Fabrikett helyes használata

Amikor a fabrikett helyes használata kerül szóba, akkor elsősorban mindenki magára a tüzelésre gondol. Ennél azért többről van szó!

Fabrikett helyes használata: Szabályos alakzatba csomagolt fabrikett - könnyű tárolóhelyet találni neki

Amikor ezt a tüzelő anyagot választod, érdemes ismerni a tulajdonságait. Alkalmas-e a kandallód, vagy más tüzelőberendezésed arra, hogy fabrikettel fűts benne? Mennyit vegyél, hogyan tárold a fabrikettet? Megfelelő meleget ad majd és milyen gyakran kell újra a tűzre tenni belőle?


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Számtalan kérdés felmerül a fabrikett kapcsán. A saját tapasztalatomból most ezekre próbálok válaszolni.

Milyen tüzelőberendezésben használható a fabrikett

Alapszabály, hogy a fabrikett minden olyan tüzelő berendezésben használható, ahol megengedett a tűzifa, vagy a szén használata. Kályha, cserépkályha, kandalló, mobil kandalló, tömegkályha, stb.

Amire figyelni kell: egyszerre ne tegyél annyi fabrikettet a tűztérbe, mint amennyi fát szoktál oda tenni. Magasabb a fűtőértéke, égés közben nő a térfogata!

Ékszerek

Fabrikett tulajdonságai

A fabrikett tulajdonságai és minősége változó. Alapvetően kizárólag fa az alapanyaga, mesterséges kötőanyagot nem tartalmaz.

Alacsony a nedvességtartalma, a fáénál nagyobb a sűrűsége és magas a fűtőértéke.

A puha fából készült fabrikett nagyobb lánggal és hamar elég.

A kemény fából, nagy nyomáson készült fabrikett lassabban ég, izzás közben is megfelelő mennyiségű hőt képes leadni.

Fabrikett tárolása

Fabrikettet egy fűtési szezonra vásárolj, nem kell évekre bespájzolni! Különösen akkor, ha nem tudod megfelelően száraz helyre elpakolni.

A napfény és a víz árt neki: szétmállik, nehezen kezelhető lesz, a fűtőértéke is csökken.

Ha van megfelelő helyed, akkor egyben megvásárolhatod az egész szezonra való mennyiséget. Nem kell nagy hely neki, mivel jóval egyszerűbb elpakolni mint a fát. Ennek az az oka, hogy általában dobozolt, fóliázott kiszerelésben kapható. (Persze van ömlesztet is, azzal más a helyzet.)

A szabályos alakzatokba csomagolt tüzelőből kis helyre is sokat elfogsz tudni pakolni!

A fabrikett helyes használata a megfelelő tárolással kezdődik. Lehet, hogy akinek nincs jó véleménye erről a tüzelőanyagról, az egy rosszul készletezett, szétmállott valamiről alkotott elhamarkodott véleményt.

Fabrikett begyújtása

A fabrikett begyújtása többféle módon lehetséges. A legegyszerűbb módszerről készítettem egy videót és meg is írtam róla egy részletes cikket, melyet elolvashatsz a linkre kattintva. Nekem az jött be, amikor két fabrikett közé beszorítok egy gyújtós kockát, majd a két brikettre felülről keresztbe teszek egy harmadikat. Hogy pontosan miről van szó, azt meg tudod nézni, ha a linkre kattintasz!

Természetesen más módszer is létezik. Ha többféle fabriketted van, akkor a puha fából és/vagy lazább szerkezetűre préselt brikettből készíts kis mennyiségű gyújtóst. Ha ez meggyulladt, rendesen ég, akkor tehetsz rá kemény fából, tömörre préselt fabrikettet.

Ha hagyományos módon gyújtasz be, akkor is lángra fog kapni a fabrikett. Alul papír, a fölött vékonyra vágott fa, majd a tetejére vastagabb fahasábok kerülnek. Amikor a kupacod leég, de még javában izzik, akkor megrakhatod fabrikettel, de fát már ne tegyél rá.

Fontos: ne keverd a fabrikettet és a tűzifát!

Ég vagy izzik?

A fabrikett tüzelés egyik nagy előnye, hogy nem muszáj égnie, amikor izzik, akkor is megfelelő mennyiségű hőt képes leadni.

A jó minőségű, kemény fából készült fabrikett izzás közben is meleget ad. Miután lángra lobbant, egy kicsit várni kell vele, mielőtt minimálisra csökkentenéd a tűztér levegőellátását. Addig várj, amíg a fabrikett kékes lánggal nem kezd égni. Ekkor lezárhatod a levegőt annyira, ahogy azt tüzelő berendezésed leírása előírja. Innentől kezdve hosszú izzási időszak következik. És kellemes meleg.

Összefoglaló:
Fabrikett helyes használata
Cím:
Fabrikett helyes használata
Összegzés:
Alkalmas a tüzelőberendezésed arra, hogy fabrikettel fűts benne? Mennyit vegyél, hogyan tárold a fabrikettet? Megfelelő meleget ad majd és milyen gyakran kell újra a tűzre tenni belőle?
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 3 =

Ugrás a tetejére