Neked is sikerülhet végre a lakás hűtése a legnagyobb kánikulában

A nyári forróság szinte elviselhetetlen, az ember a lakásban sem talál megnyugvást. Hőség van kinn és meleg van benn. A lakás hűtés ilyenkor szinte mindennél fontosabb. Elmondom hogyan csináld.

Lakás hűtése klímával és klíma nélkül

Ha Te is régóta küzdesz a lakást átforrósító hőség ellen, akkor tudod hogy a meleg lakhely mennyi problémával jár.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Neked is eleged van abból, hogy folyamatosan izzadsz, éjjel is ver a víz és az izzadság szép lassan a nyakadba csorog? Nekem agyamra ment, hogy a forró napokon kialvatlanul, ennek következtében egész nap feszülten kellett dolgoznom és a napi teendőimet végeznem!

Ha tudod miről beszélek, akkor feltétlenül olvass tovább, mert van pár ötletem arra, hogyan tedd elviselhetőbbé a lakást a kánikula idején. Passzív hűtéssel, vagy légkondicionáló berendezéssel – mindkettőre vannak hasznos ötleteim!

Lakás hűtés klíma nélkül
Lakás hűtés klímával

Ékszerek

Zárd ki a forróságot klímaberendezéssel, vagy akár klíma nélkül is, az itt található tippek alapján!

Ha nem gondoskodsz a lakás megfelelő hűtéséről, annak következményei lehetnek

A meleg lakásban képtelenség elaludni. A pihentető alvás fontos a szervezeted számára! A folyamatos kialvatlanság kikezdheti az idegeidet. Feszült leszel és szinte felrobbansz minden apró problémára.

Mit jelent az, hogy megfelelő hűtés? A légkondicionáló berendezések karbantartást igényelnek. Mindegyik használati útmutatójában megtalálhatók a részletek, ám csak kevesen olvassák el ezeket.

A hibás, szennyezett légkondik levegője légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak!

A rosszul beállított levegőáramlás következménye akár ízületi bántalom is lehet.

Ilyen áron pedig nem kell a hűvös lakás! - mondják sokan.
Nem bírom a klímát, fáj a fejem a légkonditól, stb. Ismerősek ezek a mondatok?

Természetesen a sikeres lakás hűtés nem egyedül a hővédő roló használatán múlik. Vannak további hasznos tanácsok, melyekkel hűvös marad a lakhelyed. Klímával, vagy klíma nélkül.

Figyelj, mert most jön a lényeg! Itt az ideje, hogy a konkrét megoldásról beszéljek.

Kicsit elkanyarodva a klímától, hadd meséljek el egyszemélyes sztorit. A tetőtéri lakásunkban a fejem felett lévő ablak télen akár egy hűtőgép, nyáron mint egy radiátor funkcionált. Két év folyamatos téli éjszakai vacogás után jöttem rá, hogy egy alapvető gumi (vagy szilikon?) tömítés hiányzott belőle. Alap esetben ez nem tartozéka a vadonatúj ablaknak! A téli problémám ezzel megszűnt. A szigetelés a fűtés számlámon is meglátszott.

De ott maradt a nyár. Gondoltam ezt is olyan könnyen megoldom, mint a tél problémáját. Vásároltam a tetőtéri ablakra belső sötétítő függönyt. Ez tökéletesen illeszkedik az ablakra, sínek között fut, az ablak gyártója úgy forgalmazza, hogy fényvisszaverő hatása is van.

A szoba sötét lett ugyan, de a nyári forróság során az ablaküveg (és a sötétítő is) átforrósodott és ontotta napközben a meleget.

A megoldást a külső hővédő roló jelentette. A fényt átengedi, a hőséget azonban nem. Ha a tűző napon leengedem az ablakra, az üveg nem forrósodik át! Ez 2–3 C fokkal „hidegebbet” jelent. Minimum!

Lakás hűtés klíma nélkül

Lakás hűtés klíma nélkül
Szellőztess okosan - és sok más hasznos tipp!

Ha nincs pénzed légkondira, akkor a passzív hűtés a megoldás a nyári meleg ellen. Ezt az alábbiak szerint tedd:

