A hurka sütése sütőben, serpenyőben vagy tepsiben azzal a veszéllyel fenyeget, hogy szétreped sütés közben a bőre. Számtalan hurka sütési tipp létezik, mindegyik annak az ígéretével, hogy nem fog kidurranni a bőr.
Én viszont nem ígérgetek, hanem meg is mutatom, hogy a sütőben hogyan lehet megsütni úgy a hurkát, hogy ne pukkadjon ki a bőre! Szó lesz a hurka sütési hőfokáról és a sütés időtartamáról is.
Itt van a tökéletes hurka sütés minden titka:
Semmi különös konyhai fortélyt nem kell alkalmazni, nem kell kenegetni, böködni a bőrét, fagyasztani, vagy forró zsírba mártogatni. Ha jó hurka recept alapján készült a véres-, vagy a májas hurka, akkor kb. egy óra alatt tökéletesen, repedés mentesen süthető ezzel a módszerrel.
Elmondom hány fokra állítsd a sütőt, mennyi idő kell az előkészítésnek és mennyi idő alatt sül meg a sütőben tökéletesre a hurka. Figyeld:
Tökéletes hurka sütése sütőben lépésről lépésre
A véres hurka és a májas hurka bőre az idő múlásával veszít a rugalmasságából. Ezért sütés közben a hő hatására keletkező belső feszültségtől megreped. Ezt megelőzendő sokan villával megszurkálják a hurka bőrét. Nem kell megszurkálni! Mert így értékes ízek is kifolyhatnak a hurkából.
A lényeg: ne repedjen szét!
Én épp ezért inkább egy fél órára langyos vízben megáztatom a hurkát, így a bőr visszanyeri a rugalmasságát és nem fog kiszakadni sütés közben.
A hurka sütés előkészítési ideje tehát fél óra.
Eközben 150 fokra előmelegítem a sütőt. A hurkát letörölgetem, majd a sütő rácsára helyezem, a tepsi fölé. A tepsit kibélelem alufóliával, hogy a kifolyt hurkalevet felfogja. Könnyebb lesz majd mosogatni.
A hurka sütés hőfoka: 150º C.
A sütőt légkeverésre állítom és kb. 30 perc alatt készre sütöm a hurkát. Ha ropogósra szeretném sütni a hurka bőrét, akkor pár percig grillező állásban tovább sütöm.
A lényeg: a hurka sütési ideje légkeveréses sütőben 30 perc.
Nem kell a hurka sütése közben kenegetni, szurkálni! Magában, szépen, repedésmentesen meg fog sülni a rácson, ahogy a fotókon is látod.
Összefoglalva a lényeg
Ahhoz, hogy repedés, durranás nélkül süljön meg a hurka, nem kell külön praktikákat bevetni. Nem kell sütő zacskóba tenni, nem kell a bőrét megszurkálni és nem kell fagyasztott állapotba a sütőbe tenni.
Olvastam valahol, hogy ha fagyasztva sütöd a hurkát, nem reped ki a bőre. Sosem próbáltam, de csak ezért nem fogok egy szálat sem lefagyasztani.
Maradok a langyos vízben áztatásos módszernél. Ahogy a fotókon látod, a hurka sütése légkeveréses sütőben kipukkadás nélkül sikerült.