Alaposan kitakaríthatsz házi tisztítószerek segítségével, vegyszerek nélkül

Mielőtt elkezdtem az házi tisztítószerekkel takarítani, gyakran csalódtam a drága, bolti vegyszerekben. Ahhoz képest amit ígértek, lényegesen alacsonyabb volt a hatékonyságuk.
Házi tisztítószerek
Felmosás, mosogatás, mosás, foltok kiszedése, vízkőtelenítés - sosem lesz vége?

Sokáig próbálgattam eredménytelenül a mosógépet hatásosan szagtalanítani, a fürdőszobában a vízkövet kíméletesen eltávolítani, vagy a vörösborfoltot valahogy eltüntetni a bolti csodaszerekkel.

Aztán elegem lett az egészből, el kezdtem kutatni az igazán hatásos, de olcsó megoldások után.

Ha kíváncsi vagy rá mire jutottam, akkor folytasd az olvasást, mert most jön a java!

Olyan egyszerű, szinte minden háztartásban fellelhető házi tisztítószerek szerepelnek itt, melyek neked is megkönnyítik a házimunkát. Anélkül, hogy vagyonokat kellene értük fizetned!

De van egy rossz hírem...

A takarítás részét nem úszod meg, bármit használsz...

Viszont ha nem próbálod ki az alábbi tippeket, továbbra is vásárolhatod a drága vegyszereket!

A legtöbb ember feladja az első próbálkozás után. Valamit félreért, és ezért egyből arra a megállapításra jut, hogy az ecet nem is oldja a vízkövet, a szódabikarbóna semmire sem jó és nem igaz, hogy a sóval meg lehet pucolni a réztárgyakat...

Az igazság az, hogy ezeket az egyszerű tisztítószereket is meg kell ismerni.

Félmegoldásokkal semmire sem mész! Nem mindegy miből mennyit és hogyan használsz. A gyógyszer sem hat, ha kevesebbet veszel be az előírtnál, illetve még árthat is, ha meghaladod az előírt adagot!

A boltban kapható vegyszerekre és a háztartásban fellelhető „csodaszerekre” egyaránt igaz: meg kell tanulni, bánni velük. Ha gondolom formán, ész nélkül használod őket, annak az lesz a következménye, hogy nagyobb kárt csinálsz, mint hasznot!

Lejön a sütő belsejéből a zománc, a lefolyó még jobban eldugul, a szőnyeg kifakul, a vörösborfolt pedig egyre csak nagyobb lesz...
Nekem ezekkel a szerekkel már több sikerélményem is volt. Az egyiket röviden elmondom.

Van a lakásunkban egy gyönyörű, réz talpazatú álló lámpa, hatalmas fehér-üveg búrával. Ennek a tisztítása – természetesen a réz felületé – mindig gondot okozott. A fémtisztítók drágák és nem is hozták az elvárt eredményt. Aztán megpróbáltam a mindig kéznél lévő ecet és konyhasó keverékkel megpucolni. És láss csodát! A réz lámpatalp csak úgy ragyogott!

Ha esetleg kételkednél benne, akkor nézd meg a Réz tisztítása házilag cikkemet, melyben van egy videó, amiben végignézheted az egész folyamatot! Próbáld ki te is!

Ezek a házi tisztítószerek segítenek neked is tisztává varázsolni a lakást

Spórolási és takarítási tippek következnek!

Szódabikarbóna felhasználásaAz első, ami eszembe jut, az a szódabikarbóna. Mennyi mindenre jelent jó megoldást? Hatékony a penész ellen, a szőnyeg tisztításban is segít, a lefolyó duguláselhárítás során is jó hasznát tudod venni. És ha ez nem lenne elég, a konyha is ragyogni fog, a mosógép is egyszerűen megtisztítható szódabikarbóna segítségével.

A szódabikarbónával a hangyákat is távol tarthatod az otthonodtól, és a hajápolásban is a segítségedre lehet. Meg még ezer dologban...

(Hogy mit és hogyan csinál, azt a linkekre kattintva tudod részletesen elolvasni!)

Az ecetről már sokszor volt szó ezen az oldalon, egy széles körűen használható házi tisztítószer, ami nem csak a takarításban segít. A duguláselhárítástól kezdve a réz tisztításon át a vízkőoldásig mindenre használható. Részletesen: Ecet a háztartásban.

Nem maradhat ki a konyhasó sem a felsorolásból. A vasaló talpára ragadt szöszöket, ragacsokat egyszerűen eltávolíthatod vele, ha kiszórod egy darab sütőpapírra, majd elkezded vasalni a legnagyobb hőfokon a konyhasót. A vörösborfolt eltávolításban remekül helytáll és a fa vágódeszkát is tisztára súrolhatod vele. Utóbbit ugye nem teheted mosogatógépbe...

A penészfoltos ruhák, textíliák színe és szaga is korrigálható, ha citromlével kevert konyhasóval átdörzsölöd a foltokat.

Apropó citromlé! Ha nincs odahaza ecet, de van citromlé, akkor szinte az összes olyan takarításhoz használhatod, amihez az ecetet ajánlottam. A citromlé kíméletesebben tisztít, mint az ecet. Akár mosáshoz is használhatod - fehérítő helyett!

És a végére egy speciális anyag: a hamu! A kályha- és kandalló ajtók üvegét semmi nem tisztítja jobban, mint a tűzifa visszamarad hamuja. Ehhez is van egy részletesebb írás az oldalon, melyet a linkre kattintva tudsz elolvasni. Ha a szabadban bográcsozol, az edények megtisztításhoz is kiváló a visszamaradt hamu.

Kandalló üveg tisztítása
Csodaszer a fa hamuja! (Kattints a képre és nézd meg a videót!)

Amennyiben neked is van a tarsolyodban egy további házi csodaszer - vagy az itt felsoroltakhoz van még ötleted – oszd meg velünk! Szívesen látjuk. Ha tetszett a cikk, kérlek egy lájkkal, vagy egy megosztással jelezd nekem!

Fotók: saját archivum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − nyolc =

Ugrás a tetejére