Gomba előkészítése főzéshez

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Gomba előkészítése főzéshez
A lábasban már minden rendben van. De előtte?

Sokszor hallom, hogy ugyan azt a gombás receptet készítette el valaki, mint amit az ismerőse, mégsem lett ugyan olyan ízletes. Ha az étel elkészítése lépésről lépésre a recept szerint történt és a hozzávalók pontos mennyisége is betartásra került, akkor csakis a gomba nem megfelelő előkészítése okozhatta a problémát.

A jó hír az, hogy van pár tippem arra vonatkozóan, hogy a megvásárolt, vagy szedett gomba íze a legfinomabb legyen az ételben! Elmondom a hibákat is, melyeket a háziasszonyok a gomba előkészítése során elkövetnek.

Akkor tökéletes a gomba előkészítése a főzéshez, ha…

Ha már a gomba megvásárlásánál odafigyelsz. A csomagoláson nézd meg a szavatossági időt, nehogy lejártat vásárolj.

Ha piacon veszed az ömlesztett gombát, nézd át, szagolgasd meg, tapogasd. Az elszíneződött száradt gombát ne vedd meg!

Figyelem! A gomba veszélyes, így ha magad szeded, feltétlenül vizsgáltasd be szakértővel! A NÉBIH által közzétett Gomba-szakellenőrök friss listáját a linkre kattintva éred el!

Túljutottunk a beszerzésen, jöhetnek a tippek otthonra!

Mások gyakran elkövetik azt a hibát, hogy órákig áztatják a gombát a tiszta vízben, gondolván, hogy így lesz a legtisztább. Tévedés! Miért áztatnád ki belőle a fontos tápanyagokat és ízeket? A gombát sosem szabad áztatni, mindig folyó vízzel kell megtisztítani. Tedd bele egy szűrőbe, engedj rá erős vízsugarat és forgasd át, hogy minden egyes gombát érjen a vízsugár!

A gomba mosása folyóvíz alatt: Sose áztasd a gombát!
Sose áztasd a gombát!

Van olyan gomba, melynek a tönkjét is fel tudod használni. Ilyen gombafaj például a Champion (Csiperke). Vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy hasonló méretűre szeletelik, mint a gombafejet, ezért hosszában vágják fel a gomba szárát. Ez aztán azt eredményezi, hogy rágósabb lesz a szára, mint a többi része a kész ételben. Az ételhez felhasznált gombaszárat mindig keresztben szeld fel! Igen, karikára!

Az utolsó tipp elsősorban a konzervgomba szeletelésére vonatkozik. Ahogy a többi hozzávalónál, úgy a gomba esetén is fontos, hogy egyforma nagyságúra darabold fel. Egyrészt jobban néz ki az ételben, másrészt egy időben készül el (puhul meg) minden összetevő. (Ha találtál már kemény, rágós gombát az ételben, akkor tudod miről beszélek). A konzervgomba szeletelésének van egy trükkje: ha eléggé megpuhultak a konzervlében a gombák, akkor fel tudod szelni őket tojásszeletelővel! Tuti, hogy egyformák lesznek!

+1 tipp a gomba tisztításához

A gomba tisztítása az nem egyenlő a hámozással! A gombafejekről egy késsel kapargasd le a szennyeződéseket, a szárát távolítsd el, vagy ha felhasználod, akkor vágd le az aljáról a földes részt. Ennyi!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − hat =

Ugrás a tetejére