A gomba előkészítése, ahogy én csinálom. És ahogy neked is kellene…

A finom gombás étel, amilyet mindenki szeretne, már a gomba előkészítése során elrontható. Mit érnek a mennyei ízek, ha gumiszerűen rágós az ételben a gomba?

Gomba előkészítése főzéshez
A lábasban már minden rendben van. De előtte?

Sokszor hallom, hogy ugyan azt a gombás receptet készítette el valaki, mint amit az ismerőse, mégsem lett ugyan olyan ízletes.

Ha az étel elkészítése lépésről lépésre a recept szerint történt és a hozzávalók pontos mennyisége is betartásra került, akkor csakis a gomba nem megfelelő előkészítése okozhatta a problémát.

Te is régóta szeretnéd megtudni, mi a finom gombás ételek legféltettebb titka?

A jó hír az, hogy van pár tippem arra vonatkozóan, hogy a megvásárolt, vagy szedett gomba íze a legfinomabb legyen az ételben! Elmondom a hibákat is, melyeket a háziasszonyok a gomba előkészítése során elkövetnek.

Figyelj csak, ez az összeállítás neked szól! Finomabb gombás ételeket fogsz tudni készíteni, különösebb megerőltetés nélkül.

De csak akkor, ha a gomba előkészítése során ezekre odafigyelsz:

Már a gomba megvásárlásánál koncentrálnod kell. A csomagoláson nézd meg a szavatossági időt, nehogy lejártat vásárolj!

Ha piacon veszed az ömlesztett gombát, nézd át, szagolgasd meg, tapogasd. Az elszíneződött száradt gombát ne vedd meg!

Figyelem! A gomba veszélyes, így ha magad szeded, feltétlenül vizsgáltasd be szakértővel! A NÉBIH által közzétett Gomba-szakellenőrök friss listáját a linkre kattintva éred el!

Most Te következel: nézd meg és próbáld követni ezeket a módszereket!

Mások gyakran elkövetik azt a hibát, hogy órákig áztatják a gombát a tiszta vízben, gondolván, hogy így lesz a legtisztább.

Tévedés!

Miért áztatnád ki belőle a fontos tápanyagokat és ízeket? A gombát sosem szabad áztatni, mindig folyó vízzel kell megtisztítani. Tedd bele egy szűrőbe, engedj rá erős vízsugarat és forgasd át, hogy minden egyes gombát érjen a vízsugár!

A gomba mosása folyóvíz alatt: Sose áztasd a gombát!
Sose áztasd a gombát!

Van olyan gomba, melynek a tönkjét is fel tudod használni. Ilyen gombafaj például a Champion (Csiperke). Mások úgy gondolkodnak, hogy hasonló méretűre szeletelik, mint a gombafejet, ezért hosszában vágják fel a gomba szárát.

Ez aztán azt eredményezi, hogy rágósabb lesz a szára, mint a többi része a kész ételben. Az ételhez felhasznált gombaszárat mindig keresztben szeld fel! Igen, karikára!

Az utolsó tipp elsősorban a konzervgomba, illetve a puha fajták szeletelésére vonatkozik. Ahogy a többi hozzávalónál, úgy a gomba esetén is fontos, hogy egyforma nagyságúra darabold fel. Egyrészt jobban néz ki az ételben, másrészt egy időben készül el (puhul meg) minden összetevő.

Ha találtál már kemény, rágós gombát az ételben, akkor tudod miről beszélek.

A puha-, és a konzervgomba szeletelésének van egy trükkje: ha eléggé megpuhultak a konzervlében a gombák, akkor fel tudod szelni őket tojásszeletelővel! Tuti, hogy egyformák lesznek!

+1 tipp a gomba tisztításához

A gomba tisztítása az nem egyenlő a hámozással! A gombafejekről egy késsel kapargasd le a szennyeződéseket, a szárát távolítsd el, vagy ha felhasználod, akkor vágd le az aljáról a földes részt. Ennyi!

Fotók: saját archivum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

Ugrás a tetejére