Fűrészpor brikett készítés házilag

Fűrészpor brikett készítés házilag
Elmondom, hogy mi a titka a fűrészpor brikett készítésnek. Elöljáróban: egy olcsó kötőanyag hozzáadása!

Ha otthon akarsz fűrészporból brikettet készíteni, akkor pár dologgal nem árt tisztában lenned. Természetesen a fűrészport olyan brikett készítéséhez, amivel fűteni is tudsz a téli időszakban. Az alábbiakban elmondom mi a fűrészpor brikett készítés titka. Ha nálad a fűtés fával megoldható, akkor fűrészpor brikettet is használhatsz, a tüzelőberendezésed alkalmas lesz rá.

Ahhoz, hogy brikettet tudj készíteni három dolog szükséges: alapanyag, kötőanyag, és megfelelő nyomóerővel rendelkező prés. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, akkor neki se kezdj a fűtőanyag készítésnek!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy otthoni körülmények között a fűrészport nem tudod úgy összepréselni, hogy önmagában is briketté álljon össze. Nagyüzemi körülmények között, magas nyomáson a fa fűrészpora és forgácsa önmagában, külön kötőanyag nélkül képes egyben maradni. Neked azonban egy trükköt kell bevetned, hogy összeálljon a fűrészpor brikett.

Fűrészpor brikett készítés házilag papír kötőanyag használatával

Papírbrikett prés
Ezzel, vagy hasonló préssel tudod a fűrészpor brikettet összepréselni. Tömörebb lesz az anyag, előbb megszárad, ha jól összepréseled.

A trükk nem más, mint a vízben áztatott és pépesített papír és a fűrészpor összekeverése, majd a vizes massza préselése, szárítása.

Ezzel tulajdonképpen a lényeget el is mondtam.

Ékszerek

Ahogy a Papírbrikett készítése házilag írásomban írtam, fűrészpor brikett készítés házilag csak úgy lehetséges, ha a vizes papírmasszához kevered a fűrészport. A papír lesz a kötőanyag. Ugyanis házilag nem tudod a fűrészport külön kötőanyag nélkül úgy összepréselni, hogy száradás után egyben maradjon.

A pépesített papír viszont kiváló kötőanyag, amit egy egyszerű kísérlettel te is beláthatsz:

Egy napilapot (ne legyen vastag és fényes felületű!) áztass be vízbe, tépkedd is össze amennyire csak tudod. A kezeddel gyúrd össze hógolyó szerűen és szárítsd ki pár nap alatt. Egy szinte homogén, kemény golyó lesz a végeredmény.

A papírban lévő cellulóz összetartja a golyót, ahogy összetartja a brikett téglát akkor is, ha fűrészport keversz hozzá.

A kérdés már csak az, hogy milyen arányban keverd a papírpéphez a fűrészport?

Ez a következőktől függ:

  • Ha kiváló minőségű papírpépet tudsz készíteni (festékkeverővel, betonkeverővel, stb.), amit aránylag nagy nyomáson képes vagy préselni (pl.: autóemelővel és megfelelő préssel), akkor a papír fűrészpor arány akár 50-50% is lehet.
  • Ha kezdetleges eszközeid vannak, kézi préssel sajtolod a brikettet, akkor kevesebb fűrészport használj!
  • Ha mást is keversz a brikettbe (dióhéj, gyümölcs mag, kerti hulladék, stb.), akkor még alacsonyabb legyen a fűrészpor aránya.

Egyszer kell kikísérletezni a saját eszközeiddel az arányokat, onnan már tudni fogod, hogy miből mennyit használj.

A fűrészpor brikett készítés és a papírbrikett készítés lépései tehát megegyeznek. Ezt lépésről lépésre átnézheted a linkre kattintva!


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =

Ugrás a tetejére