 1. Figyelj oda a szigetelésre. Ez nem csak a nyári melegben, de a fűtési időszakban is megtérül.
 2. A legtöbb meleg a nyílászárókon keresztül jön a lakásba. Az ablaküveg miután átforrósodott a nap melegétől, úgy viselkedik mint egy radiátor és ontja a lakásba a meleget. A megoldás a külső roló, redőny, zsalugáter vagy spaletta. Ezek megfelelően felszerelve hatásos védelmet nyújtanak a napsugarak melegítő hatása ellen.
 3. Szellőztetés csak éjszaka, amikor biztosan hűvösebb a kinti levegő, mint a benti hőmérséklet. Kánikulában ez a 22:00 és reggel 6:00 közti időszakot jelenti a legtöbbször. Csinálj kereszthuzatot, vagy ventilátorral mozgasd át a fáradt, meleg levegőt. Napközben ha lehet ne szellőztess, mert a beengedett meleg levegővel több bajt okozol, mint amennyi átmeneti felfrissülést elérsz az esetleges huzattal.
 4. Ha napközben meleg a lakás, mosd ki a függönyt és nedvesen tedd fel a helyére.
 5. Kerüld a főzést, sütést a lakásban. Ha mindenáron süteményt akarsz készíteni a nyári forróságban, keress olyat, ami sütés nélkül elkészíthető! Ha megteheted, alakíts ki nyári konyhát a lakás mellett. Ott aztán éghet a láng, mehet a sütő, nem fogja az egész lakást felmelegíteni!
 6. Napközben kapcsold ki azokat az elektromos berendezéseket, melyek hőt termelnek. Ne csak Stand By állapotban hagyd őket, hanem kapcsold is le. Ezzel az áramfogyasztást is csökkented!
 7. A ventilátor nem fogja lehűteni a meleg levegőt a lakásban. Viszont van két apró trükk, ami miatt mégis használható nap közben is a lakás hűtésére. (1) Egy műanyag palackba tölts vizet és fagyaszd le. Vagy egy tálba tegyél jégkockát. Tedd a jeges edényt a ventilátor levegőjének útjába. A környezetében kellemesebben fogod magad érezni, de az egész lakás (szoba) levegőjét lehűteni nem fogod vele. (2) A másik tipp egy olyan mennyezeti ventilátor beszerzése, ami két irányba forog. Nyáron felszívja a hűvösebb levegőt lentről, télen pedig a melegebb levegőt nyomja lefelé a mennyezetről.
 8. Kellemes a köztereken elhelyezett párakapu? Vízpermet akár a lakásban is hozhat enyhülést. Permetezz egy a testedre, a ventilátor levegőjének útjába, és a szobanövények leveleire vizet!
 9. Védd a teraszt a naptól! A kövezete átforrósodhat és a teraszra néző ajtókat, ablakokat fogja fűteni. Egy jól eltalált napvitorla, vagy a terasz elé ültetett fák, bokrok árnyéka megakadályozhatja ezt.

Lakás hűtés légkondicionálóval

A lakás hűtése passzív módon okozhat enyhülést. A jól használt klímaberendezés azonban bizonyosan hatásosan lehűti a levegőt.

 

Mobil klíma

Több fórumon olvastam, hogy a mobil klíma semmit sem ér. Ezzel én vitatkoznék! A mobil légkondicionáló berendezések levegőjét a szabadba kell vezetni. Szinte egyetlen olyan lakás sem készül, melynek falán a légkondi légcsövének megfelelően kialakított lyuk van. Ezért a szinte kivétel nélkül mindenki kinyitja az ajtót, vagy az ablakot és ott dugja ki a csövet.

Az eredmény: A klíma ontja magából a hűvös levegőt, ugyanakkor a cső mellett, kintről jön a lakásba a forró levegő! 1 : 1.

Egy hasznos tipp mobil klímához: vásárolj ablaktömítést a berendezéshez! Ezzel el tudod zárni a klíma kivezetőcső okozta rés teljes felületét az ablaknyílásban!

Hagyományos klíma lakás hűtéshez, fűtéshez

Lakás hűtés klímával
Kánikula - gőzerővel dolgoznak a klímák

A hagyományos, azaz beszerelt, fix klímák használati utasításaiban mindent megtalálsz. Az írás azonban nincs mindig kéznél. Ezeket a szabályokat célszerű mindig szem előtt tartani:

 1. A szezon előtt mindig tisztíttasd, fertőtleníttesd ki berendezést! Emlékszel, a bevezetőben említettem, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhat a nem megfelelően karban tartott klíma.
 2. Ügyelj arra, hogy a külső hőmérsékletnél maximum 4°C-szal állítsd csak alacsonyabb értékre a a berendezésen a kívánt hőmérsékletet. Folyamatos benntartózkodás során egy-két óra elteltével tovább csökkentheted a klíma hőmérsékletet 1 – 2 °C-kal.
 3. Ne feledkezz meg a szellőztetésről! A lehűtött levegő kellemes, de egy idő után elhasználódik. A gyors szellőztetéssel nem fogod újra átmelegíteni a lakást.
 4. Folyadék pótlás külsőleg-belsőleg! A légkondi szárítja a levegőt, az emberi test ebben a környezetben jobban párolog. A folyadékot – tiszta vízzel – belsőleg pótolni kell. Külsőleg a szem kiszáradását kell megelőzni erre alkalmas szem csepp-pel, vagy szem spray-vel. A kontaktlencse viselők különösen érzékenyek lehetnek a légkondi által kiszárított levegőre!

Miről volt itt szó?

Madonnának melege van
Madonna megoldása sem rossz, de...

Ha csak egy perced van, akkor ezt az összefoglalót olvasd el. Erről írtam:

Tippek a lakáshűtésre, ha nincs klímád

 • Alapos szigetelés,
 • Nyílászárók árnyékolása
 • Szellőztetés éjszaka,
 • Függöny mosás,
 • Sütés, főzés mellőzése, nyári konyha kialakítása,
 • Elektromos berendezések áramtalanítása,
 • Ventilátor,
 • Vízpermet,
 • Terasz árnyékolás.

Klíma működtetés tippek

 • Mobil klíma tipp
 • Tisztítás, fertőtlenítés
 • Légkondi hőmérsékletének beállítása
 • Szellőztetés
 • Folyadékpótlás

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is! Ha hasonló cikkeket szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + négy =

Ugrás a tetejére