Ez a recept megmutatja, milyen egyszerű a máglyarakást kifliből elkészíteni. Szeretnél egy finom, laktató süteményt hamar megsütni? Ha nem kellene órákig tapogatni vele a konyhában? Akkor jó helyen jársz! A máglyarakás recept kifliből szinte pillanatok alatt készen van és akár a kezdő háziasszonyok is elkészíthetik.
Máglyarakás kalácsból is elkészíthető, de mi kifliből sütjük. A másik fő alkotóelem az alma, ami bármilyen lehet, de szerintem a savanykás a legideálisabb.
Korábban írtam arról, hogy a konyhai maradék felhasználására mennyi lehetőség van a háztartásban. Spórolsz és finom ételeket is készítesz egyszerre. A máglyarakás is egy olyan étel, amivel takarékoskodhatsz: akár a megszikkadt kifliből is elkészítheted, nem kell kidobnod a megszáradt péksüteményt. Sőt, ha kemény a kifli, könnyebben fel tudod szeletelni.
Máglyarakás recept kifliből
Hozzávalók
- négy kifli,
- 3 db tojás,
- 3 dl tej,
- 10-15 dkg cukor,
- 5 nagy alma,
- 1 vaníliás cukor,
- fahéj,
- baracklekvár ízlés szerint.
Máglyarakás készítése kifliből
- Az almákat mosd meg, hámozd meg, szedd ki a magházát és reszeld le.
- A kifliket karikákra szeleteld fel.
- A tejet forrald fel a vaníliás cukorral.
- A tojásokat válaszd szét, a sárgáját keverd össze a cukorral és a vaníliás tejjel.
- Az édes masszába forgasd bele a felszeletelt kifliket, kicsit hagyd állni benne.
- Ezután egy hőálló tál aljára (mázas cserépedény, jénai, stb.) terítsd el a masszába forgatott kifli felét. Erre két-három teáskanál baracklekvárt tehetsz, de ha gondolod ezt el is hagyhatod. Nekem bevált a lekvár, de van aki nem szereti.
- A megpucolt, lereszelt almát egyengesd el rajta, ízlés szerint szórd meg fahéjjal és ha savanyú az alma, akkor egy-két evőkanálnyi cukorral. Én barna cukrot használtam hozzá, talán látszik a fotón.
- Ezután a maradék kiflis-, vaníliás masszával takard be, tedd be a 180 C fokos, légkeverésesre állított sütőbe.
- A tojások fehérjét verd fel kemény habbá. 25 perc után vedd ki a sütőből a sütit és terítsd rá a tojásfehérje habot.
- Tedd vissza a 180 C fokos sütőbe a máglyarakást és kb.: 15 perc alatt süsd meg úgy, hogy a teteje bebarnuljon. Ha kivetted a sütőből várj a szeleteléssel, amíg kihűl! Én nem vártam...
Laktató, édes sütemény
Ugye milyen egyszerű elkészíteni kifliből a máglyarakást? A kiflin és a fent említett kalácson kívül akár kenyérrel is elkészíthető, de azzal én még nem próbáltam.
A máglyarakás eszerint a recept szerint készítve kitűnő desszertnek is, de akár fő fogásként is megállja a helyét.
Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is! Ha hasonló recepteket, vagy praktikákat szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.