Fejfájás ellen házilag: 5 bevált, természetes módszer

A fejfájás ellen házilag védekezni az egyik legegyszerűbb feladat: ha ismerjük a fejfájás okát, akkor azt kell minél előbb megszüntetni. Ez természetesen csak az egyszerűbb esetekre igaz, például akkor, ha valaki nem issza meg a megfelelő folyadék mennyiséget és a kiszáradás veszélye miatt fájni kezd a feje. Ilyenkor nem a fejfájás csillapító, hanem a tiszta víz fog rajta segíteni.

Gasztro, hobbi és életmód könyvajánló
Így küzdhetsz a fejfájás ellen házilag

A sok folyadék egyébként is hatásos gyógymód a legtöbb bajra, segít enyhíteni a székrekedés okozta kínokat és megfázáskor is jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket. A következőkben a fejfájás elleni házi módszerek között is lesz még szó a folyadékokról.

Az alábbi természetes módszerek segítségével hatékonyan csillapítható a fejfájás. A cikk végén elmondjuk, mikor nem szabad a fejfájás elleni házi praktikákkal kísérletezni, azaz mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni.

Így küzdhetsz hatékonyan a fejfájás ellen házilag

Öt bevált módszert mutatunk be, amivel hatékonyan küzdhetsz a fejfájás ellen. Az írásunk végén azt is összefoglaltuk, milyen helyzetekben nem halogathatod tovább azt, hogy egy orvos is elmond: fáj a fejed.

Masszírozás

Ahogy a fogfájás ellen hatásos lehet a masszírozás, úgy a fejfájásra is lehet gyógyír. Tapasztalatok szerint a hüvelyk- és a mutatóujjad közti bőrredő alatti részt kell a kézháton néhány percig körkörös, erős mozdulatokkal masszírozni előbb az egyik kézen, majd a másikon. Ezt kell addig ismételgetni, míg nem enyhül a fejfájás.

Ha a homlokodnál, vagy a halántékon jelentkezik a fejfájás, akkor segíthet a fájós terület ujjbegyekkel történő nyomkodása, körkörös masszírozása. A nyakszirt masszírozása is enyhítheti a fájdalmat.

Egy jól eső lábfürdő a fájdalom ellen

A forró lábfürdő megfázás esetén is hatékony, de a fejfájást is enyhítheted vele. Ennek egyszerű a magyarázata: a forró víz kitágítja az ereket, s így több vér jut a lábba, csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben.

Hogyan lehet fokozni a lábfürdő hatását? Később arra is kitérek!

Borogatás az ősi gyógymód

Mit tettek nagyanyáink ha fájt a fejük? Nem szaladtak egyszerre a patikába, hanem bevizeztek egy rongyot és azzal borogatták a homlokukat.

Meleg, vagy hideg borogatás?

Mindenkinek más használhat. A meleg borogatást a homlokon vagy a nyak hátsó részén segít ellazítani a megfeszült izmokat ezeken a területeken, így enyhítheti a fájdalmat.

A hideg borogatás a tarkó tájéki fájdalmak esetén hozhat enyhülést. Ez lehet állott vizes borogatás, illetve jég hideg (jeges vízben átöblített, rongyba becsomagolt jégkockákkal felturbózott, jégzselés, stb.) borogatás.

Az illatoktól elillan a fejfájás?

A levendula nem csak az álmatlanság ellen hatásos. Néhány illóolaj, különösen a levendula, segítenek a feszültség enyhítésében, illetve a fejfájás csillapításában.

Hogyan kell használni a levendulát a fejfájás csillapítására? Finoman masszírozd egy kevés levendulaolajjal a homlokodat és a halántékodat, azután egy nyugodt, lehetőleg sötét helyen dőlj le és hagyd, hogy a levendula illata megnyugtasson.

Mentolos oldatok – például a borsmentaolaj – hasonlóan hatékonyan szünteti meg a fejfájást. A mentolos illat eleinte serkentően, majd nyugtatóan hat.

A nyugtató illóolajak arra is felhasználhatók, hogy növeljük velük a forró lábfürdő jótékony hatását! Tegyél a vízben pár cseppet a jótékony hatású illó olajokból, hogy a forró víz és a finom illat együttesen fejthesse ki jótékony hatását!

Egy finom kávé is segíthet

A kávé titka a fejfájás ellen a koffein tartalma. Egy csésze fekete kávé is csillapíthatja a fejfájást, hiszen sok fájdalomcsillapító szintén tartalmaz koffeint. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fejfájáskor rögtön egy „vödör” kávét meg kell inni!

Egy csészével viszont meg lehet próbálni enyhíteni a fájdalmakat.

A kávé koffein tartalma vízhajtó hatású, így ha több kávét iszol a fejfájás miatt, akkor ne felejts el ugyanakkor több folyadékot is (főleg vizet) inni!

Mikor menjél orvoshoz?

Sokan azt gondolják, hogy a patikában akár vény nélkül is lehet fejfájás csillapítót venni, ezért felesleges felkeresni a háziorvost ezzel a problémával. Ez a gondolatmenet sántít! Annyi igaz, hogy fejfájás ellen házilag is érhetünk el sikereket, ám vannak esetek, amikor nem kerülhető el az orvos felkeresése.

A ritkán előforduló fejfájás miatt nem kell különösebben aggódnod, de a hirtelen jelentkező heves fájdalom súlyos állapotra utalhat. Haladéktalanul keresd fel az orvost, ha a házilag bevetett fejfájás elleni praktikák nem segítettek.

Ha a kínzó fejfájás mellett homályos látás, mozgás nehézség, láz, zavartság vagy hasonló ijesztő tünetek is jelentkeznek, ne halogasd felkeresni a körzeti orvosodat! Akkor is el kell látogatnod hozzá, ha a fejfájás rendszeresen jelentkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 8 =

Ugrás a tetejére