Húsvéti tojásfestés házilag – így csináljuk mi!

A legények locsolkodnak, a lányok piros tojással készülnek, a tojásdíszítés pedig nagy erőkkel folyik – a húsvéti szokásokat évről évre tartják a családok, a falvakban pedig még nagyobb a hagyománya az ünnepi készülődésnek. A húsvéti tojásfestés mára már olyan tradícióvá nőtte ki magát, hogy nem csak otthoni keretek között zajlik – versenyek, fesztiválok, díjazások épülnek erre a különleges szokásra, egyesek hobbiként tekintenek rá, és évről évre összemérik tudásukat az említett rendezvényeken.

De hogy készíthetsz otthon is gyönyörűen mintázott tojásokat? Összegyűjtöttünk most néhány tippet, amivel ötletet adhatunk az ünnepi dekorációhoz:


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Húsvéti tojásfestés - remek tippek az ünnepre!

Hímes tojás házilag: nem is olyan nehéz!

Viaszolás

A viaszolásnak nevezett technikához kell ugyan némi kézügyesség és gyakorlat, de nem kell tartanod tőle – egy kis rutinnal már saját kezűleg is készíthetsz szemet gyönyörködtető darabokat. Ezek az eszközök lesznek nélkülözhetetlenek a munka során:

Íróka: a név nem csal, valóban ezzel fogod a tojásra „írni” az általad elképzelt mintát. Bár ilyen eszközt hobbiboltokban és művészellátókban is beszerezhetsz, az első néhány alkalomra megteszi az otthon elkészített változat is. Bátran használj egy régi töltőtollat vagy hurkapálcikát a célra!

Gyertya- vagy méhviasz: ha van otthon néhány régebbi gyertyád, amiben már kiégett a kanóc, ne dobd ki, inkább olvaszd össze őket – ez kitűnő lesz a hímes tojás-rajzoláshoz. Méhviaszt natúrkozmetikai boltokban és gyógyszertárban is vásárolhatsz erre a célra, mindössze párszáz forintért.

Ékszerek

Tojásfesték: ezt is bátran vásárolhatsz hobbiboltban, a szezonban viszont bármelyik szupermarketben is hozzájuthatsz.
Annyi tojás, amennyit be szeretnél festeni.

Minták tojásfestéshez

Húsvéti tojásfestés: minta
Minta a tojásfestéshez

Így lesz hímes a tojás:

Az alaposan megtisztított tojásokat fújd ki, vagy főzd meg – alapvetően minden tojásfestési folyamat így kezdődik: hogy melyiket választod, az attól függ, hogy a későbbiekben szeretnéd-e megtartani művedet, vagy fogyasztásra ítéled. Ha úgy döntöttél, hogy később elfogyasztod, akkor olvasd el hogy készül a tökéletes főtt tojás!

Az olvasztott viaszból rajzolj mintákat az íróka segítségével a tojás felszínére – ügyelj arra, hogy a viasz végig forró és olvadt maradjon, csak így tudsz vele szépen dolgozni. Ha elkészültél a teljes mintával, óvatosan engedd bele a tojásfestékbe az alkotást, és a csomagoláson található utasításnak megfelelő ideig hagyd benne.

A viasznak köszönhetően nem fedi be mindenhol a tojást a festék, így fognak később kirajzolódni a minták. Miután kiemelted a festékből műved, szárítsd meg alaposan, majd nagyon óvatosan távolítsd el róla a viaszdarabokat – ezt megteheted úgy is, hogy lekapargatod kézzel, vagy hajszárító segítségével felolvasztod, és letörölgeted.

Az utolsó lépés az, hogy disznó- vagy kókuszzsírral bevonod az immár hímes tojást, hogy szép fényes legyen – vagy csináld a tradíció szerint: kend át egy darab szalonnával!

Maratott tojás – ugyanaz, mint az előbb, csak fordítva!

Ebben az esetben a következőkre lesz szükséged:

  • Tojásfesték,
  • ecet vagy háztartási sósav a mintázáshoz,
  • illetve hurkapálcika vagy fogpiszkáló a tojásdíszítéshez.

Így marasd a tojást:

Itt – az előző technikával ellentétben – az első lépés az az, hogy befested a kívánt színűre a tojást, majd a fogpiszkálót ecetbe mártod, és óvatosan mintákat kezdesz rajzolni a most már színes darabra. A minták lehet, hogy csak pár perc elteltével kezdenek látszódni a felszínen, így a végleges változat előtt nem árt, ha készítesz néhány teszter-tojást.

Berzselt tojás – csak természetesen!

Ez az egyik legrégebbi és legnépszerűbb tojásfestési módszer – nincs olyan nagymama, aki ne ilyen meglepetéssel várta volna a locsolkodókat fiatal lányként. Ezekre lesz szükséged a folyamat során:

  • Petrezselyemlevél, kis méretű borostyán- vagy szőlőlevél, vagy bármilyen apró, számodra is tetszetős növény levele,
  • egy régi, már kiselejtezés előtt álló harisnya, és
  • tojásfesték.

Így lesz berzselt a tojás:

A vízben áztatott leveleket rásimítod a tojásra, majd ügyesen beborítod ezt egy, a harisnyából levágott darabbal, mintegy zsákot képezve. Kötsz rá egy erős csomót, hogy a levél ne mozdulhasson el a helyéről, majd harisnyástul belerakod a tojásfestékbe – egészen addig állni hagyod, amíg a festék nem fogja be a tojást mindenhol – kivéve ott, ahol a levél ezt megakadályozta.

Vedd ki a tojást a léből, és hagyd megszáradni, ahogy van, ezután eltávolíthatod a harisnyát és a levelet is róla. A végén bátran kend ezt is fényesre zsírral!

Összefoglaló:
Húsvéti tojásfestés házilag – így csináljuk mi!
Cím:
Húsvéti tojásfestés házilag – így csináljuk mi!
Összegzés:
A húsvéti tojásfestés nem megy ki a divatból! Ismerd meg azokat a házi módszereket, melyek segítségével magad is remekműveket alkothatsz!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizenhat =

Ugrás a tetejére