Így készül a házias rakott krumpli kolbásszal

Házias rakott krumpli kolbásszal
Tudod mi a tökéletes rakott krumpli titka? A receptből kiderül.

Ez a házias rakott krumpli kolbásszal, tojással készül, mondhatni hagyományos módon. Ha finom rakott ételt szeretnél, akkor minőségi füstölt kolbászt, vagy parasztkolbászt használj a recept elkészítéséhez, mert az alapanyagok minősége határozza meg főképp az elkészített étel ízét, állagát. Csípős kolbásszal csak akkor állj neki elkészíteni, ha azt mindenki szereti azok közül, akiknek kínálod majd a kész ételt!

Megszámlálhatatlan a rakott krumpli receptek száma! Egyes módozatok szerint készülhet darált hússal, tejszínnel, van sajtos rakott krumpli, sőt vegán rakott krumpli is. Az itt bemutatott hagyományos egytálétel recept akár ebédre, akár vacsorára kitűnő választás!

Szerintem ez a legfinomabb rakott krumpli recept és még elkészíteni is egyszerű. Ha a tojás és a burgonya megfőtt, csak össze kell állítani egy tűzálló tálban és már mehet is a sütőbe! A szaftot az étel alatt a hozzávalókból kisülő nedvesség és a receptben részletezett tejfölös öntet adja. A végén azt is elmondom, milyen könnyedén el tudod rontani ezt az egyszerű receptet.

Házias rakott krumpli recept kolbásszal

Ha így készíted a rakott burgonyát, akkor egy puha, szaftos ételt kapsz, hiszen a margarin, a tejföl és a kolbász kisült zsírja teszi szaftossá a rakott krumplit. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor van egy trükk, amivel kevésbé lesz szaftos a végeredmény. A receptből kiderül…

Hozzávalók

  • 1 kg héjában főtt krumpli,
  • 5 db főtt tojás,
  • 1 db egész tojás (nyers!),
  • 40 dkg füstölt kolbász (minőségi!),
  • margarin az edény kikenéséhez és az étel tetejére,
  • 2 dl tejföl,
  • só.

Rakott krumpli elkészítése légkeveréses sütőben

  1. A tojást keményre, a krumplit héjában megfőzzük és a kolbászt felszeleteljük. Hogy miért a héjában kell megfőzni a burgonyát, az kiderül a Főtt krumpli kisokos című írásomból.
  2. Ha azt szeretnéd, hogy a kolbász zsírjából kevés kerüljön csak az ételbe, akkor szeld kb. 1 cm-es karikákra, és közepes tűzön pirítsd meg. Nem kell túlsütni, mert akkor megkeményedik, csak a zsírját engedje ki egy kicsit. Így kevésbé lesz szaftos a házias rakott krumpli. (Bevallom, én azt szeretem, ha szinte tocsog a szaftban… de nem vagyunk egyformák).
  3. A megfőtt tojást és burgonyát ízlés szerint karikákra felszeleteljük.
  4. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, lerakjuk a tálba rétegesen a krumplit, rá a tojást, majd a kolbászt. A margarin helyett vajat vagy olajat is használhatunk az edény belsejének bekenésére.
  5. Egy kisebb tálban 2 dl tejfölt elkeverünk egy tojással, megsózzuk és az így kapott massza felét a kolbászos rétegre öntjük.
  6. A tetejére krumpli, arra pedig a tejfölös, tojásos massza és reszelt (csipkedett) margarin kerüljön!
  7. A házias rakott krumpli sütési ideje 180 C fokon, légkeveréses állásban kb: 40 perc. Akkor van kész, ha a tetején a tejfölös öntet szépen bebarnul, ahogy a fotókon látod.
  8. Tálaláskor friss tejfölt és puha fehér kenyeret kínáljunk hozzá.

A csipkedett margarin estén nem kell valami nagy dologra gondolni. Ez nem más, mint a margarinból kézzel kicsipkedett darabkák, melyektől finomabb lesz a szaftos, kolbászos rakott krumpli íze.

Ez egy kipróbált, egyszerű recept, de még így is akadhatnak vele gondok. Azt gondolná az ember, hogy a rakott krumplit nem lehet elrontani. Dehogynem! Folytatás a kép alatt!

Kész a finim kolbászos, krumplis egytálétel
Ez most sikerült, de elég könnyű elrontani…

A házias rakott krumpli elkészítése is elrontható…

Főzés előtt hámozd meg és szeleteld fel a krumplit, akkor biztos hogy íztelen lesz a rakott krumpli. Ha túlfőzöd, akkor meg kásás, kellemetlen állagú lesz! Ha nem főzöd meg eléggé, akkor a sütőben már nem fog megpuhulni, tehát tedd vissza főni!

A füstölt kolbász, paraszt kolbász helyett tegyél bele olcsó lecsókolbászt, vagy szafaládét! Tuti a sikertelenség! Ha nem muszáj, akkor ne tegyél ilyet, szerintem a rakott krumpli kolbásszal az igazi!

A tökéletes rakott krumpli titka tehát a finomra főzött, jó minőségű krumpli és a minőségi kolbász.

A rakott krumpli fűszerezése tulajdonképpen kimerül a sózásban, én a házias módozathoz nem is használok mást, csak sót. Amire figyelned kell, az a kolbász sóssága. A krumpli, a tojás,  a tejföl nem bánja a sok sót, de a kolbász bekeverhet, azaz túl sós lesz az ételed, ha nem vigyázol. Persze az elsózott ételek is helyrehozhatók, de jobb főzés közben odafigyelni, nem?

A folytatásban beszéljünk kicsit a tárolásról. Meddig tartható el a rakott krumpli?

A rakott krumpli tárolása

Csak nagy ritkán sikerül pont annyit készíteni az egyes ételekből, ami épp elég és maradék nélkül elfogy. Az ételmaradék felhasználásáról a linkre kattintva olvashatsz bővebben, de ott sem találsz megoldást a házias rakott krumpli újrahasznosításáról. Így tehát ami megmarad, azt tárolni kell.

A rakott krumpli tárolható a hűtőszekrényben készen is és félkészen is. Mielőtt megsütnéd az ételt, beteheted a hűtőbe 1-2 napra, így előre el tudod készíteni, és frissen tudod tálalni, amikor szükség van rá.

Ha maradt az ételből, akkor is teheted a hűtőszekrénybe egy-két napra. Tálalás előtt a sütőben, vagy mikróban melegítsd fel.

Összefoglaló
recipe image
Recept:
Így készül a házias rakott krumpli kolbásszal
Szerző:
Megjelent:
Előkészítés ideje:
Sütés/Főzés ideje:
Elkészítési idő:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

Ugrás a tetejére