Kolbász sütés – hasznos tippek sült kolbász készítéséhez

Kolbász sütés – hasznos tippek sült kolbász készítéséhez
Nem durrant ki a bőre: finom lett a sült kolbász. Olvasd el hogy készítettem!

Szerintem tök gusztustalan, amikor a kolbász sütés közben kipukkad a bőre és az egyébként finom töltelék kinyílik mint a rózsa. A sütnivaló kolbász megsüthető kidurranás nélkül is, csak egy apró fortélyt kell alkalmazni sütés előtt.

Az alábbiakban azt is elmondom, hogy mennyi ideig kell sütni a sütnivaló kolbászt és hogy hány fokra érdemes beállítani a sütőt. Ha így készíted, akkor biztosan nem reped szét és finom lesz a sült kolbász.

A kolbászt sokféleképp el lehet készíteni. Én tepsiben (hőálló edényben) és sütőben fogom megsütni, külön zsiradék hozzáadása nélkül.

A tökéletes kolbász sütés minden fortélya, lépésről lépésre

A kolbász bőre sütés közben veszít rugalmasságából, a kolbászbelsőben keletkező gőzök és a forró, megolvadt zsírok könnyedén kirepeszthetik. Kivéve, ha betartasz néhány egyszerű szabályt.

Az itt leírtaktól eltérően amikor a hurkát készíted, akkor egy másik technikát érdemes alkalmazni. A részleteket a Hurka sütése kidurranás nélkül című írásomban tudod elolvasni.

Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Aki azt mondja, hogy ez felesleges, annak nem fog sikerülni tökéletes kolbászt sütni.

Az egyik legfontosabb tipp jön: a sütnivaló kolbász készítéshez használj tapadásmentes edényt! Így nem kell semmilyen zsiradékot használnod a sütéshez. Én hőálló, tapadás mentes kerámia tálat használok. Ebben isteni kolbász süthető!

Sütnivaló kolbász sütés előtt megszurkálva
Talán észre vetted a képen a kolbász bőrén a sok-sok apró lyukat…

Tedd a kolbászokat ne túl szorosan az edénybe, majd egy hegyes villával – alul és felül – jól szurkáld össze. Akár centiméterenként beszúrhatsz a bőrbe. Erre azért van szükség, hogy a forró gőzök és zsiradékok el tudjanak távozni könnyedén a kolbászból. Ha ezt a szurkálást elmulasztod, akkor ezek az alkotórészek saját maguknak törnek utat, azaz ki fogják repeszteni a kolbász bőrét.

A megfelelően előkészített kolbászt tedd a forró sütőbe és 180 fokon 40 percig süsd készre! A sütőt állítsd alsó-felső sütés állásba. Sokan nyitogatják sütés közben a sütőajtót és forgatják a kolbászokat. Felesleges! Hagyd úgy őket végig, ahogy az edénybe tetted sütés előtt. Negyven perc után kész a finom sült kolbász!

Ez a lényeg, ezektől lesz finom a sült kolbász

Az alábbi felsorolásban összefoglaltam neked, hogyan tudsz valóban finom sült kolbászt készíteni:

  • Csak kiváló alapanyagból lehet finom ételt készíteni, azaz minőségi sütnivaló kolbászt válassz a sütéshez.
  • Szurkáld meg sütés előtt a kolbász bőrét.
  • Melegítsd elő a sütőt.
  • Tartsd be a kolbász sütési idejét, ne süsd túl és ne süsd alul. Viszont vedd figyelembe, hogy a vastagabb kolbásznak több, a vékonyabbnak kevesebb a sütési ideje.
Kolbász mustárral
Ami még hiányzik a képről: friss fehér kenyér, vagy ropogós zsemle… Jó étvágyat a repedés nélkül megsült kolbászhoz!

Végezetül még egy dolog, amit mindig tartsd szem előtt. A tálalásnál figyelj oda, hogy finom mustárt, tormát, stb. kínálj a kolbászhoz, mert az erős ízek jelentősen befolyásolják a kolbász ízt a szádban.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Összefoglaló
recipe image
Recept:
Kolbász sütés – hasznos tippek sült kolbász készítéséhez
Szerző:
Megjelent:
Előkészítés ideje:
Sütés/Főzés ideje:
Elkészítési idő:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 7 =

Ugrás a tetejére