Házi praktikák penész ellen

Léteznek olcsó és hatásos házi praktikák penész ellen. A falra telepedett, hívatlan vendégről lesz szó, ami csúnya és egészségtelen is egyben. De van megoldás! Ha te is a folyton vissza-vissza térő penésszel küzdesz, akkor érdemes lesz ezt a cikket végigolvasnod.

Házi praktikák penész ellen

A penész a magas páratartalom miatt alakul ki a lakásban, melyet általában magunknak köszönhetünk. Mosunk, mosogatunk, zuhanyzunk, főzünk és még lélegzünk is! Ezzel rengeteg apró vízcseppet juttatunk a környezetünkbe, melyek ottragadva a penészgomba melegágyát képezik.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Ahogy ígértem, jöjjenek a megoldást jelenő házi praktikák a penész ellen!

A legolcsóbb megoldás a megelőzés

Mivel tudjuk, hogy a tartósan magas páratartalom miatt alakul ki a penész a lakásban, így a megoldás kézenfekvőnek tűnik: csökkenteni kell a páratartalmat! A korszerű házak tervezésénél manapság már figyelembe veszik, hogy megfelelő légáteresztő képességgel rendelkezzenek.

A gyakori szellőztetéssel viszont magad is megoldhatod a problémát és nem kerül semmibe. Ha egész délelőtt csülköt főzöl a konyhában, ha egy kisebb falunak elegendő ruhanemű szárad a szárítón, vagy más, sok párával járó tevékenységet végzel, akkor szellőztess! A friss levegő egészséges is és a penész természetes ellensége.

Ékszerek

Meg kell jegyeznek, hogy léteznek páramentesítő készülékek, melyek megoldják ezt a problémát. Ezeket elsősorban a dohos, párás lakásokba ajánlják, ahol a szellőztetés nem segít, vagy nem megoldható (pl.: a gyakori szmog miatt)

Ha már meg van a baj, akkor keresd elő az ecetet

Az ecetet én nem csak az ételekhez használom, mivel rengeteg problémámat képes megoldani a háztartásban. Az egyik példának okáért, a falról a penész eltávolítása.

Én úgy szedem le a falról ecettel a penészt, hogy egy liter desztillált vízhez keverek 2 dl ecetet. (Én 10%-osat használok, ha kell). Ezt egy üres spriccelős flakonba töltöm (bútorápolós, ablakmosós, bármilyen üres flakon megfelelő), bepermetezem vele a penészes helyeket. Megvárom míg megszárad és kefével lekefélem a falról.

Nedvesen ne keféld, mert elkened!

Ha kell, többször ismételd meg. Ha nem akar megszáradni, akkor hajszárítóval besegíthetsz a folyamatba!

Ha halványult a penész, nedves szivaccsal töröld át a felületet. Száradás után – szükség esetén – fesd át a falhibát.

Az ecet általában egy literes kiszerelésben kerül forgalomba tehát egy tele palack egyötöde elég ehhez a művelethez. Hiszen tudod, hogy 0,2 liter hány deciliter0,2 liter hány deciliter?!

További házi praktikák penész ellen

Az ecetes oldathoz hasonló eredményt adhat a hipós keverék. A hipó klór tartalmú, erősen fehérítő és fertőtlenítő hatású szer. Ezzel elsősorban fehér falfelületeket érdemes kezelni, mert a színes falat kikezdi. Ha nincs javító festék odahaza, akkor jócskán elcsúfíthatod vele a lakást!

Az eljárás ugyan az, mint az ecetes oldat alkalmazásánál leírtam. Bepermetezed a felületet, megvárod mg megszárad, majd átkeféled.

Végül jöjjön egy megoldás a kedvenc házi szerünkkel: penész ellen szódabikarbóna! Egy kevés vízzel összekeverve dörzsöld át a sűrű masszával a penészes felületet. Állítólag a szódabikarbóna a penész kialakulásának megelőzésében is hasznos lehet!

Zárszó

A falra telepedett penész elleni házi praktikákat vettem sorba. Nyilván máshol is előfordulhat ez a kellemetlen ellenfél – például a mosógép is lehet penészes - de most csak a leglátványosabb helyre koncentráltam.

Ha neked is van tipped a penész ellen, nosza oszd meg velünk!

Összefoglaló:
Házi praktikák penész ellen
Cím:
Házi praktikák penész ellen
Összegzés:
Léteznek olcsó és hatásos házi praktikák penész ellen. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet olcsón és hatékonyan eltávolítani a penészt, akkor olvasd el a cikket!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × három =

Ugrás a tetejére