Ha megfelelő a gomba tárolása, megmarad az íze és az illata!

Amikor a főzéshez előveszed a pár napja vásárolt gombát és a tapintása nyálkás, a színe is megváltozott és a szaga is kellemetlen, akkor tudd meg, hogy a nyers gomba fagyasztása, más módon való tárolása nem volt megfelelő! Természetesen csak akkor lehet a helytelen tárolásra fogni a dolgot, ha frissen vásároltad a gombát...

Gomba fagyasztása, tárolása
Szinte érezni a képen látható gombák friss illatát. De mi lesz tárolás után?

Büdös, nyálkás, foltos...

Mielőtt tovább mennénk, foglaljuk össze a romlott gomba jeleit! Megváltozott az illata (inkább szaga van), besötétedik a színe, szürkés, foltos lesz. A tapintása nyálkás.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Van aki egyszerűen lemossa ezt a nyálkát és elkészíti a gombát, én sosem teszem. Ez a gomba már megy a veszendőbe!

Hogyan tudod megelőzni, hogy megromoljon a gomba?

Vásárlás után a lehető leghamarabb készítsd el. A gomba megfelelő előkészítése és megfőzése után pedig csak egyszerűen élvezd a finom gombás ételt! Ha nem tudod hamar feldolgozni a gombát, akkor a következő tippek alapján pár napig frissen tarthatod az otthonodban:

Ékszerek

Megfelelő körültekintés a gomba tárolása során = sokáig friss marad a gomba!

Ha gombát vásárolok (sosem szedek, mert nem értek hozzá) és nem tudom egyszerre elkészíteni, akkor kiveszem a csomagolásból, átnézem, megszagolgatom. A csomagoláson mindig feltüntetik, hogy meddig jó a gomba! Ha ömlesztve van a boltban, akkor úgy számolj, hogy legalább 2-3 napja az üzletben lehet.

Gomba tárolása: Őrizd meg minél tovább a friss gomba illatát, ízét!
Őrizd meg minél tovább a gomba illatát, ízét!

A gombát fénytől védve, száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha van ilyen kamrád, pincéd, akkor ott. Ha nincs, akkor marad a hűtőszekrény:

Meddig és hogyan tárold a gombát a hűtőszekrényben? Meddig áll el a gomba?

Szóval a szemrevételezés után megtisztítom, ha kell. A földet, szennyeződést lesöpröm róla a kezemmel. Nem mosom meg, azt csak közvetlenül akkor, ha elkészítem ételnek a gombát. Így teszem egy szellős vászon zacskóba és zacskóstul a hűtőszekrénybe. A vászonzacskó helyett használhatsz papír tasakot is, de nejlon zacskóba nem szabad tárolni a gombát, mert nem tud szellőzni.

Gondolom senki sem önti be a többi zöldség közé a gombát, hanem elkülönítve tárolja, mint én.

Meddig tárolható így a gomba? Szerintem 7 - 8 napig, de ez a maximum! Ha ilyen sokáig nem készíted el, akkor minek vetted meg?

Ha magad szedted, akkor viszont indokolt lehet a hosszabb tárolási idő. Felvetődik a kérdés: lehet-e fagyasztani a gombát?

Nyers gomba fagyasztása

Természetesen lehet fagyasztani a gombát. Nagyon ritkán én is lefagyasztom. Ekkor azonban teljesen megpucolom, megmosom és feldarabolom. Így amikor fel akarom használni a lefagyasztott gombát, csak ki kell olvasztanom és máris tehetem az ételbe.

A fagyasztással azonban az a bajom, hogy miután kiolvadt, nem ugyan azt az ízt adja, mint a frissen vásárolt/szedett gomba. És az állaga is furcsa, gumi szerű lesz. Ez valahol természetes, de mégis zavaró. Ezt úgy kerülheted el, ha nem mikróban olvasztod, illetve nem hagyod teljesen kiolvadni. Mosd át meleg vízzel közvetlenül felhasználás előtt, az eléggé kiolvasztja.

Ha előfőzött vagy pirított gombát fagyasztasz le, jobban benn tarthatod az ízét!

Meddig tárolható fagyasztva a gomba? Nagyjából fél évig, annál tovább nem érdemes fagyasztóban tartani.

A nyersen lefagyasztott gomba elkészítésénél vedd figyelembe, hogy az ezzel a módszerrel tárolt gomba hamarabb elkészül, mint a frissen felhasznált társai!

Ha fagyasztva akarod tárolni a gombát, akkor én inkább azt javaslom, hogy készítsd el a gombapörköltet, a gombás melegszendvics krémet, vagy az egyéb készételt és azt fagyaszd le!

Gomba fagyasztása és hűtése átnézve – milyen lehetőség van még? A szárított gomba tárolása

Szárítva is tárolható a gomba
Szárított gomba

A gomba szárítva is tárolható. Gyorsan szárad a napon is, de beteheted aszalógépbe is, ha van ilyened. Szárításhoz pucold meg és szeleteld fel a gombát.

Mikor száradt meg tökéletesen a gomba? Akkor, ha már nem hajlik, hanem hajlításra eltörik. Ekkor tedd zárható befőttes üvegbe!

Felhasználás előtt a szárított gombát vízben kell áztatni, hogy visszakapja az eredeti nedvességtartalmát.

Te milyen módszert alkalmazol, hogyan oldod meg a gomba tárolását?

Összefoglaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 7 =

Ugrás a tetejére