Így szüntesd meg a makacs dugulást házilag

Így szüntesd meg a makacs dugulást házilag

Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
1Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Rendkívül kellemetlen, ha makacs dugulás keletkezik az otthonunkban. A WC dugulás épp úgy idegesítő, mint amikor a lefolyó tömődik el valamivel. Ilyenkor szeretnénk a lehető leghamarabb megszüntetni a problémát, hiszen a WC-re, a mosogatóra, mosdóra, kádra folyamatosan szükség van egy háztartásban.

Ma megosztom veletek azokat a duguláselhárítási tippeket, melyek java része kipróbált és hasznosnak bizonyult. Azonnal alkalmazható ötletek a dugulás elhárítására!

Most jön a meglepetés! Először azt nézzük meg, mikor válnak teljesen haszontalanná a tippjeink!

Makacs dugulás otthon? Előzd meg!

Akkor válnak teljesen haszontalanná a duguláselhárítás tippek, ha sikerül a makacs dugulás kialakulását megelőzni. A megelőzéshez az alábbi ötleteket adom:

 • Ha tehetjük, használjunk vízlágyítót! A kemény víz lerakódik a lefolyóra, vízvezetékek oldalfalára, majd később nagyobb darabokban leválhat onnan és a többi darabos szennyeződéssel együtt dugót képezhet a csövekben. (Duguláselhárítás során a csőgörény – főleg a gépi – kaparhatja le a csövek faláról az odatapadt vízkövet. Ilyenkor csodálkozik a házigazda, hogy heteken belül ismét dugulás van.)
 • A család összes tagját figyelmeztetni kell, hogy ne dobjon semmilyen oda nem illő tárgyat a lefolyóba! A zsíros ételmaradéknak sem a mosogatóban a helye és a hajunkat a fésülködőkeféből sem a mosdókagylóba kell gyömöszölni! WC papír helyett ne használjunk háztartási papírtörlőt, vagy papír zsebkendőt a toaletten! Ezek nehezebben feloldódó anyagból vannak mint a toalett papír és dugulást okozhatnak!
 • A mosogatóba és a mosdókagylóba akkor is öntsünk havonta egyszer lefolyótisztítót, ha még nincs probléma. Ezek a szerek képesek a szennyeződéstől, súroló- és mosogató szerektől kialakuló tömődéseket feloldani. Akkor is jót teszünk magunkkal, ha havonta egyszer forró vízzel átöblítjük ezeket a lefolyókat.
 • A lefolyókra helyezzünk műanyag, vagy fém szűrőt, amin a nagyobb, dugulást okozható dolgok fennakadnak.
 • Ha a kicsi gyermek azzal játszik a WC-n ülve, hogy letekeri a WC papírt és belegyömöszöli a WC csészébe, erről szoktassuk le! Hogy mi okozhat WC dugulást még, arról a linkre kattintva olvashatsz

Ha megtörtént a baj – nem lehet lehúzni a WC-t, áll a trutyi a mosogatóban, vagy bugyborékol, de nem folyik le a fürdőkádban a víz – akkor nincs mit tenni, neki kell látni a makacs dugulás elhárításának.

Duguláselhárítás házilag – tippek

Duguláselhárítás okán jobb ha szerelőt hívunk, mert lehet, hogy egy szakember egyből rátapint a lényegre, míg mi esetleg órákig töprengünk arról, hogy mi okozhatja a makacs dugulást, majd pedig azon hogyan lehetne a problémát elhárítani.

Ám van amikor szinte lehetetlen duguláselhárításhoz szakembert hívni. Hétvége, ünnepnap, késő esti órák – ezek azok az időpontok, amikor a telefonálgatás mellett célszerű saját kézbe venni az elhárítást, mert amíg a dugulás fenn áll, addig bizony az adott vizesblokkot nem lehet használni.

Tippek részletesen

 • Az első és legfontosabb, hogy legyen otthon duguláselhárításhoz megfelelő szer. Elég sokfélét lehet kapni a boltokban, olvassuk el ezek tájékoztatóját, nehogy több kárt tegyünk velük, mint amit a dugulás okozott. A duguláselhárításhoz ugyanis erős maró hatású oldószereket kínál a kereskedelem, mely a zsírokat, szennyeződéseket képes feloldani – szabaddá téve ezzel a víz útját – azonban feloldhatja akár a műanyag csöveket is!
 • Lefolyóknál kezdjük azzal, hogy ellenőrizzük a szifont! (A szifon a mosdó, mosogató alatt lévő fémből vagy műanyagból készített szerelvény. Lecsavarható, tisztítható) .Ha szerencsénk van, akkor azért nem folyik le a víz a mosogatóban, mert megtellett szennyeződéssel a szifon. Ha ennek tisztítása nem segített, akkor lépjünk eggyel tovább!
 • Érdemes próbálkozni egyszerű forró vízzel is. Volt olyan, hogy a por alakú súrolószer állt össze a konyhai lefolyóban, amit az oldószerek képtelenek voltak feloldani, ám tartós forróvizes átmosassál meg lehetett szüntetni a dugulást.
 • Kicsit keményebb megoldás a forró ecet és a forró víz variálása. Előbb forrásban lévő ecetet öntsünk az eldugult lefolyóba, majd forraljunk vizet és öntsük utána! Egy másik ecetes megoldás, amikor egy zacskó szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, majd utána küldünk 2-3 dl ecetet. Ha a jellegzetes pezsgő hang elcsendesedett, öblítsünk forró vízzel!
 • Ha az ecetes megoldás nem használt, jöhetnek a bolti “csodaszerek“. Tartsd be a használati utasítást minden vegyszer használat esetén!
 • Háztartási boltokban kapható az úgynevezett “csőgörény“, mely egy rugószerűen hajtogatott, több méteres drót, fogantyúval az egyik, kaparóval a másik végén. Ezzel hajlított csöveket is meg lehet tisztítani, azaz áttolni, áttekerni a dugót képező szennyeződésen. Ennek a hátránya a hossza: az 5 méteres csőgörénnyel nem érhető el a távolabb lévő “dugó”.
 • A következő duguláselhárítás tipp a WC pumpa használata, mely egy fanyélre szerelt gumiból készült harang alakú eszköz. Ha ezt a lefolyóra helyezzük és hirtelen rányomjuk, a túlnyomás felszakíthatja a dugulást okozó szennyeződés gócot. (Ugye nem kell mondani, hogy amit a mellékhelyiségben használunk, azt már ne használjuk a mosogatóban!)
 • Fenti eljárásokat tetszés szerint lehet kombinálni, de ha a duguláselhárítás házilag alkalmazott módszereivel nem jutottunk előbbre, elkerülhetetlen a szakember segítségének igénybe vétele.

Összegzés

Reményeink szerint találsz olyan ötletet írásunkban, ami alapján megszüntetheted a dugulást odahaza. A legfontosabb tippünk ebben az írásban mégis az volt, hogy előzd meg a dugulást! Minek szenvedni vele, ha egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj?

Fontos figyelmeztetés a végére! Ha a makacs dugulás megszüntetéséhez maró (savas, lúgos) anyagot használunk, akkor viseljünk gumikesztyűt és gyakran szellőztessünk!

Ez tetszik! Megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
1Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a tetejére