Étkezési illemszabályok: ha betartod, senki sem fog ősbunkónak nézni

Hadd tegyek fel neked egy egyszerű kérdést: szerinted mennyire fontosak napjainkban az alapvető étkezési illemszabályok? Tudod egyáltalán mi az a terítési etikett? Sajnos ezekre a kérdésekre sokan csak a vállukat vonogatnák. Ezért itt az ideje, hogy rendbe tegyük ezt a kérdést.

Alapvető étkezési illemszabályok: Terített asztal - de hogy kell illendően megteríteni?
Terített asztal - de hogy kell illendően megteríteni? A cikkben erre is kitérek!

Ne viselkedj úgy evés közben (sem), mint egy ősember!

Igaz, hogy az étkezési kultúránkra is rátelepedett a rohanó életmód. Az étkezéseink abba az irányba mennek, hogy minél előbb, minél gyorsabban fogyasszuk el az ételünket. Nem törődve azzal, ki mit mond rólunk a másik asztalnál ülve...


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Számolj le a rossz szokásokkal, ne viselkedj úgy evés közben (sem), mint egy ősember! Igaz, hogy egyre kevesebb szó esik arról, hogy mit illik és mit nem az étkezés során, itt azonban összeszedtem neked a legfontosabbakat!

Nem árt tisztában lenned az alapvető tudnivalókkal. Az alábbi ismeretek birtokában elfelejtheted azokat a kellemetlen pillanatokat, amikor a férjed főnöke megértően mosolyog rajtad: késsel és villával álltál neki a ráknak...

Most elmondjuk neked az alapvető étkezési illemszabályok közül a legfontosabbakat, melyek segítségével magabiztosan fogadhatod fontos vendégeidet, illetve természetesen viselkedhetsz a legelőkelőbb étteremben is.

Ékszerek

Terítési etikett

Terítési etikett

Ha így terítesz, akkor minden a helyére kerül!

Az etikett szó jelentése a wikiszótár szerint:

Előírt magatartás. A társadalmi érintkezés, viselkedés formáinak, illemszabályainak előkelő vagy magas rangú körökben, a diplomáciában megszabott és rendszerint megmerevedett rendszere.

A királynak mindig az etiketthez kellett tartania magát. Az etikett előírta, hogy a királynak nem volt szabad hátat fordítani. A legszigorúbb etikett a spanyol udvarban volt szokásban.

Ezekkel a tippekkel könnyű lesz jól viselkedni a terített asztalnál:

Ünnepre ott a textil szalvéta

Fontos eseményeknél textil szalvétával terítsünk! A textil szalvéta általában a terítékre, vagy mellé helyezve vár az asztalon. Ha vendégségben vagyunk, az étkezés megkezdése előtt terítsük az ölünkbe, védjük öltözetünket!

Amikor végeztünk, összehajtva tegyük le a tányér bal oldalára.

A tányérba helyezés ellenkezik az illemszabályokkal!

Ugye nem dobálod az evőeszközöket a tányérba? A helyes sorrend:

Az evőeszközöket olyan sorrendben rakjuk az asztalra, amilyen sorrendben az ételek elfogyasztásához fel kell őket használni. Alapszabály, hogy étkezéskor mindig kívülről befelé haladva kell felhasználni az evőeszközöket!

A desszerthez szánt desszertvilla (vagy kiskanál) az illemszabályok szerint a tányér felett kap helyet, tehát nem a többi villa mellett.

Melyik pohárból iszod a vizet és melyikből a bort?

Ugyanaz áll a poharakra is, mint az evőeszközökre. A legszélső pohár az aperitiftes, azután a fehér-, illetve vörös boros pohár jön. A vizespohár a legtöbbször külön áll: a pohár a bal oldalon kap helyet, egészen az étkezés végéig ott marad.

A többi poharat az étkezés során a pincér elviszi.

Szabad-e csipegetni az asztalon lévő falatkákból?

