Karácsonyi dekoráció ötletek a konyhában

Arra gondoltam, hogy jól jöhetnek a karácsonyi dekoráció ötletek a konyhában az ünnepek előtt. Karácsony közeledvén a lakásnak minden szeglete díszbe öltözik, a konyha miért maradna ki? Főképp azért, mert a több napos ünnep alatt ez lesz az a hely a lakásban, amit a család a legtöbbször felkeres.

Karácsonyi dekoració konyhába

Bizony, dekorációk terén a konyha sokszor mostohagyerek, pedig szánhatnánk egy kis figyelmet rá is. Mindent szépen feldíszítünk a bejárattól a kandallóig, miért hagynánk ki éppen azt a helyiséget, ahol az ünnepi sütés-főzés, sürgés-forgás közepette a legtöbb időt töltjük?! A feldíszített konyha mindenkinek örömet okoz.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Az ünnepvárás külső megjelenési formái, a színes dekoráció nagyon fontos, és meghatározó, a fények, a színek, az illatok, amikre felnőttként is mindig jól eső érzés visszagondolni. Az egész lakásra vonatkozóan adtunk már ötleteket arra, hogyan lesz igazi karácsonyi hangulat a lakásban. Most viszont csak a konyhára koncentrálunk!

Ne legyél hát lusta, díszítsd fel a konyhát! Vond be a családot is a karácsonyi előkészületekbe, hidd el, jó móka lesz. Jöjjenek azok a kreatív ötletek karácsonyra, melyek fillérekből megvalósíthatók, mégis megváltoztatják az ünnep hangulatát!

Konyhai dekoráció ötletek

A konyhában a dekoráció szempontjából a legkézenfekvőbb felület az ablak, amit imádunk kidíszíteni! Kerülhet ide saját kezűleg készített girland, koszorú, különféle függődíszek de sablonnal és dekorspayvel is csuda dolgokat hozhatsz létre. Divat a fényfűzés, illetve a különféle ledes ablakdíszek, melyek sötétedés után mutatnak igazán jól az ablakon.

Ékszerek

Cseréld le a függönyöket az ünnepekre várva! A konyha ablak elé is tegyél karácsonyi függönyt.

Mi az a girland?

A karácsonyi girland főleg fenyőből vagy más örökzöldből készített füzér, amivel ablakokat, ablak- és kandalló párkányokat is díszíthetnek. A gyerekek örömmel készítenek papírból, műanyag alapanyagból girlandot, amit aztán fényfüzérrel kombinálva helyeznek el a lakásban. A kereskedelemben is rengeteg girland kapható, de a legszebb úgyis az lesz, amit a család közösen készít el.

Az ablakpárkány se maradjon üresen! Ha már vannak ott virágaid, akkor azokat díszítheted színes szalagokkal, papírból saját kezűleg készített díszekkel. Ha üres volt eddig az ablakpárkány, akkor csak a fantáziád szabhat határt a rengeteg lehetőségnek: koszorúval, girlanddal, cserepes virággal, potpourrival és hasonló elemekkel ünnepi formába öltöztetheted.

Cseréld le a konyhai textíliákat karácsony mintásra! Nézd végig, milyen textíliák vannak minden nap használatban! Nálunk asztalterítő, konyharuha, kéztörlő törölköző és fogókesztyű van folyamatosan használatban. (A függönyről már szóltam). No meg a feleségem köténye. Kell-e mondanom, hogy nálunk az összes textíliából van karácsonyi (húsvéti) változat is?

Pár apróság és máris karácsonyi hangulat költözött a konyhádba.

És még nem fogytunk ki az ötletekből!

Konyhabútorok díszítése karácsonyra

Ha azt gondoltad, hogy a konyhabútorok kimaradnak a díszítésből, akkor tévedtél. A nagy felület számtalan lehetőséget kínál arra, hogy karácsonyi dekorációval díszítsd fel. Vannak kimondottan erre készített matricák (csillagok, karácsonyi motívumok, hópelyhek, stb.).

Most képzeld el egy pillanatra, hogy el kezded díszíteni a konyhabútorodat, de amint rátenyerelsz az egyik polcra, szinte odaragad a kezed a zsíros kosztól. Azaz: díszítés előtt nem hagyható ki a konyhabútor tisztítás, takarítás. Ennek mikéntjéhez a linkre kattintva szuper tippeket kaphatsz!

A konyhabútorok karácsonyi feldíszítésekor csak két dologra kell figyelni:

  • ha színes, mintás a konyhabútor, akkor inkább hagyd el a díszítést,
  • a matricázással csínján bánj, ne ess túlzásba. Szép, dekoratív legyen a feldíszített konyhabútor, ne giccses, ízléstelen!

