Főtt krumpli kisokos

Te is imádod a főtt krumpli? Nálam ez a legnépszerűbb alapanyaga a köreteinknek, egytálételeinknek. A krumpli főzés ezért gyakori a konyhában. Mint mindennek, ennek is megvannak azok a fortélyai, melyek segítségével tökéletes főtt krumplit lehet készíteni. Elmondom melyek ezek és olvashatsz arról is, hogy kell mikróban főtt krumplit készíteni, illetve mit kezdj a főtt burgonya maradékával. Olvass tovább!

Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék hasznosítás

Akár milyen furcsa, a krumpli főzést is el lehet rontani! Biztosan ettél már kásásra főzött, íztelen főtt krumplit te is. Jujj!

Most azért vagy itt, hogy a lehető legtöbb dolgot megtudd a főtt krumpliról. A jó hír az, hogy jó helyen jársz! A krumpli (burgonya, pityóka, kolompér vagy krompé) főzésről, a főtt krumpli sütéséről, a maradék felhasználásáról és hasonló fontos dolgokról fogunk információkat megosztani.

A krumpli főzése

Héjában főtt krumpli

Felmerülhet benned, hogy héjában, vagy anélkül célszerű megfőzni a krumplit? Ha az egészséges táplálkozás szempontjait veszem alapul, akkor azt mondom: héjában! A legtöbb vitamint a krumpli héja alatt találhatjuk, ezért héjában célszerű megfőzni, hogy megmenthessük a vitaminok javát. Ráadásul a héjában főtt burgonya hámozásával lényegesen kisebb lesz a veszteség, mint amikor a nyers krumplit hámozzuk. Véleményem szerint az íze is sokkal jobb a hámozatlanul főzött krumplinak.

A héjában főtt krumpli főzési ideje nagyjából 20 – 25 perc. Hústűvel, vagy villával ellenőrizheted, hogy a belseje megpuhult-e már. Csak arra vigyázz, ne böködd szét!

Hogyan kell megpucolni? A héjában főtt krumpli hámozása úgy a legegyszerűbb, ha elkészülte után leöblíted hideg folyó vízzel és egyszerre lehúzod a héját. Van aki a hideg vízben áztatást javasolja, de ne tedd! Ne áztasd ki az ízeket a burgonyából!

Hámozott krumpli főzése

Ha mégis meghámozod a burgonyát főzés előtt, akkor vágd fel 2-3 cm-es kockára, majd sós vízben főzd, mivel utólag ízesre sózni szinte lehetetlen, a hideg burgonya nem képes beszívni a sót.

A megpucolt, kockára vágva főzött krumpli főzési ideje nagyjából 10 – 12 perc. A krumpli főzési ideje – akár héjastul, akár megpucolva főzöd – a fajtájától is függ!

A meleg krumpli remekül magába szívja a sót és az egyéb fűszerek ízét, illatát! (Ezért van az, ha elsózod az ételt, akkor főzz bele egy fél burgonyát! Csökkenteni fogja a sós ízt!)

A krumplit nem lehet úgy főzni, hogy feltesszük főni, majd amíg kiugrunk a boltba, levesszük a gázról. A félig főtt krumplit nem lehet utólag készre főzni!

Tudtad, hogy a főtt krumpli sütve is mennyei? A lecsepegtetett, kockára vágott főtt krumplit süsd ki forró olajban! Egész más íze lesz, mint amikor nyers alapanyagból készíted a sült krumplit.

Ne pancsolj! A főtt krumpli mikróban is elkészíthető!

Főtt krumpli mikróban
Pucold meg a krumpli, főzd meg öt perc alatt!

Ahogy mondtam már korábban, ha megpucolod a krumplit és úgy főzöd meg, akkor kifő belőle a finom íz és sok minden más is.
Amit kiöntesz a főzővízzel.

Kivéve, ha mikróban csinálod!

Hogyan kell a főtt krumplit mikróban elkészíteni? Pucold meg a krumplit, kockázd fel, majd tedd egy olyan edénybe, amiben később feltálalhatod és a mikrohullámú sütőbe is betehető.

Sózd meg, keverd össze, majd tedd 5 percre a mikróba. Állítsd 700W-ra és indítsd el! Vedd ki, keverd meg és tedd vissza. Ha minden jól megy, tíz perc alatt teljesen kész a főtt krumpli! (Ugye észrevetted, hogy megspóroltuk a vizet és az edény elmosogatását?)

