Mikor jó a tojás? Friss tojás teszt

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A friss tojás rengeteg recept hozzávalója, hiába találták már ki a tojáspótló szereket, ahova tojást ír a recept, ott célszerű tojást használni! A legnagyobb félelmünk a tojással kapcsolatban, hogy romlottat kapunk a kezünkbe, feltörjük és a záptojás bűze mindentől elveszi a kedvünket.

Friss tojás teszt

Alapvető kérdés tehát, hogy mikor jó a tojás, hogyan lehet azt ellenőrizni, hogy mennyire friss a tojás? A legegyszerűbb módszer a tojás ellenőrzése vízben. Ezzel a friss tojás teszttel kizárhatod annak a lehetőségét, hogy záptojásszag árassza el a lakás.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy fogyasztható-e a tojás, inkább ellenőrizd le! Mert hiába ismered a tökéletes főtt tojás készítésének titkát, romlott tojásból nem fogsz finomat főzni! A módszer ennyire egyszerű:

Tojás ellenőrzése vízben

A friss tojás teszt első lépéseként fogj egy befőttes üveget, vagy egy poharat, töltsd meg hideg vízzel és tedd bele a tojást. Ilyenkor a tojás háromféle módon viselkedhet: feljön a víz tetejére, lebeg a vízben, illetőleg lemerül a pohár aljára.

Ha lent marad az edény alján, akkor friss a tojás, nyugodtan elhasználhatod! Ha az üveg közepén lebeg, akkor gyanús, ha feljön a víz tetejére, akkor fel se törd, dobd ki azonnal!

Ennyi, ilyen egyszerű!

Annyit elárulok, hogy nem ez a legegyszerűbb módja arról meggyőződni, hogy jó-e még a tojás. Nagyanyám a füléhez tette, megrázta, majd nyugodt szívvel feltörte. Csak akkor dobta vízbe a tojást, ha bizonytalan volt benne, mennyire lötyög a belseje, ha megrázza.

Mert ha lötyög a tojás belseje, akkor bizony már megromlott!

Ezt a módszert én nem használom, nekem a tojás ellenőrzése vízben vált be!

Ha friss a tojás, akkor is vigyázz vele!

Ha elvégezted a tojás tesztet, úgy gondolod, hogy a tojás, akkor is tartsd be az alábbi aranyszabályokat a konyhában:

  • A friss tojásokat szárazon töröld át, úgy tedd a hűtőbe. Ha megmosod, utána már nem sokáig tárolható.
  • Ne a hűtőszekrény ajtaján tárold a tojást! A gyakori ajtónyitogatás miatt az ott tárolt élelmiszerek kevesebb ideig állnak el, mint a hűtőszekrény polcain tároltak.
  • A tojásokat használat előtt mosd meg folyó vízzel!
  • Ha több tojást kell feltörnöd, egyenként, egy külön pohárba törd fel őket. Nagyon bosszantó, ha a hatodik tojást ütöd az edénybe és amiatt az egy miatt kell kiöntened az összeset.

Összegzés

A friss tojás teszt mellé egy tippcsokrot is kaptál ebben a cikkben arra vonatkozóan, hogyan kezeld a tojást odahaza. Alap élelmiszerről van szó, nem árt ha helyesen tárolod, használod fel a tojást.

Ehhez próbáltam segítséget nyújtani.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Mikor jó a tojás? Friss tojás teszt
Cím:
Mikor jó a tojás? Friss tojás teszt
Összegzés:
Alapvető kérdés a konyhában, hogy mikor jó a tojás, hogyan lehet azt ellenőrizni, hogy mennyire friss a tojás? Itt a módszer, ami nagymamáinknak is bevált!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 4 =

Ugrás a tetejére