Fabrikett meggyújtása, fűtés fabrikettel

Fűtés fabrikettel: így csináld, hogy olcsó és környezetbarát legyen a begyújtás és a tüzelés!

A fával fűtők közül sokan bosszankodnak az első begyújtás alkalmával, hogy nem akar égni a fa, hirtelen bepárásodik a kandalló ajtajának üvege, illetve ha elalszik a tűz, el nem égett, megszenesedett fadarabok maradnak a hamuban.

Ezeknek a bosszúságoknak elsősorban az az oka, hogy vizes a tűzifa, amivel fűteni akarnak! Ezt úgy kell érteni, hogy túl magas a nedvességtartalma ahhoz, hogy könnyen lángra lobbanjon, szinte füst nélkül égjen és tüzelés után kevés hamu maradjon utána.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A jó hír az, hogy van más megoldás ezekre a bajokra! A fabrikettel való tüzelés egy olyan alternatíva, ami egyre több háztartásban jelen van. A nagy nyomáson préselt fa meggyújtása azonban sokaknak problémát jelentett, ezért készítettük ezt a videót. A RUF fabrikett meggyújtása végtelenül egyszerű, nem kell hozzá más csak három RUF brikett és egy kocka grillgyújtós és láthatóan, szinte füst nélkül lobog a tűz.

A fabrikettről ebben az írásban az alábbiakról olvashatsz:

RUF brikett meggyújtása

Azért egyszerű a RUF brikett meggyújtása, mert a hasáb alakjánál fogva könnyen lehet belőle egy kis építményt készíteni. Kevés odafigyeléssel a hengeres fabrikett is összerakható, de most maradjunk a téglatestnél!

Ékszerek

Nem kell aprófa, sem újságpapír a meggyújtáshoz. Szemetet meg főleg ne égess a tűztérbe! Amellett,  hogy környezetszennyező, a kályhádat és a kéményedet is tönkre teheti!

Két RUF brikett közé tegyél egy begyújtós kockát, lehetőleg a hasábok közepe tájékára, ahogy a videóban is látod. Szorítsd össze annyira, hogy a gyújtós ne essen le és helyezd a tűztérbe!

Végül tegyél a két RUF brikett tetejére egy harmadikat keresztbe. Erre azért van szükség, hogy egyrészt begyulladjon, másrészt tovább egyben tartja az építményedet, stabilitást ad neki akkor is, ha a tartó brikettek meggyengültek már a tűztől.

Adj teljes levegőt alulról a tűztérnek, nyisd ki a felső levegőztetőt a tűztér ajtaján (ha van). A mi mobil kandallónkon nincs, ezért résnyire nyitva hagytuk az ajtót.

Fűtés, tüzelés fabrikettel, a fabrikett meggyújtásától a levegő elzárásáig

Ha eddig azért nem próbáltad ki a fűtést fabrikettel, mert nehezen gyújtottál be vele, akkor ezt a gondot úgy érzem levettük a válladról.

De jöjjön a lényeg, hogy folytasd a tüzelést a fabrikettel:

A begyújtástól számítva öt-tíz perc után begyullad a brikett, ekkor a felső levegő útját elzárhatod, illetve becsukhatod a tűztér ajtót.

Fontos! Cserépkályha esetén kérd ki a kályhás mester tanácsait a tüzeléshez!

Kandalló, mobil kályha esetén így folytasd:

Fabrikett meggyújtása
Fabrikett meggyújtása, fűtés fabrikettel: összeomlott a torony

Hagyd égni a briketteket addig, míg összeomlik a torony (mint a képen). Ha ez megvan, akkor zárd el szinte teljesen a levegőt alul és  - ha van pillangó szeleped a füstcsőnél (kémény előtt), - felül is elzárhatod. Nem fogja eltorlaszolni teljesen a füst útját, elegendő hely lesz arra, hogy a felesleg távozzon a kéményen át. A meleg egy részét azonban a lakásban tudod így tartani.

