Festés utáni takarítás – így végezhetsz vele gyorsan!

A festés utáni takarítás általában a felújítás egyik legkevésbé közkedvelt része. Mindegy, hogy Te végezted el otthonod felfrissítését, vagy szakembert hívtál, a por és a mész javának eltüntetését bizony neked kell megoldanod. A szobák, a fürdőszoba, vagy a konyha takarítása nem egyszerű feladat!

 


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Festés utáni takarítás: Ha végeztél a festéssel jöhet a takarítás!

Éppen ezért összeszedtünk most néhány egyszerű és időtakarékos házi praktikát. Ezekkel nem csak a saját magad és családod dolgát könnyíted meg, de a lakást is megkíméled – ezután már csak gyönyörködnötök kell a végeredményben!

Már a festés elején gondolj a padló és a szőnyeg megőrzésére!

Ki akarna dupla- netán triplamunkát végezni, amikor könnyedén megoldható a dolog egy kis előrelátással és odafigyeléssel?

Mielőtt még nekilátsz a festésnek, szerezz be a területnek megfelelő méretű fóliát, ami a padlót és/vagy a szőnyeget egyaránt megvédi a szennyeződésektől. Már az is rendkívül nagy könnyebbség lesz, ha csak a fal mentén helyezel el ilyen védőréteget körülbelül 1-1,5 méter szélességben!

Ékszerek

Fontos, hogy sose feledkezz meg a vastag ragasztószalag használatáról a falak és a padló találkozásánál: ezzel rögzítheted a megfelelő helyen a fóliát. Ezáltal még kevesebb kósza porszem fog a felület alá vándorolni. Így a festék nagy része nem a járófelületen fog landolni, és kevesebb időt kell a végén a padlósúrolással tölteni. Nem beszélve arról, hogy valószínűleg megspórolsz magadnak egy kört a szőnyegtisztítónál.

Óvd meg a bútoraidat is!

A következő tanács kissé elrugaszkodottnak tűnhet, de hidd el, hogy beválik – kipróbáltuk!

Mielőtt nekifogsz a nagy átalakításnak, portalanítsd az összes bútort langyos vízzel a megszokott módon, majd törölj át minden darabot antisztatikus bútorápoló sprayjel. Ha ilyen nincs kéznél, bátran használj továbbra is vizet az ápoláshoz, csak ezúttal adj hozzá pár csepp öblítőt! Kevesen tudják, de az öblítő nem csak kellemes illatot áraszt magából, hanem portaszító hatással is bír a sima felületeken.

Állapotuk megőrzése érdekében az a legjobb, ha egy másik helyiségbe mozgatod át őket a festés megkezdése előtt, de ha erre nincsen lehetőséged, takard le őket erre a célra gyártott fóliával. Természetesen a kárpitos bútorokat (kanapé, ágy, konyhai étkezőszékek, stb.) jobban kell védeni, mint amelyeket egyszerűen le lehet takarítani...

Extra tipp: oldd meg házilag a holmik lefedését! Ha vannak szebb időket is megélt régi lepedőid vagy ágyneműid, amiket rendeltetésszerűen egészen biztosan nem fogsz már használni, itt az ideje, hogy ne álljanak tovább a szekrényben – alkalmazd őket a fólia helyett!

Ez a megoldás nem csak olcsóbb, de a környezeted is kíméled vele.

Szívj egy kis friss levegőt!

A festés alatt és után is kifejezetten fontos, hogy gondoskodj a megfelelő szellőztetésről. Bár valószínűleg egy rövid ideig így is érezni fogod holmijaidon az erős festékszagot, érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőség szerint folyamatosan mozogjon bent a levegő.

Ügyelj rá, hogy a festés során keletkezett por és mész ne sokáig vendégeskedjen otthonodban: célszerű, ha a takarítás során minél előbb száműzöd őket a lakásból! A szennyeződés nagyját igyekezz felseperni óvatos, lassú mozdulatokkal, hogy ne kavard fel a port. Így a frissen festett falra sem fognak rátapadni a szemcsék, és megkímélheted a porszívód állapotát is.

A maradékot pedig bátran szippantsd fel vele!

Törölgess a festés utáni takarítás legvégén

A már említett, bútorokat érintő akcióval megelőlegeztél magadnak egy kis kényelmet – természetesen így sem nem úszod meg ingóságaid ismételt áttörölgetését. Azt viszont garantáljuk, hogy ezerszer könnyebb dolgod lesz!

A korábbi eljárás ugyanis ápolttá és fényessé tette berendezési tárgyaidat – sokkal könnyebben tudsz megszabadulni a minimális rájuk tapadt portól és egyéb szennyeződéstől.

Helyükre is kerülhetnek a bútorok!

A festés utáni takarítás általában a felújítás egyik legkevésbé közkedvelt része. Mindegy, hogy Te végezted el otthonod felfrissítését, vagy szakembert hívtál, a por és a mész eltüntetése komoly feladat, amit fentiek alapján megoldhatsz magad, vagy átadhatsz takarítással foglalkozó szakembereknek is.

Összefoglaló:
Festés utáni takarítás – így végezhetsz vele gyorsan!
Cím:
Festés utáni takarítás – így végezhetsz vele gyorsan!
Összegzés:
Könnyű lesz a festés utáni takarítás, ha már a festés előtt megteszel pár dolgot. Nézd meg, hogyan könnyítheted meg a szobafestő utáni takarítást!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + hét =

Ugrás a tetejére