Így lesz a legfinomabb a fokhagyma íze az ételekben

Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
9Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mikor a legfinomabb a fokhagyma íze? Természetesen akkor, ha friss, vagy megfelelően van tárolva, párolva, megsütve és fűszerezve. Már csak az a kérdés, hogyan csináljuk mindezt, hogy tényleg kijöjjön az ételben a fokhagyma jellegzetes íze?

A fokhagyma fogyasztás jót tesz az embernek. És az íze is nagyon finom Természetesen van ötletünk arra, hogyan őrizzük meg, majd hogyan csaljuk elő a fokhagyma mással össze nem hasonlítható ízét!

A konyhai felhasználáshoz készült tippcsokrot a fokhagyma kiválasztásával kezdjük, elmondjuk mihez milyen fokhagymát válassz. Aztán beszélünk a fokhagyma tárolásáról, mert ha finom fokhagymát kapsz a piacon abból ne csak annyit vegyél, amennyit azonnal feltudsz használni!

Végül a fokhagyma sütése és fűszerezése kapcsán adunk hasznos tippeket. Jöjjenek a fokhagyma alapok!

Milyen fokhagymát vegyek?

Amikor megfogod a fokhagymát és az ujjaiddal összenyomod, érezni fogod, hogy puha-e vagy sem. Csak a keményet vedd meg, a másik semmire sem jó!

Azt is meg kell nézned, nincs-e rajt külső sérülés. Ha van, azt minél előbb fel kell használni, ne tartogasd!

Nagy legyen, vagy kicsi? Ha a fokhagymát fűszerként használod, a kisebb méretű a jobb, közönséges fajtából vásárolj, ennek íze a legmarkánsabb. Ha ételt készítesz belőle (Pl.: fokhagymakrémlevest), akkor inkább a szép nagy, már-már almaméretű fajtából vegyél, ennek húsa zsengébb, íze nem olyan erős, mint a kisebb fajtáé.

Fokhagyma tárolása

Amint mondtam, a jó fokhagyma kincs, tehát mindig több legyen belőle otthon, mint ami éppen kell! A fokhagyma tárolása többféleképpen is megoldható.

Tedd a hűtőszekrénybe! Az alsó polcra, a zöldséges dobozba rövid ideig tárolható, de mindig szellősen! Persze, túl sokáig így sem tárolható, mert sarjadzásnak indul. Ha lezárt dobozban, műanyag zacskóban tárolod, akkor hamar megpenészedik a fokhagyma.

A fokhagyma télire a fagyasztóban is eltartható. Frissen zúzd össze, keverd el egy kevés vízzel, majd egyenletesen oszd el a jégkockatartóba. Ha így teszed el télire a fokhagymát, a fagyasztóból kivéve könnyedén ki tudod porciózni a szükséges mennyiséget anélkül, hogy a szükséges mennyiségen felüli rész kiolvadna.

Jó megoldás, ha a megtisztított gerezdeket befőttesüvegbe teszed, és olajat öntesz rá, hogy teljesen ellepje, a hűtőszekrényben így akár 1-2 hónapig is eláll. Ha igazán finomat akarsz készíteni, akkor a közönséges növényi olaj helyett olívaolajat használsz.

Ha kertes házban laksz, akkor semmi sem lehet praktikusabb, mint a felfont (felfűzött) fokhagyma szellős helyen lógatása. Ehhez szárastól kell kiszedni a fokhagymát, majd a száránál összefonni. A fokhagymafüzért szellős helyre ki kell akasztani.

Fokhagyma sütése, fűszerezése

Ha valamilyen receptben azt olvasod, hogy a fokhagymát pirítsd meg a zsiradékon, akkor ne tedd! Ugyanis a fokhagymát nem lehet zsíron, olajon úgy pirítani, mint a vöröshagymát (lila hagymát), ugyanis megkeseredik az íze. Mi pedig pont azt szeretnénk, hogy a lehető legfinomabb legyen.

Ha meg akarod pirítani a fokhagymát, akkor előbb alaposan meg kell párolni!

Sült fokhagymát úgy készíthetsz egyszerűen, ha egyben hagyod, levágod a csúcsos végét a fokhagymagerezdeknek, majd egy olajjal megkent fóliába becsomagolod és negyed órára a forró sütőbe teszed.

Ezután a fóliából kicsomagolva gerezdekre szeded, serpenyőben pár percig pirítod, majd kiszedve egy késsel, vagy villával kinyomkodod a gerezdeket a héjukból.

Mikor kell a fokhagymát fűszerezni? Akkor, ha magát a hagymát fogyasztjuk, és nem fűszerként használjuk. A fokhagymához legjobban illő fűszer a kakukkfű, ez emeli ki, kerekíti ki legjobban az ízét. Használhatsz még oregánót és bazsalikomot is. Minden esetben az a fontos, hogy mértékkel fűszerezz, nehogy a fűszer elnyomja a fokhagyma jellegzetes, pikáns aromáját!

Erről olvastál a cikkben:

Aki szereti a fokhagymát, az odafigyel arra, hogy milyet vásárol, hogyan tárolja, és hogyan bánjon vele a konyhában. Ebben az írásban használható tippeket adtunk ezekhez a dolgokhoz.

Próbáltuk a lehető legtöbb konyhai praktikát összegyűjteni a fokhagyma kapcsán, de így is lehet, hogy valami fontosat kihagytunk. Szerinted?

Összefoglaló:
A fokhagyma tárolása, sütése, fűszerezése
Cím:
A fokhagyma tárolása, sütése, fűszerezése
Összegzés:
A fokhagyma tárolása, sütése és fűszerezése mellett hasznos ötletet kapsz arra is, hogy hogyan válassz fokhagymát a piacon. Részletes konyhai útmutató a fokhagymához.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo
Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
9Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a tetejére