HMKE elszámolás – a változások örvényében

A napelem rendszerekkel kapcsolatban lényegében állandó témát képez a rájuk vonatkozó elszámolási módok változása. Ez természetesen a lakossági felhasználókat is nagyban érinti, hiszen a háztartási méretű kiserőművek is érintettek a kérdésben.

HMKE elszámolás – a változások örvényében


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Segítség az áramtermelésben

Napjaink egyik legnépszerűbb energetikai fejlesztésének mindenképpen a napelem rendszerek telepítése számít. Ebben persze komoly szerepet játszanak az elérhető pályázati lehetőségek, melyek jelentős mértékben csökkentik a befektetésre fordítandó összeget. A háztartási napelem rendszerek népszerűségének másik oka pedig nem más, mint a szinte garantált megtérülés, melyet az eddig meglehetősen kedvező elszámolási lehetőségek is segítettek.

Azonban ahogy sok egyéb dolog, úgy a HMKE elszámolás opciói is folyamatosan változnak. És hogy mi is az a HMKE? Azok a háztartási méretű kiserőművek, mely egy hely áramigényének csökkentésére alkalmas, csatlakozási teljesítménye pedig nem haladja meg az 50 kVA-t. Így tehát a napelem rendszerek is ide sorolandók, más ehhez hasonló megoldással egyetemben. Sokszor elég nehéz követni, hol tart épp a HMKE elszámolás kérdése, így érdemes állandóan figyelni.

Az elszámolási lehetőségekről

A HMKE elszámolás alapjának tekintsük a legnépszerűbb és sokak számára most is elérhető éves szaldó elszámolást. Ennek lényege nem más, mint hogy a rendszeren egyetlen, éves záró elszámolást végeznek, így a megtermelt és tárolt többlet áram mennyiség bármikor felhasználható. Ez pedig értelemszerűen akár nullás áramszámlákat is eredményezhet. Ez a HMKE elszámolás a szolgáltatók szempontjából értelemszerűen kedvezőtlen, így a változás elkerülhetetlen volt.

Az EU területén már jó ideje a bruttó elszámolás tekintendő mérvadónak, mely lényegében egy piaci alapú, kereskedelmi napenergia elszámolást jelent. Ez a HMKE elszámolás már nem teszi lehetővé a nullázást, mely a szolgáltatók szempontjából előny, a felhasználók szempontjából pedig hátrány. A legújabb ígéretek szerint azonban a meglévő, és azon felhasználók akik szeptember 7-ig beadta igénylését, 10 éven keresztül garantáltan részesül az éves szaldó elszámolás előnyeiből.

Egy megtérülő befektetés

Rezsicsökkentés HMKE elszámolássalAz érvényes HMKE elszámolás egyik fő következménye az energetikai fejlesztésre fordított befektetés megtérülési ideje. Ez a szempont ugyanis kifejezetten fontos már a döntéshozatal tekintetében is. Az éves szaldó elszámolással ugyanis lényegében garantált a néhány éven belüli megtérülés, ám az ettől eltérő HMKE elszámolási formák ezt az időtartamot akár jelentős mértékben is meghosszabbíthatják. Mindenképpen érdemes tehát előzetes kalkulációkat végezni.

A szabályozások az eddigi tapasztalatok szerint persze bármikor változhatnak, a már meglévő és a folyamatot elindító felhasználók számára azonban mindenképpen megnyugtató lehet az ígért 10 éves garancia. HMKE elszámolás változás ide vagy oda, az továbbra is bátran állítható, hogy egy ilyen típusú energetikai fejlesztés jó befektetés, hiszen már önmagában is képes növelni egy ingatlan értékét. A megfontolt döntéshozatal és a körültekintő kalkulációk persze így is nélkülözhetetlenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =

Ugrás a tetejére