A levegő elzárása után akár két három órán keresztül is izzik a brikett. (A RUF brikettről van szó, nyilván a többi típusnak mások a tulajdonságai). Mielőtt elalszik a parázs is, tegyél rá két-három brikettet, add rá újra a levegőt alul és a kéménynél. Ha ezek a brikettek kékes lánggal, egyenletesen átégtek, akkor ismét elzárhatod a levegő útját.

Viszont van még számos előnye annak, ha a kandallóban, cserépkályhában vagy más arra alkalmas tüzelőberendezésben fabrikettel tüzelsz.

A fabrikettel való tüzelés előnyei

  1. Bárhol használhatsz fabrikettet, ha a tüzelő berendezésed a fatüzelést megengedi.
  2. Ahogy láttad, könnyű vele begyújtani, a keményfából készült RUF brikett meggyújtása pillanatok alatt megtörtént.
  3. Viszonylag tiszta, hiszen zárt műanyag vagy papír csomagolásban kapod. Az azért elkerülhetetlen, hogy a brikettről levált farészecskék valahol le ne hulljanak, ám ez kevésbé koszol, mint a tűzifa.
  4. Könnyen pakolható, tárolható, mert általában szabályos alakú a csomagolása. (Kivéve, ha ömlesztett, vagy zsákos kiszerelésben vásárolod.) A jó a csomagolás miatt kevésbé lesz érzékeny a levegő nedvességtartalmára, azaz nem vizesedik.
  5. Ha leégett a tűz, a fabrikett hamuja (ami kevesebb és finomabb mint a tűzifáé) a konyhakertben felhasználható. Van aki bekeveri a komposztba, van aki széthinti, vagy leássa a földbe.
  6. Nem utolsó sorban nem vernek át vele: annyit kapsz, amennyiért fizetsz. A tűzifánál ez nem mindig van így. De erről majd később.

Mire figyelj, ha fabrikettet vásárolsz?

Az a jó fabrikett, ami tömör, a csomagolásban szinte semmi hulladék nincs mellette. Ha a csomagolásban sok a faforgács, fűrészpor, az azt jelenti, hogy a brikett elkezdett szétmálni, nehéz lesz vele fűteni. Lehet, hogy víz érte a brikettet.

Ha kinyitod a csomagolást és azt látod, hogy a brikett felülete sima, nem töredezett, elenyésző fahulladék vált le róla, akkor az feltehetőleg tudni fogja prezentálni azokat a paramétereket, melyeket a csomagolására írtak. (Pl. a fűtőértéket).

Puhafából, vagy keményfából legyen a brikett? Nem igaz, hogy a puhafából készült brikett kevésbé jó! Csak másképp kell vele fűteni, de erről majd később még lesz szó.

Mire figyelj, ha fabrikettel fűtesz? A fabrikett fűtőértéke

A fabrikett előnyét könnyen a hátrányára változtathatod, ha nem figyelsz a magas fűtőértékére! A fabrikett fűtőértéke hasonlóan magas, mint a két-három évig szárított keményfának. (Sőt magasabb). Ezért botorság fabrikettel megtömni a kandallót, cserépkályhát!

Főleg az új építésű cserépkályhákat lehet fabrikettel pillanatok alatt szétfűteni: a magas hőtől megrepedezhetnek a fúgák, sőt a tetejét fel is dobhatja a magas hő. Ilyenkor mondjuk azt, hogy

felrobbant a cserépkályha!

Általánosságban elmondható, hogy a fabrikettből (térfogatot alapul véve) nagyjából annak a fele is elég a tűztérben, mint amennyit tűzifából bepakolnál.

