Fejtetű: az örök ellenség

Aligha él a világon olyan, aki ne találta volna már magát legalább egyszer szembe ezzel a kiirthatatlannak tűnő élősködővel. Az óvodákban, iskolákban rendszeres vendégként jelenik meg a fejtetű, megszabadulni tőle pedig az egész közösségnek valóságos kálvária.

Az emberi vérrel táplálkozó betolakodó számtalan család életét keserítette már meg hosszabb-rövidebb időre – a tetűirtás nemcsak bonyolult és időigényes folyamat, de szinte sosincs garancia arra, hogy ne ismétlődne meg a rémálom.

Fejtetű: az örök ellenség

A fejtetű kizárólag emberi hajban marad életben, nagyjából egy hónapig. Ez alatt az idő alatt akár 150 utódot is nemzhet, ezek a fejtetű serkék pedig számukra kedvező körülmények között 8-9 nap alatt kelnek ki.

A rovar gyakorlatilag semmilyen emberre ártalmas betegséget vagy egyéb kórokozót nem terjeszt, viszont a vele való hosszú távú együttélés a fejbőrön állandó viszketéséhez, kisebesedéséhez vezethet, ami viszont már járhat kockázattal.

Sokan hiszik azt tévesen, hogy a fejtetű csak olyan személyeket támadhat meg, akik nem megfelelő higiénés körülmények között élnek. Tény, hogy magát a terjedést elősegíti a hanyagság, azonban az alapos hajápolás ellenére is megtelepedhet a hajtetű a fejbőrön.

Így védekezz a fejtetű ellen otthon

Ha már megtörtént a baj, és összeszedted valahol a fejtetűt, akkor se ásd el hajad jövőjét. Megfelelő hozzáállással akár már néhány hét alatt megszabadulhatsz a tetűtől!

Első lépésként hajolj bele a kádba, és nagyon sűrű fogú fésűvel alaposan fésüld át az egész hajkoronádat. Vásárolj a gyógyszertárban direkt erre a célra gyártott fésűt, később még úgyis szükséged lesz rá a kúra során. Minél több bogárka hullik a kád aljára, annál súlyosabb a helyzet: annál több család kelt már ki a hajadban.

Az első a fejtetű elleni szerek közül, ami segíthet, az a sampon: az ezzel történő mindennapos hajmosást minimum 9-10 napig kell rendszeresen megismételni, mivel így tudsz a fejtetű életciklusához igazodni. A felnőtt, ivarérett egyedek ennyi idő alatt biztosan elpusztulnak, a serkék és a fiatal tetvek pedig idő hiányában – és a kedvezőtlen körülmények hatására – nem tudnak továbbfejlődni.

Mindent, amivel odahaza vagy az autóban érintkezhetett a fejed, azonnal moss ki minimum 60 fokon, és ne feledkezz meg a hajápolási eszközeid fertőtlenítéséről sem.

Ellenőrizzétek egymást otthon alaposan: ha csak egy serke is életben maradt valakinek a fejében, kezdődhet elölről a kúra. A teljes körű hatás kedvéért használjatok tetűirtó sprayt is, bizonyos termékeket ki sem kell mosnod a hajadból.

Miután megszabadultatok az élősködőtől, célszerű hetente ellenőrzést tartani, nem tért-e vissza a hívatlan vendég hozzátok.

Ezt tedd a kellemetlenségek megelőzéséhez

Fontos, hogy egészséges maradjon a hajad akkor is, ha nem telepedtek meg benn az élősködők!

Ám ha fennáll a gyanú, hogy a tetű még ott ólálkodik valamelyikőtök közelében, tartsatok rendszeresen megelőző kúrát! Hetente kétszer-háromszor hajmosás után áztassátok be a hajatokat minél magasabb százalékú ecetbe. Ennek az illatát ugyanis a tetű képtelen befogadni, és ilyenformán távol fogja tartani magát a hajatoktól. Ezt a módszert már nagyanyáink is előszeretettek alkalmazták a petróleumos pakolás mellett.

Bár ez utóbbit egyáltalán nem ajánljuk, az ecet bizony nagyszerű megelőzési módszer lehet.

Bátran használj ecetes permetet a lakásban is: a serkék és a fiatal tetvek akár a szőnyegben és a kárpitokban is megbújhatnak, és csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy újra visszaköltözhessenek egy alkalmas helyre. Fújj egy kis ecetet a kocsiba is éjszakára!

Mivel a tetvek aránylag nehezen pusztíthatóak el, ezért csakis következetes munkával és odafigyeléssel lehet megszabadulni tőlük. Ha egyszer elkezded a kúrát, csináld végig, és amint felmerül a tetűfertőzés gyanúja, azonnal alkalmazd valamelyik megelőző praktikát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =

Ugrás a tetejére