Konyha takarítás hatékonyan

A konyha takarítás az egyik legfontosabb higiéniai kérdés a lakásban. Hiszen itt készülnek az ételeink melyeket megeszünk! Épp ezért egy alapos takarítás évente többször is ajánlott a konyhában. Hogy a konyha takarítása igazán hatékony legyen, összegyűjtöttem a témába vágó leghasznosabb tippeket.

Konyha takarítás hatékonyan

A takarítást a konyhában (is) érdemes fentről kezdeni. A világító testen rengeteg por gyűlhet össze. A konyhában keletkező zsíros gőzök miatt ezek rá is éghetnek a csillárra, fénycsőre. Áramtalanítás után töröld át jól a világítást!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Moss függönyt, pucolj ajtót, ablakot, aztán aztán jöhet a konyha többi része:

Így lesz igazán hatékony a konyha takarítása

Maradunk a fentről lefele sorrendnél, így nem fog kimaradni semmi. Mert egy alapos takarítás esetén a konyhaszekrény teteje sem maradhat ki!

Konyhaszekrény és más konyhai bútorok tisztítása

A konyhaszekrény letakarítását a tetejével kezd! Hiába takarítottál pár hete, meg fogod látni, hogy mennyi por összegyűlt azóta!

Ékszerek

A katonaságnál a kiskatonák büszkén jelentették az őrmesternek, hogy végeztek a körlet kitakarításával. Az őrmester csak hümmögött, majd a jobb kezének mutatóujját végighúzta a szekrény tetején és a megdöbbent katonák felé mutatva ennyit mondott:
- Kezdhetik elölről!
A mutatóujj szürke volt a rá tapadt portól.

Tegyél rendet, pakolj le mindent a szekrényből és a konyhai polcokról! Ami felesleges, dobd ki. Amit nem használsz, az csak porfogó!

Ha szépen lepucoltad a bútorokat, rakodj vissza. Gondold át, mit hova teszel: amit gyakran használsz, azt rakd a kezed ügyébe, amit ritkábban, az mehet a szekrény mélyére.

Bővebben a konyhabútor takarításról egy másik írásomban is olvashatsz, melyből megtudhatod: hogyan szabadíthatod meg a konyhabútort a zsíros kosztól.

Ha végeztél a bútorokkal, jöhetnek a konyhai berendezések:

Mikrohullámú sütővel óvatosan bánj!

A mikrohullámú sütő takarításánál legyél óvatos! Nekem egy konyha takarítás alkalmával zsíroldóval sikerült teljesen tönkretenni a mikrómat. Leoldotta a belsejét, a festék megráncosodott, lepergett a mikrohullámú sütő oldaláról.

Ha vigyázol a mikróra, azaz fedővel teszel be mindent melegíteni, főzni, akkor könnyű dolgod lesz.

Ha hagyod, hogy a sült oldalas felrobbanjon mikrózás közben, akkor kicsit nehezebb...

A mikró tisztításához 5 – 10 percig melegíts benne tiszta vizet, majd utána törölgesd ki. Ha makacs szennyeződések vannak a falán, akkor a vízbe önts citromlevet, vagy ecetet és ezzel melegítsd a mikróban. Ennek a keveréknek a gőze már biztosan felfogja oldani a makacs szennyeződéseket!

Olajsütő, fritőz, sütő - használati utasítás szerint

A többi konyhai berendezésedet is pucold ki! A használati utasításban meg fogod találni, hogy mivel kell, mivel lehet és mivel nem szabad az adott berendezést megtisztítani. Általában a boltokban kapható, kíméletes súrolószerek használata megengedett.

TIPP√: Nincs meg a használati útmutató? Nézz körül itt: Használati-útmutató.hu

Az elektromos gépeket mindig áramtalanítsd, mielőtt nekilátsz kitakarítani őket! Ha vízzel dolgozol, addig ne helyezd újra áram alá a készüléket, míg 100%-osan nem vagy biztos benne, hogy teljesen száraz!

Hűtőszekrény, fagyasztó takarítás

Hűtőszekrény szagtalanítása házilag
Tuti tippek a hűtő szagtalanításhoz

Attól függően, hogy milyen készüléked van, a takarítást kösd össze egy leolvasztással!

Akinek automata olvasztós vagy No Frost (nem jegesedő) a berendezése, annak nyilván ezt nem kell megcsinálnia.

Pakolj ki mindent a hűtő berendezésből és miután kiolvadt, töröld jól át ecetes vízzel a belsejét! Az ecet szaga nem marad meg sokáig, de a korábbi kellemetlen szagokat remekül semlegesíteni fogja.

Ha kellemetlen szagok jönnek elő a hűtőszekrényből, amikor kinyitod az ajtaját, akkor nincs mese, a hűtő szagtalanítás nem halogatható tovább. A linkre kattintva részletes tippeket kapsz arra, hogyan szüntetheted meg a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben.

Visszapakolásnál sok szempontot figyelembe kell venni. Az egyik, hogy mit mond a használati utasítás, melyik ételnek, italnak hol van a legjobb helye a hűtés szempontjából. Másrészt – ahogy a szekrénynél már említettem – azt tedd kézre eső helyre, amit gyakran használsz.

Talán meglepő, de például a tojásnak nem a hűtőszekrény ajtaján van a helye. Erről a Mikor jó a tojás? Friss tojás teszt című írásomban bővebben is olvashatsz.

 

Pucold le a konyhacsempét!

A konyha csempe azt a szerepet tölti be, hogy megvédje a festett falat a zsíros szennyeződésektől. A falról a zsírt letakarítani szinte lehetetlen.
És a konyha csempéről sem könny, de szerencsére van olyan házi praktika, ami ebben is segít!

Csukd be a konyhaablakokat és az ajtókat, majd forralj vizet a konyhában. A gőz talán meglazítja a csempére tapadt zsírcseppeket.

Ha ezek után sem tudod egyszerűen tisztára törölni a csempét, akkor jön a szinte mindenre jó ecet! Egy edénybe keverj össze kb.: egy dl vizet, egy-két evőkanál szódabikarbónát és ecetet. Vigyázz, pezsegni, futni fog!

Ha kész az elegyed, kend a zsíros konyhacsempére. Várj pár percet, majd könnyedén töröld le a szennyeződéseket. Ezután langyos tiszta vízzel töröld át az egészet és készen is vagy.

Szőnyegtisztítás

Szerintem ne tarts szőnyeget a konyhában, akár milyen szép is! A konyha talaja olyan legyen, amit könnyű tisztán tartani, ha kiborul, leesik valami, akkor azt pillanatok alatt meg lehet oldani. A szőnyeg nem a konyhába való!

Összefoglaló:
Konyha takarítás hatékonyan
Cím:
Konyha takarítás hatékonyan
Összegzés:
A konyha takarítás az egyik legfontosabb higiéniai kérdés a lakásban. Itt hasznos tippeket találsz arra vonatkozóan, hogyan kell ezt hatékonyan csinálni.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 5 =

Ugrás a tetejére