Amíg a fő fogások elkészülnek az éhség csillapítására kenyérszeletkéket, apró péksüteményt és fűszeres vajat helyezhetünk az asztalra, a teríték bal oldalára. Ha vendégségben vagyunk, ebből nyugodtan fogyaszthatunk úgy, hogy a vajat először a saját tányérunkra tesszük, majd onnan kenjük meg a kihelyezett pékárut.

Ugye nem is olyan bonyolult a terítési etikett?

Ha betartod az éttermi etikettet, nem fognak kinézni

Hogyan viselkedjünk illendően az étteremben? Mit ehetünk kézzel, mit nem? Vegyük sorba az éttermi etikett szabályait.

Az étterembe lépve mennyire vagy udvarias?

Semennyire! Ha megérkeztünk az étteremhez, jön az első probléma: ki lépjen be előbb az ajtón? Alapesetben a hölgyeket maguk elé engedik a férfiak. Itt azonban az udvariasságnak nincs szerepe!

Az étterem egy ismeretlen terület, így az illemszabályok szerint ide mindig a férfi lép be először. (A rossz indulatúak szerint az menjen be az ajtón először, akinek a pofont szánják bentről...)

Az asztalnál légy észrevétlen...

...legalábbis ami az étkezést illeti.

Ahogy helyet foglaltál az asztalnál, ne pakold ki a cuccaidat (mobiltelefont, pénztárcát, kulcscsomót, stb.). Ne beszélj teli szájjal, lassan fogyaszd el az ételt, ne tömd tele a szádat az étellel, mint akinek ez lesz az utolsó étkezése ebben az életben…

Mielőtt a szádhoz emeled a poharat, töröld meg a szádat! Az ivás után zsírfoltos, ételmaradékos pohár gusztustalan. És a rúzsfoltos sem étvágygerjesztő...

Mikor ne keresd az evőeszközt?

A rákféléket az articsókát fogyaszthatjuk kézzel, ha külön kis tálkában kézmosásra, öblítésre szolgáló vizet helyeznek ki mellé. A szárnyasokat mindig késsel és villával kell fogyasztani a vendéglőben.

Tévedés, hogy a csirkecomb kézzel fogyasztható. Felejtsd el! Ez nem felelne meg az illemszabályoknak! (Kivéve akkor, ha a comb „nyelére” papír, vagy alufólia takarót tettek.)

Ilyet még életedben nem láttál! (És nem is ettél...)

Ha valamelyik étel ismeretlen akár az étlapon, akár azután hogy kitették elénk, nyugodtan meg lehet kérdezni a pincért. Mi az amit eszünk és hogyan kell fogyasztani. Sokkal kellemetlenebb, ha valaki például kanállal eszi a pörköltet és a nokedlit!

Összegzésül

Annak ellenére, hogy manapság már nem tűnik annyira fontosnak, vannak olyan helyzetek, amikor nem árt ha tudjuk a legalapvetőbb étkezési illemszabályokat. Ha a főnök meghív egy vacsorára, ha külföldi vendégeket kell fogadni, vagy ha egyszerűen meg akarjuk adni a tiszteletet az étkezés során a másiknak, tartsuk be a felsoroltakat.

Tudod mi a legmegfelelőbb alkalom az étkezési és a terítési etikett gyakorlására? A karácsonyi, vagy a húsvéti ünnepek. Ha a család idegenek nélkül, önmagában ünnepel, akkor is adja meg a módját az étkezésnek!

Az étkezési illemszabályok sokaságát teljes egészében nem tudtuk itt ismertetni. Nem szóltunk olyan alapvető dolgokról, hogy nem szürcsöljük a levest, a forró ételt nem hűtjük úgy, hogy vizet öntünk bele, stb. Csak olyan szabályokkal foglalkoztunk, amelyek talán átsegítenek azon, ha a társaságban ismeretük nélkül kellemetlenül éreznénk magunkat. Ezek voltak az alapvető étkezési illemszabályok.

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Étkezési illemszabályok és terítési etikett
Cím:
Étkezési illemszabályok és terítési etikett
Összegzés:
Itt vannak az alapvető étkezési illemszabályok és a terítési etikett. Ezeket érdemes odahaza és étteremben, vendéglőben is betartani. Böngészd haszonnal!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 2 =

Ugrás a tetejére