Fűtés fával hatékonyan és takarékosan

Fűtés fával
A fa egy megújuló energiaforrás, mellyel a mai napig hatékonyan és takarékosan lehet fűteni

A számtalan téli tüzelési módozat közül a mai napig a fűtés fával az egyik legnépszerűbb. A megújuló energiaforrások közül a fa ősidők óta szolgálja az embert. Hogy ez a szolgálat hatékony, de mégis takarékos legyen, ahhoz adok most tippeket.

Az alábbiakban szó lesz azokról a fafajokról, melyekkel érdemes a hideg napokat kifűteni, a fa nedvességtartalmáról, a kérgéről, a begyújtásról és még sok olyan dologról, amit érdemes átgondolnod, ha fával tüzelsz.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Ha nem akarsz a fa nedvesség tartalmával, tárolásával, hasogatásával foglalkozni, akkor a fatüzelésre alkalmas berendezésedben a fabrikettel fűtés lehet a megoldás. Erről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

De térjünk vissza a fatüzelésre!

Hatékony fűtés fával

Akkor tudsz fával hatékonyan fűteni, ha megfelelő fafajt választasz a tüzeléshez, melynek alacsony a nedvességtartalma és a tűzifa-kéreg aránya is alacsony.

Miért fontos a tűzifa nedvességtartalma?

A fa nedvességtartalma kivágáskor 50% körül van. Ha ebben az állapotban kezdesz fűteni vele, akkor az energia jelentős része arra fordítódik, hogy a fában lévő vizet felmelegítse és elpárologtassa. Ahelyett, hogy a lakást fűtené…

Ékszerek

A nedves fa a tüzelőberendezések üvegajtaját is képes alaposan összepiszkítani. Hiába a rég bevált praktika a kandalló üveg tisztítására, meg kell szenvedni vele, míg tökéletesen lepucolod a ráégett szennyeződéseket.

Szakemberek szerint a légszáraz tűzifa a legideálisabb a fűtéshez. Ez nagyjából 20%-os nedvességtartalmú fát jelent. Természetesen a fakereskedők mindig „száraz” tűzifát kínálnak megvételre, de sajnos az esetek többségében a valóság az, hogy friss vágású fát akarnak rásózni a vásárlókra.

Sok helyen kapható tűzifa nedvességmérő, melynek az ára kb.: 5000,-Ft-tól indul. Ha nálatok a fűtés fával történik, akkor mindenképp érdemes egy ilyet beszerezni, mert be fogja hozni az árát!

A nedvességmérőt vidd magaddal a kereskedőhöz, kérd meg, hogy hasítsanak ketté egy tuskót és annak a közepén mérd meg a fa nedvességét. Ha 20% körül van, akkor az tényleg száraz tűzifa. De mire mész vele, ha egyben puhafa is? Erről beszélek a továbbiakban.

Tüzelés puhafával, vagy fűtés keményfával

A tapasztalatom szerint a puhafa elsősorban begyújtásra való. Könnyebben meggyullad mint a keményfa, ám hamarabb le is ég. Ha puhafával fűtesz, akkor készülj fel arra, hogy egész nap mást nem csinálsz, csak pakolod a fát a kályhába.

A leggyakoribb fűtéshez használt puhafa fajok a nyár, a fűz és a fenyő.

Utóbbival a gyanta tartalma miatt érdemes csínján bánni, mert a gyanta károsíthatja a fűtőberendezést és koszolja a kéményt. Tényleg csak begyújtáshoz használd!

A keményfa nehezebben gyullad be, de tovább ég. Az ide tartozó fafajoknak magas a fűtőértéke, így bármelyiket választod, nagyot nem tévedhetsz.

A leggyakoribb fűtéshez használt keményfa fajok: csertölgy, a tölgy, a gyertyán, a bükk, a kőris, és az akác. Ezeknél a fáknál a nedvességtartalom mellett azt vedd figyelembe, hogy milyen vastag a kérgük, ugyanis a fakéreg tüzelési tulajdonságai rosszabbak a „tiszta” fáénál.

Az akácnak magas a kéreg aránya, azaz vastag a kérge, a bükknek alacsony. De ezt majd a vásárláskor magad is megtekintheted.

A tűzifa tárolása

Tűzifa tárolása
A helyes tárolással lerövidítheted a tárolási időt, hamarabb felhasználhatod a fát a fűtéshez

A tűzifa tárolása során érdemes több szempontot is figyelembe venni. Érdemes napsütötte, jól szellőző helyre rakatot készíteni belőle, hogy megfelelően száradjon.

Az sem baj, ha a tárolás során többször megázik, majd kiszárad, de a felhasználás előtti hónapokban már jobb, ha közvetlenül nem éri az eső, azaz fedett helyen tárold.

A farakat alját érdemes úgy kialakítani, hogy ne nője be az aljnövényzet és ne álljon meg a víz a fa alatt, ha esik az eső.

Meddig kell tárolni a tűzifát felhasználás előtt? Amíg az ideális nedvességtartalmúra meg nem szárad. Ha ez két év, akkor két évig, ha pár hónap, akkor addig.

Kezdődjön a fűtés fával: így gyújts be!

Számtalan módon rakják meg a tüzet az emberek a begyújtáshoz. Van aki újságpapírt gyürmel a tűztérbe, erre rakja a vékony gyújtóst, majd végül a tűzifát és elgyújtja a tüzet.

Van, aki megvárja, míg a vékony gyújtós lángra kap, csak aztán pakolja be a nagyobb hasábokat a kályhába.

Az én tapasztalatom viszont az, hogy a felülről történő tűzgyújtás a leghatékonyabb módszer!

Ennek az a lényege, hogy a tűztérnek megfelelő hosszméretű, vastagabb hasábokat kell fektetve elhelyezni alulra. A tűztár méretétől függően a vastagabb hasábokból akár két, három sor is rakható. Csak arra kell figyelni, hogy felfele haladva vékonyabbak fák kerüljenek az adott sorba, továbbá az egyes sorok merőlegesek legyenek az alattuk lévőkre. Tehát először a vastagabb fákat pakolom a tűztérbe, majd ezekre rá a vékonyabb gyújtósokat.

Én a hasábok között mindig hagyok néhány cm távolságot. Ezzel érem el azt, hogy a tűz megfelelő levegőt kapjon égés közben mindenhol.

A gyújtós készülhet apróra hasogatott puhafából, száraz gallyakból. A gyújtóssal sosem szabad spórolni, a vastag hasábok meggyulladásához sok hőre van szükség.

A begyújtáshoz általában gyújtókockát használok, nem újságpapírt. (Az újságpapírt én papírbrikett készítéshez használom fel.)

Tüzelés fentről lefele – videó

A felülről begyújtás során a tűz fentről lefelé, füstmentesen fog terjedni, biztosítva a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérsékletet.

A begyújtás során a lehető legtöbb levegőt biztosítani kell, majd a tüzelőberendezés használati útmutatója szerint lehet fokozatosan elvonni a levegőt. Így lesz hatékony és takarékos a fűtés fával.

A végére egy jó tanács nem csak azoknak, akik fával tüzelnek: a fűtési időszak előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a tüzelőberendezést és a kéményt, továbbá nem árt egy szénmonoxid mérőt is beszerezni!

Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 18 =

Ugrás a tetejére