Hajhullás okai: ezek állhatnak a háttérben

Nem véletlenül mondják, hogy a test belső folyamatait a haj igen hamar visszatükrözheti. Ha változik az egészségügyi állapotod, esetleg tartósan nem viszel be elegendő mennyiségű folyadékot, vagy módosítod az étrended, hajkoronádon aránylag rövid idő után biztosan változást fogsz tapasztalni.

Ugyan számos problémát okozhat a fejbőrön a nem megfelelő táplálkozás és életmód, a hajhullás okai gyakran a genetikai tényezők között keresendők.

Hajhullás okai: ezek állhatnak a háttérben

Mindezek ellenére – habár a hajhullás igen rémisztő jelenség is lehet – ne ijedj meg! Az alábbiakban néhány olyan tényezőt gyűjtöttünk össze, mely segíthet magyarázatot adni, ha fokozott hajhullást veszel észre magadon.

Ezek lehetnek a hajhullás okai

Bizonyára ijesztő lehet, ha egyik napról a másikra számottevően több hajszálad kerül a lefolyóba hajmosáskor.  Vagy csomókban ragad bele a hajkefébe fésülködés közben. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne ess pánikba! Az emberi szervezet néhány évente „lecseréli a szőrzetét”, és időnként teljesen normális – sőt mi több ez az egészséges! – hogy több hajunk hullik ki, mint amihez egyébként hozzászoktunk.

Folyamatos, körültekintő hajápolás mellett is előfordul, hogy hullik a hajunk. Persze fontos, hogy a különféle hajtípusokra (zsíros, száraz, töredezett, korpás, stb.) a megfelelő otthoni hajápolási praktikát alkalmazd! Erről bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

De térjünk vissza arra, mi okozhatja a hajhullást!

Környezeti tényezők

A hajhullás okai közé sorolják a szakértők a környezeti tényezőket. Ilyenek például a túl gyakori hajfestés, rendszeres hőkezelés, illetve a jelentős mennyiségű, ma igen nagy népszerűségnek örvendő kemikáliák használata is. A legtöbb napjainkban gyártott bolti terméknek – legyen az sampon, balzsam, hajlakk, hajhab, vagy egyéb hajápolási készítmény – sajnos igen magas az ammónia, a szilikon, és a parabén tartalma is, melyek felhalmozódása számos kellemetlen mellékhatással járhatnak.

Igaz ugyan, hogy a hajad szép és csillogó lesz ezektől a gyártmányoktól egy ideig, hosszútávon azonban inkább ártalmasak azokra, akiknél fennáll az érzékenység veszélye. Az ezekből a termékekből származó szilikon és ammónia idővel felszaporodhatnak a fejbőrön és a szálakon is. Ez állandó gyulladásban tarthatja a hajhagymákat és a bőrt is.

Ezzel egyidejűleg pedig nem csak hajhullást, de korpásodást, irritációt és állandó viszketést is tapasztalhatsz...

Mi a helyzet a felkötött hajjal?

Könnyen lehet, hogy a mindennapos rohanásban észre sem vetted, de újabban gyakran hordod felkötve a hajad.

Ilyenkor teljesen normális az, hogy este hazaérve jelentősebb mennyiségű szál távozik, mikor végre kiengeded a hajad. Így nincs okod az aggodalomra: egész egyszerűen annyi történt, hogy ami eddig nap közben kihullott, most a hajgumi visszatartotta.

Sokan megijednek akkor is, ha egy-egy kimaradt nap után újra megfésülködnek. Ilyenkor riadtan vizsgálják a tetemes mennyiségű kefében ragadt hajszálat. Habár nekik sincs semmi okuk az aggodalomra, hiszen ugyanaz történt, mint az összekötött haj esetében.

Stressz, diéta, sport

A hajhullás okai közé sorolják a túlzott stresszt illetve helytelenül kivitelezett diétát, vagy a mértéktelen sportolást is: ilyenkor a test „takarékra kapcsol”, és oda szállítja a szükséges anyagokat, ahová feltétlenül kellenek – ilyenkor viszont a haj, a bőr és a körmök gyakran kimaradnak a pikszisből.

Amikor valóban baj van…

A súlyosabb probléma ott kezdődik, ha a hajhullás már kifejezetten zavaró méreteket ölt – ha csomókban hullik a hajad, emiatt pedig netán már foltok is kialakultak a frizurádban, bizonyára valamilyen betegség áll fenn a testedben.

Ezekről a tünetekről – más egyéb mellett – főként azok a személyek szoktak beszámolni, akiknél régóta fennálló, kezeletlen pajzsmirigy-rendellenességre derült fény, de állhat a háttérben inzulinrezisztencia vagy gluténérzékenység is. A kóros hajhullás jellemzően olyan szervezetben alakul ki, melyben valahol krónikus gyulladás áll fenn, e mellé pedig nem ritkán ásványi anyag- és vitaminhiány is társul.

Ha azt tapasztalod, hogy mostanában egyre több hajszáladnak kényszerülsz búcsút inteni – és nálad még elvileg nem játszhat szerepet az időskori kopaszodás – nagy eséllyel valamilyen fiziológiai folyamat csúszott el a szervezetedben.

Noha az esetek többségében nem áll fenn komoly egészségügyi probléma, a szakértők kifejezetten arra kérnek mindenkit, aki hasonlót tapasztal, hogy a házi orvos, vagy a hajgyógyász mellett egy endokrinológust is keressen fel – hogy mielőbb tudjon tenni a hajhullás ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + 9 =

Ugrás a tetejére