Így lesz a legfinomabb a fokhagyma íze az ételekben

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mikor a legfinomabb a fokhagyma íze? Természetesen akkor, ha friss, vagy megfelelően van tárolva, párolva, megsütve és fűszerezve. Már csak az a kérdés, hogyan csináljuk mindezt, hogy tényleg kijöjjön az ételben a fokhagyma jellegzetes íze?

A fokhagyma fogyasztás jót tesz az embernek. És az íze is nagyon finom Természetesen van ötletünk arra, hogyan őrizzük meg, majd hogyan csaljuk elő a fokhagyma mással össze nem hasonlítható ízét!

A konyhai felhasználáshoz készült tippcsokrot a fokhagyma kiválasztásával kezdjük, elmondjuk mihez milyen fokhagymát válassz. Aztán beszélünk a fokhagyma tárolásáról, mert ha finom fokhagymát kapsz a piacon abból ne csak annyit vegyél, amennyit azonnal feltudsz használni!

Végül a fokhagyma sütése és fűszerezése kapcsán adunk hasznos tippeket. Joggal kérdezhetnéd, hogy a fokhagyma tisztításáról nem is beszélek? Most nem, mivel a fokhagyma pucolás témáját a linkre kattintva olvashatod el.

Jöjjenek a fokhagyma alapok!

Milyen fokhagymát vegyek?

Amikor megfogod a fokhagymát és az ujjaiddal összenyomod, érezni fogod, hogy puha-e vagy sem. Csak a keményet vedd meg, a másik semmire sem jó!

Azt is meg kell nézned, nincs-e rajt külső sérülés. Ha van, azt minél előbb fel kell használni, ne tartogasd!

Nagy legyen, vagy kicsi? Ha a fokhagymát fűszerként használod, a kisebb méretű a jobb, közönséges fajtából vásárolj, ennek íze a legmarkánsabb. Ha ételt készítesz belőle (Pl.: fokhagymalevest), akkor inkább a szép nagy, már-már almaméretű fajtából vegyél, ennek húsa zsengébb, íze nem olyan erős, mint a kisebb fajtáé.

Fokhagyma minőségének megőrzése

Amint mondtam, a jó fokhagyma kincs, tehát mindig több legyen belőle otthon, mint ami éppen kell! A fokhagyma tárolása többféleképpen is megoldható. A linkre kattintva több olyan ötletet is begyűjthetsz, melyek segítségével minőségromlás nélkül tárolható a fokhagyma.

Fokhagyma sütése, fűszerezése

Ha valamilyen receptben azt olvasod, hogy a fokhagymát pirítsd meg a zsiradékon, akkor ne tedd! Ugyanis a fokhagymát nem lehet zsíron, olajon úgy pirítani, mint a vöröshagymát (lila hagymát), ugyanis megkeseredik az íze. Mi pedig pont azt szeretnénk, hogy a lehető legfinomabb legyen.

Ha meg akarod pirítani a fokhagymát, akkor előbb alaposan meg kell párolni!

Sült fokhagymát úgy készíthetsz egyszerűen, ha egyben hagyod, levágod a csúcsos végét a fokhagymagerezdeknek, majd egy olajjal megkent fóliába becsomagolod és negyed órára a forró sütőbe teszed.

Ezután a fóliából kicsomagolva gerezdekre szeded, serpenyőben pár percig pirítod, majd kiszedve egy késsel, vagy villával kinyomkodod a gerezdeket a héjukból.

Mikor kell a fokhagymát fűszerezni? Akkor, ha magát a hagymát fogyasztjuk, és nem fűszerként használjuk. A fokhagymához legjobban illő fűszer a kakukkfű, ez emeli ki, kerekíti ki legjobban az ízét. Használhatsz még oregánót és bazsalikomot is. Minden esetben az a fontos, hogy mértékkel fűszerezz, nehogy a fűszer elnyomja a fokhagyma jellegzetes, pikáns aromáját!

Erről olvastál a cikkben:

Aki szereti a fokhagymát, az odafigyel arra, hogy milyet vásárol, hogyan tárolja, és hogyan bánjon vele a konyhában. Ebben az írásban használható tippeket adtunk ezekhez a dolgokhoz.

Próbáltuk a lehető legtöbb konyhai praktikát összegyűjteni a fokhagyma kapcsán, de így is lehet, hogy valami fontosat kihagytunk. Szerinted?

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
A fokhagyma tárolása, sütése, fűszerezése
Cím:
A fokhagyma tárolása, sütése, fűszerezése
Összegzés:
A fokhagyma tárolása, sütése és fűszerezése mellett hasznos ötletet kapsz arra is, hogy hogyan válassz fokhagymát a piacon. Részletes konyhai útmutató a fokhagymához.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − hat =

Ugrás a tetejére