Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nincs kellemesebb látvány, mint amikor az ember a hideg téli napon hazaér és a kellemesen meleg szobát beragyogja a kandalló ajtajának üvegén át a gyönyörűen lobogó tűz. A mindennapos tüzelés hatására azonban a fűtőberendezés ajtajának üvege bekormosodhat, sokat rontva ezzel a hangulatos fény hatásán.

Nincs mese az üveget meg kell pucolni!

Vegyszerrel is megoldható a kandalló üveg tisztítása, azonban van egy egyszerű, ingyenes és hatékony megoldás arra, hogy a kandalló ajtajának üvegét megtisztítsd a rá rakódott koromtól. A módszer nem csak a kandalló üveg esetén hatékony: alkalmazhatod cserépkályha, vagy más kályha esetén, ha fával, vagy fabrikettel tüzelsz és a fűtőberendezésed ajtaja üveges.

Kandalló üveg tisztítása házilag

Ha inkább a kereskedelemben kapható kandalló tisztító folyadékokban, spray-ben bízol, megértem. Akkor felesleges ezt az írást tovább olvasni!

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet az előző nap eltüzelt fa hamujával letisztítani a kandalló üveget, akkor viszont olvass tovább, mert most jön a lényeg!

A módszer a videóból is megismerhető, egyszerű folyamat. Emellett elmondom azt is, mitől lesz kormos a kandalló ajtajának üvege és hogyan lehet ezt elkerülni. (Mert könnyen letakarítható az üveg, de ki szeret takarítani?)

Miért kormos a kandalló üvege? Mit tehetsz ellene?

  • Magas a tűzifa nedvességtartalma
  • A begyújtáshoz, zsírt, olajat, vagy más vegyszert használsz
  • Az ajtó mellé rakod közvetlenül a tüzet.

A modern tüzelőberendezések ajtaja már úgy van kiképezve, hogy az ajtó üvege előtt hideg levegő áramlik tüzeléskor. Ez a légfüggöny megakadályozza, hogy a korom lerakódjon az üvegen. Nézd meg a kandalló kezelési utasítását, annak megfelelően állítsd be a huzatszabályozókat!

Ha régi a kályhád, kandallód, akkor nem biztos hogy találsz huzatszabályozót az ajtó tetején. (A videóban szereplő mobil kandallón sincs). Ilyenkor begyújtáskor célszerű a kandalló ajtaját résnyire nyitva hagyni, amíg a tűztér be nem melegszik rendesen.

Használj száraz fát, vagy fabrikettet! Itt megnézheted, milyen egyszerű a fabrikett meggyújtása, és azt is elolvashatod, hogyan tüzelj a fabrikettel.

Ne használj a begyújtáshoz vegyszert, zsírt, fáradt olajat! Legjobb a gyújtós kocka, vagy a hagyományos, újságpapíros begyújtás.

A tüzet a tűztér hátsó részébe rakd, távol az üvegtől, amennyire csak lehet.

Erre figyelj a kandalló üvegének tisztításakor

A legnagyobb odafigyelés ellenére előbb, vagy utóbb kormos lesz a kandalló üvege, amit meg kell pucolni. Ez sajnos elkerülhetetlen.

Nézd meg a videót, hogy a fahamuval én hogyan takarítottam le az üveget!

Tiszta vízbe mártott rongyot belemártottam a tűztérben marad hamuba, majd ezzel átdörzsöltem az üveg belső felületét. Láthatod, pillanatok alatt lejött a korom.

A pár percnyi dörzsölés után tiszta, száraz ronggyal, vagy papírtörlővel töröld át a felületet és olyan lesz, mint új korában!

Figyelj arra a kandalló üveg tisztításakor hogy,

  • az üveg ne legyen meleg,
  • a hamuban ne legyen parázs,
  • húzz gumikesztyűt az üveg letakarításához,
  • a nyitott kandalló ajtó alá teríts fel újságpapírt!

Várd meg míg kihűl az üveg, parázzsal pedig semmiképp ne dörzsöld az üveget!

A gumikesztyű nem azért van a kezemen a videón, mert csalok, és valamiféle vegyszerrel dörzsölöm le a kormot! A korom eltávolítása közben úgy beülhet a köröm alá, hogy csak nehezen lehet azt onnan eltávolítani. Egyszerűbb ezt elkerülni.

Az üveg tisztítása közben lecsoroghat a parkettára (szőnyegre, járólapra, stb.) a kormos, piszkos lé. Ezt a tisztítás idejére a kandalló ajtó alá terített újságpapírba összegyűjtheted, majd a következő begyújtásnál egyszerűen a tűzre dobod.

Összegezés és plusz egy tipp a hamu felhasználására

A kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül is megoldható, a cikkből és a videóból kiderül, hogy milyen egyszerűen és gyorsan le lehet takarítani a kormos üveget. A tűztérben maradt fahamuval tisztává varázsolhatod az elkoszolódott felületet.

De mire jó még a fahamu?

A plusz egy tipp a hamu felhasználásához, ami már a fűtési szezon utánra szól: a bográcsozás egyik legkellemetlenebb része a bogrács elmosogatása. Ha szabadtéren, fával tüzelve készült a bogrács, akkor az edényt a fa hamujával kívül, belül kiválóan el lehet mosogatni, le lehet tisztítani!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül
Cím:
Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül
Összegzés:
Vegyszerrel is megoldható a kandalló üveg tisztítása, azonban van egy egyszerű, ingyenes és hatékony megoldás arra, hogy a kandalló ajtajának üvegét megtisztítsd a rá rakódott koromtól.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

Ugrás a tetejére