Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül

Nincs kellemesebb látvány, mint amikor az ember a hideg téli napon hazaér és a kellemesen meleg szobát beragyogja a kandalló ajtajának üvegén át a gyönyörűen lobogó tűz. A mindennapos tüzelés hatására azonban a fűtőberendezés ajtajának üvege bekormosodhat, sokat rontva ezzel a hangulatos fény hatásán.

Nincs mese az üveget meg kell pucolni!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Vegyszerrel is megoldható a kandalló üveg tisztítása, azonban van egy egyszerű, ingyenes és hatékony megoldás arra, hogy a kandalló ajtajának üvegét megtisztítsd a rá rakódott koromtól. A módszer nem csak a kandalló üveg esetén hatékony: alkalmazhatod cserépkályha, vagy más kályha üveg tisztítása esetén, ha fával, vagy fabrikettel tüzelsz és a fűtőberendezésed ajtaja üveges.

Kandalló üveg tisztítása házilag

Ha a ráégett korom eltávolítása üvegről szerinted csak a kereskedelemben kapható kandalló tisztító folyadékokkal, spray-vel megoldható, akkor felesleges ezt az írást tovább olvasni! Vedd meg, használd!

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet az előző nap eltüzelt fa hamujával letisztítani a kandalló üveget, akkor viszont olvass tovább, mert most jön a lényeg!

Ékszerek

A módszer a videóból is megismerhető, egyszerű folyamat. Emellett elmondom azt is, mitől lesz kormos a kandalló ajtajának üvege és hogyan lehet ezt elkerülni. (Mert könnyen letakarítható az üveg, de ki szeret takarítani?)

Miért kormos a kandalló üvege? Mit tehetsz ellene?

A modern tüzelőberendezések ajtaja már úgy van kiképezve, hogy az ajtó ablaka előtt hideg levegő áramlik tüzeléskor. Ez a légfüggöny megakadályozza, hogy a korom lerakódjon az üvegen. Nézd meg a kandalló kezelési utasítását, annak megfelelően állítsd be a huzatszabályozókat!

Ha régi a kályhád, kandallód, akkor nem biztos hogy találsz huzatszabályozót az ajtó tetején. (A videóban szereplő mobil kandallón sincs). Ilyenkor begyújtáskor célszerű a kandalló ajtaját résnyire nyitva hagyni, amíg a tűztér be nem melegszik rendesen.

Használj száraz fát, vagy fabrikettet! Itt megnézheted, milyen egyszerű a fabrikett meggyújtása, és azt is elolvashatod, hogyan tüzelj a fabrikettel.

Ne használj a begyújtáshoz vegyszert, zsírt, fáradt olajat! Legjobb a gyújtós kocka, vagy a hagyományos, újságpapíros begyújtás.

A tüzet a tűztér hátsó részébe rakd, távol az üvegtől, amennyire csak lehet.

Erre figyelj a kandalló üvegének tisztításakor

A legnagyobb odafigyelés ellenére előbb, vagy utóbb kormos lesz a kandalló üvege, amit meg kell pucolni. Ez sajnos elkerülhetetlen.

Nézd meg a videót, hogy a fahamuval én hogyan takarítottam le az üveget! A korom eltávolítása házilag is megoldható, vegyszerek használata nélkül.

Tiszta vízbe mártott rongyot belemártottam a tűztérben marad hamuba, majd ezzel átdörzsöltem az üveg belső felületét. Láthatod, pillanatok alatt lejött a korom.

A pár percnyi dörzsölés után tiszta, száraz ronggyal, vagy papírtörlővel töröld át a felületet és olyan lesz, mint új korában!

Figyelj arra a kandalló üveg tisztításakor hogy,

  • az üveg ne legyen meleg,
  • a hamuban ne legyen parázs,
  • húzz gumikesztyűt az üveg letakarításához,
  • a nyitott kandalló ajtó alá teríts fel újságpapírt!

Várd meg míg kihűl az üveg, parázzsal pedig semmiképp ne dörzsöld az üveget!

A gumikesztyű nem azért van a kezemen a videón, mert csalok, és valamiféle vegyszerrel dörzsölöm le a kormot! A korom eltávolítása közben úgy beülhet a köröm alá, hogy csak nehezen lehet azt onnan eltávolítani. Egyszerűbb ezt elkerülni.

Az üveg tisztítása közben lecsoroghat a parkettára (szőnyegre, járólapra, stb.) a kormos, piszkos lé. Ezt a tisztítás idejére a kandalló ajtó alá terített újságpapírba összegyűjtheted, majd a következő begyújtásnál egyszerűen a tűzre dobod.

Mielőtt összegezném az információkat, el kell mondanom, hogy van még egy olyan dolog a háztartásban, amikor üvegről kell lekapargatni valamit. Történetesen a befőttes üvegről a ráragasztott címkét! Hogy ezt hogyan csináld, azt elmondom a Ragacsos címke, matrica eltávolítása üvegről című írásomban.

Összegezés és plusz egy tipp a hamu felhasználására

A kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül is megoldható, a cikkből és a videóból kiderül, hogy milyen egyszerűen és gyorsan le lehet takarítani a kormos üveget. A tűztérben maradt fahamuval tisztává varázsolhatod az elkoszolódott felületet. A legjobb koromtalanító házilag, amit el tudsz képzelni!

De mire jó még a fahamu?

A plusz egy tipp a hamu felhasználásához, ami már a fűtési szezon utánra szól: a bográcsozás egyik legkellemetlenebb része a bogrács tisztítása. Ha szabadtéren, fával tüzelve készült a bogrács, akkor az edényt a fa hamujával kívül, belül kiválóan el lehet mosogatni, le lehet tisztítani!

Összefoglaló:
Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül
Cím:
Kandalló üveg tisztítása vegyszerek nélkül
Összegzés:
Vegyszerrel is megoldható a kandalló üveg tisztítása, azonban van egy egyszerű, ingyenes és hatékony megoldás arra, hogy a kandalló ajtajának üvegét megtisztítsd a rá rakódott koromtól.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =

Ugrás a tetejére