Házi praktikák penész ellen

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Léteznek olcsó és hatásos házi praktikák penész ellen. A falra telepedett, hívatlan vendégről lesz szó, ami csúnya és egészségtelen is egyben. De van megoldás! Ha te is a folyton vissza-vissza térő penésszel küzdesz, akkor érdemes lesz ezt a cikket végigolvasnod.

Házi praktikák penész ellen

A penész a magas páratartalom miatt alakul ki a lakásban, melyet általában magunknak köszönhetünk. Mosunk, mosogatunk, zuhanyzunk, főzünk és még lélegzünk is! Ezzel rengeteg apró vízcseppet juttatunk a környezetünkbe, melyek ottragadva a penészgomba melegágyát képezik.

Ahogy ígértem, jöjjenek a megoldást jelenő házi praktikák a penész ellen!

A legolcsóbb megoldás a megelőzés

Mivel tudjuk, hogy a tartósan magas páratartalom miatt alakul ki a penész a lakásban, így a megoldás kézenfekvőnek tűnik: csökkenteni kell a páratartalmat! A korszerű házak tervezésénél manapság már figyelembe veszik, hogy megfelelő légáteresztő képességgel rendelkezzenek.

A gyakori szellőztetéssel viszont magad is megoldhatod a problémát és nem kerül semmibe. Ha egész délelőtt csülköt főzöl a konyhában, ha egy kisebb falunak elegendő ruhanemű szárad a szárítón, vagy más, sok párával járó tevékenységet végzel, akkor szellőztess! A friss levegő egészséges is és a penész természetes ellensége.

Meg kell jegyeznek, hogy léteznek páramentesítő készülékek, melyek megoldják ezt a problémát. Ezeket elsősorban a dohos, párás lakásokba ajánlják, ahol a szellőztetés nem segít, vagy nem megoldható (pl.: a gyakori szmog miatt)

Ha már meg van a baj, akkor keresd elő az ecetet

Az ecetet én nem csak az ételekhez használom, mivel rengeteg problémámat képes megoldani a háztartásban. Az egyik példának okáért, a falról a penész eltávolítása.

Én úgy szedem le a falról ecettel a penészt, hogy egy liter desztillált vízhez keverek 2 dl ecetet. (Én 10%-osat használok, ha kell). Ezt egy üres spriccelős flakonba töltöm (bútorápolós, ablakmosós, bármilyen üres flakon megfelelő), bepermetezem vele a penészes helyeket. Megvárom míg megszárad és kefével lekefélem a falról.

Nedvesen ne keféld, mert elkened!

Ha kell,többször ismételd meg. Ha nem akar megszáradni, akkor hajszárítóval besegíthetsz a folyamatba!

Ha halványult a penész, nedves szivaccsal töröld át a felületet. Száradás után – szükség esetén – fesd át a falhibát.

További házi praktikák penész ellen

Az ecetes oldathoz hasonló eredményt adhat a hipós keverék. A hipó klór tartalmú, erősen fehérítő és fertőtlenítő hatású szer. Ezzel elsősorban fehér falfelületeket érdemes kezelni, mert a színes falat kikezdi. Ha nincs javító festék odahaza, akkor jócskán elcsúfíthatod vele a lakást!

Az eljárás ugyan az, mint az ecetes oldat alkalmazásánál leírtam. Bepermetezed a felületet, megvárod mg megszárad, majd átkeféled.

Végül jöjjön egy megoldás a kedvenc házi szerünkkel: penész ellen szódabikarbóna! Egy kevés vízzel összekeverve dörzsöld át a sűrű masszával a penészes felületet. Állítólag a szódabikarbóna a penész kialakulásának megelőzésében is hasznos lehet!

Zárszó

A falra telepedett penész elleni házi praktikákat vettem sorba. Nyilván máshol is előfordulhat ez a kellemetlen ellenfél – például a mosógép is lehet penészes - de most csak a leglátványosabb helyre koncentráltam.

Ha neked is van tipped a penész ellen, nosza oszd meg velünk!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Házi praktikák penész ellen
Cím:
Házi praktikák penész ellen
Összegzés:
Léteznek olcsó és hatásos házi praktikák penész ellen. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet olcsón és hatékonyan eltávolítani a penészt, akkor olvasd el a cikket!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 18 =

Ugrás a tetejére