5 hasznos tipp a kávézacc hasznosítására!

Kertgondozás kávézaccal - Nézd meg!
5 azonnal használható tipp a kávézacc hasznosítására

Ha hozzám hasonlóan te is kávéfőzéssel indítod a napot, esetleg a nap folyamán még egyszer lefőzöl egy feketét, akkor az ízletes nedű mellett, néhány nap alatt már észrevehető mennyiségű kávézaccal is gazdagodsz.

A kávézacc csak egy felesleges mellékterméknek tűnik, azonban, ha összegyűjtöd, akkor számos módon felhasználhatod. A kertben több lehetőséged is van a kávézacc hasznosítására, ezek közül mutatok be ötöt a továbbiakban.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Turbózd fel a komposztot kávézaccal!

Ha híve vagy az újrahasznosításnak, a szelektív hulladékgyűjtésnek, azaz próbálod a napjaidba becsempészni a környezettudatosságot, akkor valószínűleg nem idegen tőled a komposztálás sem.

Érdemes megválogatni, hogy mi kerüljön a komposztba, mivel a nem megfelelő dolgokat a komposztba dobva, csak egy bűzös, rothadó kupachoz, és nem egy tápanyagban gazdag ültető közeghez jutsz.

A kávézacc a jól komposztálható anyagok közé tartozik, sőt kimondottan hasznos a komposztálás szempontjából. Egyrészt gyorsítja a komposzt érlelődését, másrészt nitrogénnel is dúsítja azt.

Ékszerek

Riaszd el a kártevőket kávézaccal!

Ha csak egy kisebb virágágyásod is van, amibe virág vagy zöldség palánták vannak, akkor biztos, hogy előbb vagy utóbb megjelennek a falánk meztelencsigák is, amelyek képesek bekebelezni, a nagy gonddal nevelgetett növényeidet.

A kertben a hangyák is gyakori vendégek, jelenlétük zavaró tud lenni a kert használata közben és a levéltetvekkel való kapcsolatuk sem előnyös növényvédelmi szempontból.

Akár meztelencsiga, akár hangya problémád van, érdemes kipróbálnod a kávézaccot! Az ágyást, amelyet védeni szeretnél a csigáktól, szórd körbe kávézaccal. A zacc szaga, a rovarokat is taszítja.

Kényeztesd a növényeidet kávézaccal!

A dísznövények megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlenül fontosak a tápanyagok, főként a nitrogén, kálium és magnézium. A kávézacc jelentős mennyiségben tartalmaz ezekből a tápanyagokból.

A növények virágzásához és a terméshez kalciumra és foszforra is szükség van, ez a fahamuban és a mészben is megtalálható. Keverj a kávézacchoz fahamut vagy egy kevés meszet és szórt ki a növényeid tövébe.

Savanyítsd a talajt kávézaccal!

Kávézacc hasznosítása
Ne dobd ki a zaccot – használd fel a kertben!

A kertben jó néhány dísznövény van, amely savanyú kémhatású talajba ültetve fejlődik csak megfelelően, a legismertebbek ezek közül a hatalmas gömb alakú virágokkal díszítő hortenziák, a különlegesen szép azáleák és egyes örökzöldek is.

A kávézaccal egyszerűen tudod a növények földjét savanyítani, azonban nem árt ezt a módszert körültekintően alkalmazni, mivel ha túlzásba viszed, túlságosan savanyúvá teheted a talajt.

A talaj savanyításához, áss le egy pohár kávézaccot a növény gyökeréhez havonta egy alkalommal. Ez sokkal jobb megoldás, mintha a föld felszínére terítenéd a kávézaccot, mivel az nedvesen megpenészedhet.

Tartsd távol a macskákat kávézaccal!

Ha nincs saját macskád, viszont a szomszédság macskái gyakran látogatnak a kertedbe és téged ez zavar, akkor a kávézacc, szelíd megoldást jelenthet a bársonytalpúak távoltartására. Nálam a kert a nyugalom szigete. Ezért (is) vigyázok rá!

A macskák kellemetlennek találják a kávézacc illatát, ezért ha meg szeretnéd óvni a frissen megmunkált virágágyásodat attól, hogy macska WC legyen belőle, akkor szórj ki egy adag kávézaccot.

Bízom benne, hogy hasznosak voltak számodra ezek a tanácsok! Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Képek forrása: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 5 =

Ugrás a tetejére