A bútorzathoz tartoznak a nyitott konyhai polcok, melyeket füzérekkel fenyőágakkal, saját kezűleg készített dekor-girlandokkal díszíthetsz. Hangulatos lehet, ha a polcok széleire néhány karácsonyfadíszt erősítesz!

Van a konyhádban üveges szekrény, vitrin? Ezekben olyan tálakat tartasz, melyeket sosem használsz, csak dísznek vannak ott. Remek alkalom arra, hogy a karácsonyi konyhai dekoráció részeként hasznosítsd őket! Fenyőágakkal, tobozokkal, fagyönggyel, karácsonyfa díszekkel töltsd meg őket!

Hasonlóan dekorálható a legtöbb konyhában szinte a plafonig érő hűtőszekrény. Ez megint egy óriási felület, amit kár lenne kihasználatlanul hagyni! Ennek a díszítésére kitűnő lehetőséget ad a hűtőmágnes. Akár egymagában, akár úgy, hogy egy szép képet, emléket, papírdíszt fogatsz vele oda a hűtőszekrény ajtajához.

Ha vannak szép nagy üvegtálak odahaza, akkor azokat ilyenkor érdemes elővenni és megtölteni mindenfélével. Ha már készen vannak a tartós karácsonyi sütemények, akkor azokkal rakd meg a tálakat és tedd az asztalra, a polcra, vagy más látható helyre! Ha inkább színesíteni akarod a konyhát, akkor fenyőágakkal, tobozzal, karácsonyfadísszel és hasonlókkal saját kezűleg készíthetsz egy csudaszép karácsonyi dekorációt.

Nincs üvegtálad? Találd fel magad, díszíts fel egy nagy befőttesüveget!

Az étkező asztal az, ahol szinte kifogyhatatlan a karácsonyi konyhai dekoráció ötletek tárháza. Ahogy már említettem, az asztalterítő mindenképp karácsonyi motívumokkal legyen díszítve. Válassz a terítőhöz illő szalvétát, étkészletet.

Helyezz az asztal közepére egy kis méretű karácsonyi koszorút (adventi koszorút). Ez sokat dob a hangulaton, ám nem lesz útban, amikor körbe ülitek az asztalt.

Étkezések között tégy az étkező asztalra déli gyümölcsöt, almát és aprósüteményt.

A székeket is egyszerűen feldíszítheted! Kösd át a háttámlát egy színes szalaggal, akassz rájuk fenyőágat, vagy karácsonyfa díszt, vagy apró figurákat!

Erre figyelj, amikor feldíszíted a konyhát karácsonyra

Ügyelj a színekre! Legyen a karácsonyod egyszínű, azaz válassz ki egy színt (fehér, piros, arany, ezüst, stb.), és ahol lehet, ezt használd! A konyhában, a lakásban és a karácsonyfa díszítésekor is. Sokkal jobban mutat majd, mint a szivárvány minden színébe öltöztetett, már-már giccses dekoráció.

Hogy a színek a karácsonyi ajándékok kiválasztásakor is milyen fontosak, arról A legjobb 20 ajándékötlet karácsonyra írásunkban is olvashatsz!

A konyha asztalt hagyd szabadon! Ha a konyhában főzöl – és karácsony előtt és alatt feltehetőleg sokszor főzöl – akkor nem érdemes a konyhaasztalt feldíszíteni, mert csak bosszúságot fog okozni!

Ugyan nem konkrét díszítés, de a karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a karácsony jellegzetes illata. Az jó, ha a lakás egyéb helységeit a fahéj, a fenyő és a hasonló jellegzetes karácsonyi illatok lengik be, de ez a konyhában felesleges. Sütéskor, főzéskor az étel illata úgyis elnyomná ezeket a kellemes illatokat.

Összegezve

Összegyűjtöttem egy csomó konyhai dekorációs ötletet, melyek közül szinte mindegyik könnyedén megvalósítható. Arra is felhívtam a figyelmet, hogy milyen hibákat lehet elkövetni a konyha ünnepi díszítése során.

Hogy ezek után hogyan lesz a konyhád karácsonyi díszbe öltöztetve, az csak rajtad áll!

Összefoglaló:
Karácsonyi dekoráció ötletek a konyhában
Cím:
Karácsonyi dekoráció ötletek a konyhában
Összegzés:
Összegyűjtöttem egy csomó konyhai dekorációs ötletet, melyek közül szinte mindegyik könnyedén, fillérekből megvalósítható. Így öltöztesd karácsonyi díszbe a konyhát!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 2 =

Ugrás a tetejére