp az elrontott ételek feljavításáraAz elrontott ételeket azért kell feljavítani, mert az ember mindent sajnál kidobni, inkább hasznosítja valahogy, ha lehet. Ha Te nem vagy az, akkor lehet, hogy első felindultságodban kidobod a félresikerült ételedet.

Ne tedd!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A konyhában hatványozottan igaz, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Igen ám, de ha az ételt rontottuk el, akkor lehet hogy éhes marad a család! Mit lehet tenni az elrontott ételekkel? Mit tegyünk, ha nem fő meg időre, ha csomós maradt a rántás, ha hagytuk megpenészedni a lekvárt, ha elsóztuk az ételt, ha leégett a hús?

Az egyik tippem nem illik a cikkbe, mert nem tudsz vele spórolni a konyhában. Megtalálod melyikről van szó?

Így hozhatók helyre az elrontott ételek

Öt olyan konyhai „balesetet” tárgyalok, ami bárkivel előfordulhat. A gyakorlott háziasszonyok már tudják, mit kezdjenek azzal, ha valami nem úgy sikerül a konyhában, ahogy eltervezték.

Ékszerek

Te is tudod? Nézd meg az alábbi tippeket:

Ha leégett a hús…

Ha leégett a pecsenye vagy a pörkölt, rakd át sürgősen egy új edénybe úgy, hogy a leégett részeket véletlenül se kapard fel. Ezután néhány karikára vágott nyers krumplit tegyél bele, ami elveszi az égett ízt!

Ha sok odaégett és csak kevés hús használható fel, akkor a linkre kattintva meg tudod nézni, mit kezdhetsz a maradékkal.

Az edényre is vigyázz! Az égett részt hosszú áztatás után óvatosan távolítsd el! Az erős dörzsölés, kaparás, valamint a durva súrolóporok, egyéb erős vegyszerek, felsértik/oldják az edény falát.

Elsózott ételek feljavítása

Az ételeket akkor szoktuk elsózni, amikor nem vesszük figyelembe az összetevők sótartalmát. Vigyázni kell, ha a recept konzervek, fűszerkeverékek, sózott szalonna, sonka felhasználását írja elő, ebben az esetben csínján kell bánni a só adagolásával!

Célszerű utólag sózni, mert az sokkal egyszerűbb, mint utólag sótalanítani!

Ha mégis elsóztuk az ételt, akkor az elsózott pörkölt, vagy leves készítése esetén egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet a dolgon: csökkenti a sós ízt.

A legismertebb fortély a leves sós ízének közömbösítésére: a krumpli. Egy nyers krumplit rakjunk az elsózott levesbe, az majd magába szívja a sót. Van aki almát tesz az elsózott ételbe…(ezt még nem próbáltuk!). Tálalás előtt természetesen a krumplit-almát ki kell szedni a levesből!

Ebben a cikkben további hasznos ötleteket kaphatsz, ha túl sós lett az ételed: Elsózott ételek javításának fortélya.

Ha hagytuk megpenészedni a lekvárt...

Ez a befőzéskor elkövetett hiba, ami nem orvosolható: a penészes tetejű lekvárt dobd ki! A lekvár egészét átjárhatta a penész, ami rákkeltő lehet, ezért nem érdemes azzal kísérletezni, hogy vastagon leszedjük a tetejét, az alját pedig elfogyasztjuk…

Ez nem az elrontott ételek közé tartozik, de fontosnak érzem elmondani.

(Segítek: ez a kakukktojás a tippek között)

Ha csomós maradt a levesben a rántás…

A rántást a forró levesbe kell – állandó keverés mellett – önteni, azután újra felforralni és kész. Ha így tettél és mégis csomós maradt a levesben a rántás, akkor egyszerűen szűrd át egy megfelelő szűrőn!

Ha nem fő meg időre …

Ha nem fő meg időre a bab a levesben, akkor egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet megpuhítani.

Ha a levesben kemény marad a hús (előfordulhat, ha öreg kakashúst, marhahúst használunk), akkor vegyük ki a levesből, daraboljuk fel és úgy főzzük tovább.

Biztosan van még számtalan olyan probléma, ami megoldásra vár a konyhában. A háziasszonyok manapság munka mellett, a háztartás vezetésével és a gyerekek nevelésével a nyakukban főznek, sokszor esténként, holt fáradtan, hogy másnapra legyen ebéd. Így előfordul, hogy egyszer-egyszer elsózza a levest, leégeti a húst.

Ezért is szedtem össze ezt az öt tippet, hogy kisegítsen Téged: ha egyéb feladataid elvonják a figyelmedet és elrontod az ételt…

Ha tetszettek az elrontott ételek faljavítására szóló tippek és ezeket elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon, vagy más közösségi oldaladon!
Köszönöm.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − hét =

Ugrás a tetejére