A finom házi rétes alapja a jól elkészített rétestészta és az ízletes töltelék. Ha úgy érzed, hogy eleged van a bolti rétesekből, de nem érzed magad készen még arra, hogy rétestésztát nyújts, akkor ez a házias, egyszerű recept pont neked való!
Ez egy alaprecept. Ha a házi rétes tésztáját el tudod készíteni, akkor a töltelékkel már nagyon nem tudsz mellé lőni. Maximum túl sokat - vagy túl keveset - teszel bele.
Talán láttad a nagymamádtól, vagy más idősebb asszonytól, hogy a rétestésztát annak idején hatalmas asztallapokon nyújtották, a háziasszony ment körbe-körbe az asztal körül és a rétestésztát széleinél fogva mindig csak egy kicsit nyújtott rajta, míg megfelelő méretű nem lett. Ehhez azonban nagy tapasztalat és ügyesség kellett. Ez a házi rétes recept ennél lényegesen egyszerűbben készíthető el.
A tésztát ebben a receptben a lehető legvékonyabbra sodorjuk úgy, hogy ne szakadjon el. Sokkal könnyebb dolgunk lesz vele, mintha hagyományosan nyújtanánk. Lássuk, hogyan készül a finom sütemény alapja, a rétestészta!
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 1 tejföl,
- 1 tojás,
- 1 csipet só.
- 8 dkg zsír, (vagy 8 evőkanál étolaj),
- 3-4 evőkanál liszt (a tészta meghintéséhez).
Házi rétes recept elkészítése
- A tészta alapanyagait gyúrd jól össze, vágd négy egyenlő részre és körülbelül fél órát pihentesd.
- A 8 dkg zsíron pirítsd meg a 3-4 evőkanál lisztet.
- A tésztákból sodorj gyúródeszkán egy sodrófával vékony lapokat.
- A pirított lisztet kend rá és az ízlés szerinti töltelékkel szórd meg.
- Tekerd fel rétes alakúra, a tetejét tejföllel kend meg süsd készre.
Milyen tölteléket tehetsz ebbe a rétestésztába? Édes tölteléknek használhatsz meggyet, almát, túrót.
Ha a sós ízeket kedveled, akkor készíts zöldséges rétest, azaz töltsd meg zöldséges masszával a tésztát!
Természetesen a tölteléket is el kell készíteni! De az már egy másik recept lesz.
Receptet O. Gy. küldte Sopronból, köszönjük!