Sokat tudunk arról, hogy a fokhagyma fogyasztása jótékony hatással van az emberi szervezetre, de hogy pontosan milyen előnyökkel jár, ha fokhagymát eszünk, arról már kevesebbet hallani. Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor a fokhagymának mindenképp helye van az étrendünkben.
Az alábbi írásunkban megpróbáltuk összegyűjteni azokat a tényezőket, melyekre kedvező hatással van a fokhagyma. A sok jó tulajdonság mellett az egyetlen hátrányát is meg kell említeni: erős szájszag marad hátra az elfogyasztása után. Ezt azonban semlegesítheted egy jó erős ízű rágógumival, vagy valamelyik hagyományos módszerrel: tejet iszol vagy babkávét rágcsálsz a fokhagymás étel elfogyasztása után.
Az eredetileg Elő- és Dél-Ázsiában őshonos fokhagymát nem csak az ételek készítéséhez, de a gyógyászatban is használják ősidők óta. Gyógyhatásait már több mint 3000 éve ismeri az emberiség, és nem csak a régi gyógyítók, de a mai orvosok is ajánlják a fokhagyma mindennapos fogyasztását. Naponta egy gerezdet kellene megennünk ahhoz, hogy rengeteg előnyéből részesülhessünk.
Ha a fokhagyma jótékony hatásait akarjuk élvezni, ahhoz előbb el kell fogyasztani. Ha el akarjuk fogyasztani, akkor ahhoz előbb meg kell tisztítani, és fel kell dolgozni. A fokhagyma pucolás pofon egyszerű módszereit a linkre kattintva olvashatod el!
Nézzük, melyek a legfőbb hatásai!
A fokhagyma 6 legelőnyösebb tulajdonsága
Ha csak egy egyszerű fokhagymakrémleves receptet készítesz ebédre, jót tettél a szervezeteddel. Miért? Elmondom.
Lássuk, milyen tápanyagtartalommal bír a fokhagyma, használ-e magas vérnyomás ellen, az emésztés javításában milyen szerepet játszik, javul-e az emésztésünk, ha fokhagymát fogyasztunk! Milyen hatással van a vércukorszintre és a pattanásokra? Most kiderül:
Magas tápanyagtartalom
A fokhagyma olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a kálium, a cink, a magnézium, a kalcium és a vas. Nyomelemek tekintetében kitűnő forrása a jódnak, a klórnak és a kénnek. Megtalálható benne a folsav, a tiamin, a niacin, az A-, B6-, C- és K-vitamin. Alacsony a kalóriatartalma, ezenkívül kevés telített zsír, valamint nátrium van benne.
Magas vérnyomás ellen
A fokhagymában lévő allicin ellazítja a vérereket, ezért fogyasztása kitűnő természetes módszer a magas vérnyomás kezeléséhez. Ehhez naponta egy gerezd friss fokhagyma elfogyasztása ajánlott. Használhatjuk a trombózis megelőzéséhez is, mivel csökkenti a vérlemezkék összetapadását.
Emésztés javításához is ajánlott a fokhagyma fogyasztása
A nyers fokhagyma mindennapos fogyasztása egy idő után megszüntetheti az emésztési gondokat. Segítségével helyreállítható a bélrendszer normális működése, visszanyerhető az egészséges emésztés. Még a bélrendszerben kialakult gyulladások ellen is nagyon hatékony.
Asztmás tünetek ellen
A főtt fokhagyma gerezdeket minden este lefekvés előtt fogyasszuk el. 1 pohár tejben forraljunk fel 3 gerezd fokhagymát. Az asztmás tüneteket kordában tarthatjuk, ha összezúzott fokhagymát malátaecettel keverünk össze, és ezt fogyasztjuk el.
Vércukorszint szabályozása
A nyers fokhagyma rágcsálása jelentősen csökkenti a vércukorszintet. Ezért aki cukorbeteg vagy akinél magas a cukorbetegség kialakulásának esélye, tegye ezt mindennapos szokásává!
Vértisztításhoz
Ha folyton tele vagy pattanásokkal, az egyik legjobb módszer, amit alkalmazhatsz a vértisztítás. Ezt pedig a fokhagyma fogyasztásával otthon is megoldhatod. Ha a véred megtisztul a méreganyagoktól, a bőröd állapota is javulni fog. Reggel 2 gerezd nyers fokhagymát egyél meg egy pohár meleg víz kíséretében, majd napközben figyelj a bőséges folyadékbevitelre. A fokhagyma kimossa a szervezetből a toxinokat.
A fokhagyma fogyasztása – összefoglaló
Az összes előnyt, amit a fokhagyma fogyasztása okoz természetesen nem tudtuk ide írni, így megpróbáltuk a számunkra legfontosabbakat összegyűjteni. Már a bevezetőben kitértünk arra, hogy a sok pozitív tulajdonság mellett azért van egy hátrányos következménye is a fokhagyma fogyasztásának.
Az erős szájszag semlegesítésére három tippet is adtunk!
Hogy napok múlva is egészséges és finom legyen a fokhagyma, ahhoz gondoskodni kell a megfelelő tartásáról. A fokhagyma tárolása többféle módszerrel megoldható, a linkre kattintva olvasd el tippjeimet.
Természetesen, ha a megemlített betegségek bármelyike miatt már veszélyben érzed az egészséged, akkor ne egyedül próbálkozz fokhagymával kikezelni, kérd szakember – háziorvos, szakorvos – segítségét!