Egy részletesebb leírást találsz a krumpli főzés mikróban című írásomban, ha a linkre kattintasz.

Héjában főtt krumpli mikróban - van ennek értelme? Természetesen van. Ha nagyjából azonos méretű krumplik vannak az éléskamrában, azokat egyben, héjastúl is elkészítheted a mikróban. Ehhez mosd meg a krumplikat, és úgy vizesen rakd őket egymástól egyenlő távolságra a mikróba.

A készüléket kapcsold a legmagasabb fokozatra, majd 2,5 -3 percre indítsd el a főzést. Miután megfordítottad a krumplikat, újra indíts rá a mikróra, ismét 2,5 -3 percre. A héjában főtt krumpli mikróban elkészítési ideje a burgonya méretétől, típusától és a mikródtól is függ, így ezt ki kell tapasztalnod! Amit itt írtam, az tájékoztató jellegű.

Miután elkészült - megfőtt - a krumpli, pár percre hagyd a mikróban, majd tedd egy tál hideg vízbe. Így a héja könnyen és pillanatok alatt lehúzható lesz.

A maradék főtt krumpli felhasználása

A maradék főtt krumpli többféle módon felhasználható. Ahogy az egyéb konyhai maradék felhasználására is volt ötletünk, úgy a megmaradt főtt burgonyát sem fogjuk egyszerűen kidobni!

Ha még meleg a főtt krumpli, és látod, hogy ahhoz az ételhez amit épp készítesz kicsivel többet főztél mint szükséges, akkor a felesleget edd meg kevés sóval és vajjal. Isteni!

Az egyik legkézenfekvőbb felhasználás, ha krumplilángost készítesz belőle. Ehhez a megmaradt krumpli, liszt, só és víz kell csak, semmi más! Krumplilángos receptet itt találsz.

Maradék főtt krumpli
Ebből még bármi lehet: az edény bekenve vajjal, az alsó sor főtt krumpli. Te mit tennél rá?

Mennyi krumpli maradt? Elég lesz egy finom krumplis tésztához, nudlihoz, vagy valamilyen tepsis, rakott ételhez? Akkor használd fel, nehogy kidobd!

Ha a krumpli héjában főtt meg és nem került felhasználásra, vágd ketté, kapard ki a közepét és töltsd meg valamilyen finomsággal. Csak a fantáziád szab határt, milyen ételt készítesz a maradékból! Használhatsz a töltelékhez maradék felvágottat, reszelt sajtot, tejfölt, májkrémet, stb.

Kóstoltad már a krumplis tojást? A főtt krumplit kicsit megpirítod a zsiradékon, felvered a tojásokat, megsózod, majd a krumplira öntve megsütöd. Én nem szoktam teljesen keményre sütni, azt szeretem, ha kicsit lágyabb az állaga.

Összegzés

A főtt krumpli elkészítése, felhasználása, illetőleg a maradékának hasznosítása szinte minden napos feladat a háziasszonyok életében. Hogy ez minél jobban, gördülékenyebben menjen, ahhoz adtunk kipróbált ötleteket.

Talán észrevetted, nálam a héjában főtt krumpli a nyerő. Jobb az íze mint annak a krumplinak, amit főzés előtt megfőzöl.

Végül egy fontos információ, amit a cikkben említettem: a krumpli főzési idő attól is függ, milyen krumplit főzöl. Régi-, vagy új krumpli, sárga, vagy piros, saláta, vagy... ugye érted? Mindig ellenőrizd főzés közben, hogy megfőtt-e a burgonya.

Ám lehet, hogy kimaradt valami fontos fortély! Ha így van kérlek írd meg hozzászólásban!

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék felhasználása
Cím:
Főtt krumpli kisokos: krumpli főzés, maradék felhasználása
Összegzés:
Te is imádod a főtt krumpli? Nálam ez a legnépszerűbb alapanyaga a köreteinknek, egytálételeinknek. A krumpli főzés ezért gyakori a konyhába. Mint mindennek, ennek is megvannak azok a fortélyai, melyek segítségével tökéletes főtt krumplit lehet készíteni.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizennégy =

Ugrás a tetejére