Ahogy a fa sem egyformán ég (fafaj, nedvességtartalom, stb. befolyásolja), úgy a fabrikettek között is van különbség. Olyat válassz, ami a te céljaidnak megfelel: ha hamar akarsz nagy meleget a lakásban, akkor választhatsz puha fából készült fabrikettet is. Ezek könnyebben meggyulladnak, hirtelen nagy lánggal égnek, de hamarabb kell rakni a tüzet.

A keményfa brikett lassabban ég, hosszabb ideig adja a meleget. Azonban általában drágább is!

Az viszont nem igaz, amit a keményfa brikettről sokan állítanak, nevezetesen, hogy nehéz begyújtani vele! Ha láttad milyen egyszerű a RUF fabrikett meggyújtása, akkor ezzel te is egyetértesz.

A helyes tüzelési módot ki kell tapasztalni.

Még egy dolgot el kell mondanom. Bármennyire is vigyázol, száraz fabrikettel fűtesz, előbb vagy utóbb a kandalló ajtó üvege kormos lesz. Lepucolhatod vegyszerekkel is, de miért tennéd? A kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül is megoldható!

Fabrikett vagy tűzifa? Melyik jobb? Melyikkel olcsóbb fűteni?

Lehet meglepődsz, de nem fogom a fabrikett mellett letenni a voksomat!

Ha olcsón tudsz beszerezni kemény fát (bükk, akác, tölgy, stb.), amit két-három évig szellős helyen tudsz tárolni, majd egy száraz fáskamrában elrakni addig, míg fel nem használod, akkor annak nincs párja.

Ha tavasszal vagy nyáron vásárolsz frissen kivágott fát, akkor hiába rakod ki a napra, nem fog kiszáradni, legalábbis annyira nem, hogy gond nélkül tudj vele még azon a télen tüzelni.

Ha fával akarsz tüzelni, akkor azt is érdemes jól csinálni. A hatékony és takarékos fűtés fával módszerét a linkre kattintva tudod elolvasni.

Azt most csak megemlítem, hogy a tűzifa kiszállításkor esetleg át is verhetnek: biztos hallottál már lyukas közepű kalodáról, súlyra eladott fa áztatásáról, vagy ravaszul feltornyozott teherautó platóról.

Van az interneten pár fórum, melyiken a tűzifa átveréseket taglalják, de olyat is találsz, ahol a fabrikettre (biobrikettre) mondják, hogy átverés.

Ne hallgass másra! Próbáld ki a fabrikettet, különösen akkor, ha nem tudsz évekig tűzifát tárolni! Számolj és egy tél elég lesz arra, hogy eldöntsd: fabrikett vagy tűzifa? Melyik jobb? Melyikkel olcsóbb fűteni?

Összegezve

A fabrikett meggyújtása mellett a fabrikettel való tüzelésről is sok információt olvashattál ebben a cikkben. Ha láttad a videót, akkor nem kérdés, hogy könnyű, vagy nehéz begyújtani a fabrikettet.

Azt is elmondtam, mi hogyan fűtünk a fabrikettel, melyik tüzelési módszer a hatékony, ha ezt a tüzelőanyagot használod.

Arra már nem mertem vállalkozni, hogy eldöntsem: a tűzifa, vagy a fabrikett a gazdaságosabb, hatékonyabb tüzelőanyag. Ezt a dilemmát mindenki maga fogja eldönteni.

De ha nem hasonlítja össze a kettőt, akkor sosem fogja megtudni.

Összefoglaló:
Fabrikett begyújtása, fabrikettel való fűtés - egy pofon egyszerű módszer (Videóval)
Cím:
Fabrikett begyújtása, fabrikettel való fűtés - egy pofon egyszerű módszer (Videóval)
Összegzés:
A videóban bemutatjuk, a cikkben részletesen le is írjuk, hogy milyen egyszerű begyújtani az állítólag nehezen begyulladó fabrikettet. Az írásban több hasznos dolgot is megtudhatsz a fabrikettel való fűtésről!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − 2 =

Ugrás a tetejére