Karácsonyi nagytakarítás idegeskedés nélkül

Ahogy közeledik a karácsony, a háziasszonyok jelentős részén úrrá lesz a takarítási és főzési láz. Az év közben elmaradt sütő tisztítás, a szőnyeg- és kárpittisztítás egyaránt a karácsonyi készülődés része lesz. Karácsony előtt már nem lehet tovább halogatni őket.

Karácsonyi nagytakarítás: szőnyegtisztítás

És ez csak az elvégzendő feladatok kis része, ami hirtelen eszünkbe jutott. A sok tennivaló pedig előbb-utóbb idegeskedéshez, kapkodáshoz vezet. Biztosan így kell ennek lennie?


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A jó hír az, hogy van pár tippünk arra, hogyan lesz stresszmentes a karácsonyi nagytakarítás! Adunk tippet arra is, hogy tisztítsd ki az ünnepek előtt a sütőt, hogyan lehet hatékonyan kitisztítani a szőnyeget és a bútorkárpitot házilag.

Karácsonyi nagytakarítás stresszmentesen

Megfigyelhető, hogy a nők általában az ünnepek környékére időzítik a nagytakarítást, amikor mindenki otthon van és pihenni, olvasni, tévézni szeretne. Karácsonyra ki kell takarítani, mert "mit mondanak a vendégek?" A család férfi tagjai szinte tökéletes állapotba látjuk a lakást, de a háziasszonyokból általában ilyenkor tör ki a

Hogy néz ki itt minden!

kiáltás és elrendelik az azonnali karácsonyi nagytakarítást!

Ékszerek

Mit tehet ilyenkor a család? Lehet duzzogva kerülgetni a ház úrnőjét, aki ellentmondást nem tűrően a film legjobb jeleneténél törli le a televíziót, vagy pont a legjobban várt gitárszólónál kapcsolja be a porszívót.

De van egy másik megoldás is. Lehet az anyunak, feleségnek segíteni! Egyrészt hamarabb vége lesz az egész "takarítósdinak", másrészt a háziasszony sem merül ki teljesen szenteséig. A tisztaságot amúgy is szereti mindenki, az ahhoz vezető utat pedig célszerű közösen megtenni.

A nagytakarítást azonban érdemes jó előre eltervezni, a feladatokat kiosztani, hogy mindenki tudja mi a dolga. Ki fogja a szőnyegeket kiporolni, kinek kell a kárpitokat áttörölni és ki lesz az aki a sütőt felkészíti a karácsonyi bejgli sütésre?

Ha neked kell a szőnyeget és a kárpitot kitisztítani

A szőnyeggel viszonylag egyszerű a dolgod. Ha nincs rajta folt, a szőnyegtisztítás házilag is könnyedén elvégezhető. Ha a mérete és a hely engedi, csavard fel, vidd az udvarra és rázd ki, vagy porold ki. Rengeteg port kiviszel így a lakásból, a porszívó képtelen ennyit felszívni!

Másik megoldás a porszívózás. Ehhez van egy tippünk, amitől felfrissül a szőnyeg: porszívózás előtt fél órával spricceld be teával! Igen, teával! Megélénkül a színe a szőnyegnek, ha teát használsz porszívózás előtt.

Ha áporodott, dohos szaga van a szőnyegnek, akkor ne fújd be semmiféle illatszerrel! Az csak összekeveredik a rossz szaggal és lehet, hogy az elegy gyomorforgató szagot fog árasztani! Egyszerűen szórd be szódabikarbónával, dörzsöld át szárazon egy kefével, majd porszívózd ki alaposan! Meg fog szűnni a dohos szag, helyet adva a karácsonyi illatoknak!

A karácsonyi illatokhoz az Így lesz karácsonyi hangulat a lakásban című írásunkban adtunk tippeket.

Ha a kárpittisztítás házilag megoldható, akkor a porszívózás után ecetes vízzel töröld át a kárpitot! Élénkíti a színeket, tisztaság érzetet kölcsönöz az így áttörölt kárpitnak. Ha megszáradt, porszívózd ki újra a kárpitot.

A kárpitba sokszor megtapad a házi kedvenc (kutya, macska) szőre. Ennek eltávolítása sok gondot okozhat. Hogyan csináld? A kutyaszőr eltávolítása a lakásból című írásunkban kaphatsz hozzá hasznos ötleteket!

Ha valamilyen folt került a kárpitra, akkor viszont ne kísérletezz, használj folttisztítót, vagy keress meg egy szakembert, aki nyom nélkül el fogja tüntetni a foltot! Karácsony előtt ne sajnáld a pénzt a szakira, mert nincs annál rondább, ha egy folt a tisztítási kísérlet után nagyobb és szembetűnőbb lesz, mint előtte!

Karácsony előtt a sütő tisztítás sem maradhat el!

A konyha takarítási tippek részletesen a linkre kattintva olvashatók! Ezek közül a sütőre vonatkozó talán a legfontosabb. Ez a berendezés lesz az a konyhában, ami a karácsonyi készülődés során a legtöbbször lesz használva. Ha valaki ennek a tisztításával elvacakol, akkor nem jut ideje másra, ideges lesz, kapkodni kezd és máris vége a stresszmentes karácsonynak!

A hatékony sütő tisztítás házilag ecet és szódabikarbóna keverékével oldható meg. Készíts belőlük sűrű masszát és ezzel töröld át a sütőt és a sütőrácsot! Hagyd a masszát a tisztítandó felületen egy fél órát, majd alaposan töröld át vizes ronggyal az egészet. (Tudtad, hogy az ecet és a szódabikarbóna a lefolyó dugulásának megszüntetéséhez is használható?)

Összegezve

A karácsonyi nagytakarítás akkor lesz stresszmentes, ha a feladatokat egymás között megosztja a család. A családfőnek sem fog leesni a karikagyűrű az ujjáról, ha a felesége rá bízza a szőnyegtisztítást, a kárpittisztítást, vagy a sütő kitisztítását.

Csak egy tipp: A nagy készülődés közepette ne felejts el távoli szeretteidnek karácsonyi köszöntőt küldeni!

Bárki is kapja ezeket a feladatokat karácsony előtt, itt hasznos tippeket olvashatott hozzá.

Ha úgy érzed van mondani valód a karácsonyi nagytakarítással kapcsolatban, szívesen elolvassuk!

Összefoglaló:
Karácsonyi nagytakarítás idegeskedés nélkül
Cím:
Karácsonyi nagytakarítás idegeskedés nélkül
Összegzés:
Mi jut eszedbe erről: karácsonyi nagytakarítás? Ha az idegeskedés, akkor olvasd el ezt a cikket és legyen az ünnepi készülődésed stresszmentes!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 14 =

Ugrás a tetejére