Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék hasznosítás

Főtt krumpli kisokos

Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
2Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A főtt krumpli a legnépszerűbb alapanyaga a köreteinknek, egytálételeinknek. A krumpli főzés így a legtöbbet végrehajtott műveletek közé tartozik a konyhában, aminek megvannak azok a fortélyai, melyek segítségével tökéletes lesz a főtt krumpli.

Akár milyen furcsa, a krumpli főzést is el lehet rontani! Biztosan ettél már kásásra főzött, íztelen főtt krumplit te is. Jujj!

Most azért vagy itt, hogy a lehető legtöbb dolgot megtudd a főtt krumpliról. A jó hír az, hogy jó helyen jársz! A krumpli (burgonya, pityóka, kolompér vagy krompé) főzésről, a főtt krumpli sütéséről, a maradék felhasználásáról és hasonló fontos dolgokról fogunk információkat megosztani.

A krumpli főzése

Felmerülhet benned, hogy héjában, vagy anélkül célszerű megfőzni a krumplit? Ha az egészséges táplálkozás szempontjait veszem alapul, akkor azt mondom: héjában! A legtöbb vitamint a krumpli héja alatt találhatjuk, ezért héjában célszerű megfőzni, hogy megmenthessük a vitaminok javát. Ráadásul a héjában főtt burgonya hámozásával lényegesen kisebb lesz a veszteség, mint amikor a nyers krumplit hámozzuk. Véleményem szerint az íze is sokkal jobb a hámozatlanul főzött krumplinak.

A héjában főzött krumpli főzési ideje nagyjából 20 – 25 perc. Hústűvel, vagy villával ellenőrizheted, hogy a belseje megpuhult-e már. Csak arra vigyázz, ne böködd szét!

Ha mégis meghámozod a burgonyát főzés előtt, akkor vágd fel 2-3 cm-es kockára, majd sós vízben főzd, mivel utólag ízesre sózni szinte lehetetlen, a hideg burgonya nem képes beszívni a sót.

A megpucolt, kockára vágva főzött krumpli főzési ideje nagyjából 10 – 12 perc. A krumpli főzési ideje – akár héjastul, akár megpucolva főzöd – a fajtájától is függ!

A meleg krumpli remekül magába szívja a sót és az egyéb fűszerek ízét, illatát! (Ezért van az, ha elsózod az ételt, akkor főzz bele egy fél burgonyát! Csökkenteni fogja a sós ízt!)

A krumplit nem lehet úgy főzni, hogy feltesszük főni, majd amíg kiugrunk a boltba, levesszük a gázról. A félig főtt krumplit nem lehet utólag készre főzni!

Tudtad, hogy a főtt krumpli sütve is mennyei? A lecsepegtetett, kockára vágott főtt krumplit süsd ki forró olajban! Egész más íze lesz, mint amikor nyers alapanyagból készíted a sült krumplit.

A maradék főtt krumpli felhasználása

A maradék főtt krumpli többféle módon felhasználható. Ahogy az egyéb konyhai maradék felhasználására is volt ötletünk, úgy a megmaradt főtt burgonyát sem fogjuk egyszerűen kidobni!

Ha még meleg a főtt krumpli, és látod, hogy ahhoz az ételhez amit épp készítesz kicsivel többet főztél mint szükséges, akkor a felesleget edd meg kevés sóval és vajjal. Isteni!

Az egyik legkézenfekvőbb felhasználás, ha krumplilángost készítesz belőle. Ehhez a megmaradt krumpli, liszt, só és víz kell csak, semmi más! Krumplilángos receptet itt találsz.

Mennyi krumpli maradt? Elég lesz egy finom krumplis tésztához, nudlihoz, vagy valamilyen tepsis, rakott ételhez? Akkor használd fel, nehogy kidobd!

Ha a krumpli héjában főtt meg és nem került felhasználásra, vágd ketté, kapard ki a közepét és töltsd meg valamilyen finomsággal. Csak a fantáziád szab határt, milyen ételt készítesz a maradékból! Használhatsz a töltelékhez maradék felvágottat, reszelt sajtot, tejfölt, májkrémet, stb.

Kóstoltad már a krumplis tojást? A főtt krumplit kicsit megpirítod a zsiradékon, felvered a tojásokat, megsózod, majd a krumplira öntve megsütöd. Én nem szoktam teljesen keményre sütni, azt szeretem, ha kicsit lágyabb az állaga.

Összegzés

A főtt krumpli elkészítése, felhasználása, illetőleg a maradékának hasznosítása szinte minden napos feladat a háziasszonyok életében. Hogy ez minél jobban, gördülékenyebben menjen, ahhoz adtunk kipróbált ötleteket.

Ám lehet, hogy kimaradt valami fontos fortély! Ha így van kérlek írd meg hozzászólásban!

Összefoglaló:
Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék felhasználása
Cím:
Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék felhasználása
Összegzés:
A főtt krumpli elkészítése, felhasználása, illetőleg a maradékának hasznosítása szinte minden napos feladat a háziasszonyok életében. Hogy ez minél tökéletesebben működjön, ahhoz adunk tippeket.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo
Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
2Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a tetejére