Így szüntesd meg a makacs dugulást házilag

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Rendkívül kellemetlen, ha makacs dugulás keletkezik az otthonunkban. A WC dugulás épp úgy idegesítő, mint amikor a lefolyó tömődik el valamivel. Ilyenkor szeretnénk a lehető leghamarabb megszüntetni a problémát, hiszen a WC-re, a mosogatóra, mosdóra, kádra folyamatosan szükség van egy háztartásban.

Ma megosztom veletek azokat a duguláselhárítási tippeket, melyek java része kipróbált és hasznosnak bizonyult. Azonnal alkalmazható ötletek a dugulás elhárítására!

Most jön a meglepetés! Először azt nézzük meg, mikor válnak teljesen haszontalanná a tippjeink!

Makacs dugulás otthon? Előzd meg!

Akkor válnak teljesen haszontalanná a duguláselhárítás tippek, ha sikerül a makacs dugulás kialakulását megelőzni. A megelőzéshez az alábbi ötleteket adom:

 • Ha tehetjük, használjunk vízlágyítót! A kemény víz lerakódik a lefolyóra, vízvezetékek oldalfalára, majd később nagyobb darabokban leválhat onnan és a többi darabos szennyeződéssel együtt dugót képezhet a csövekben. (Duguláselhárítás során a csőgörény – főleg a gépi – kaparhatja le a csövek faláról az odatapadt vízkövet. Ilyenkor csodálkozik a házigazda, hogy heteken belül ismét dugulás van.)
 • A család összes tagját figyelmeztetni kell, hogy ne dobjon semmilyen oda nem illő tárgyat a lefolyóba! A zsíros ételmaradéknak sem a mosogatóban a helye és a hajunkat a fésülködőkeféből sem a mosdókagylóba kell gyömöszölni! WC papír helyett ne használjunk háztartási papírtörlőt, vagy papír zsebkendőt a toaletten! Ezek nehezebben feloldódó anyagból vannak mint a toalett papír és dugulást okozhatnak!
 • A mosogatóba és a mosdókagylóba akkor is öntsünk havonta egyszer lefolyótisztítót, ha még nincs probléma. Ezek a szerek képesek a szennyeződéstől, súroló- és mosogató szerektől kialakuló tömődéseket feloldani. Akkor is jót teszünk magunkkal, ha havonta egyszer forró vízzel átöblítjük ezeket a lefolyókat.
 • A lefolyókra helyezzünk műanyag, vagy fém szűrőt, amin a nagyobb, dugulást okozható dolgok fennakadnak.
 • Ha a kicsi gyermek azzal játszik a WC-n ülve, hogy letekeri a WC papírt és belegyömöszöli a WC csészébe, erről szoktassuk le! Hogy mi okozhat WC dugulást még, arról a linkre kattintva olvashatsz

Ha megtörtént a baj – nem lehet lehúzni a WC-t, áll a trutyi a mosogatóban, vagy bugyborékol, de nem folyik le a fürdőkádban a víz – akkor nincs mit tenni, neki kell látni a makacs dugulás elhárításának.

Duguláselhárítás házilag – tippek

Duguláselhárítás okán jobb ha szerelőt hívunk, mert lehet, hogy egy szakember egyből rátapint a lényegre, míg mi esetleg órákig töprengünk arról, hogy mi okozhatja a makacs dugulást, majd pedig azon hogyan lehetne a problémát elhárítani.

Ám van amikor szinte lehetetlen duguláselhárításhoz szakembert hívni. Hétvége, ünnepnap, késő esti órák – ezek azok az időpontok, amikor a telefonálgatás mellett célszerű saját kézbe venni az elhárítást, mert amíg a dugulás fenn áll, addig bizony az adott vizesblokkot nem lehet használni.

Tippek részletesen

 • Az első és legfontosabb, hogy legyen otthon duguláselhárításhoz megfelelő szer. Elég sokfélét lehet kapni a boltokban, olvassuk el ezek tájékoztatóját, nehogy több kárt tegyünk velük, mint amit a dugulás okozott. A duguláselhárításhoz ugyanis erős maró hatású oldószereket kínál a kereskedelem, mely a zsírokat, szennyeződéseket képes feloldani – szabaddá téve ezzel a víz útját – azonban feloldhatja akár a műanyag csöveket is!
 • Lefolyóknál kezdjük azzal, hogy ellenőrizzük a szifont! (A szifon a mosdó, mosogató alatt lévő fémből vagy műanyagból készített szerelvény. Lecsavarható, tisztítható) .Ha szerencsénk van, akkor azért nem folyik le a víz a mosogatóban, mert megtellett szennyeződéssel a szifon. Ha ennek tisztítása nem segített, akkor lépjünk eggyel tovább!
 • Érdemes próbálkozni egyszerű forró vízzel is. Volt olyan, hogy a por alakú súrolószer állt össze a konyhai lefolyóban, amit az oldószerek képtelenek voltak feloldani, ám tartós forróvizes átmosassál meg lehetett szüntetni a dugulást.
 • Kicsit keményebb megoldás a forró ecet és a forró víz variálása. Előbb forrásban lévő ecetet öntsünk az eldugult lefolyóba, majd forraljunk vizet és öntsük utána! Egy másik ecetes megoldás, amikor egy zacskó szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, majd utána küldünk 2-3 dl ecetet. Ha a jellegzetes pezsgő hang elcsendesedett, öblítsünk forró vízzel!
 • Ha az ecetes megoldás nem használt, jöhetnek a bolti “csodaszerek“. Tartsd be a használati utasítást minden vegyszer használat esetén!
 • Háztartási boltokban kapható az úgynevezett “csőgörény“, mely egy rugószerűen hajtogatott, több méteres drót, fogantyúval az egyik, kaparóval a másik végén. Ezzel hajlított csöveket is meg lehet tisztítani, azaz áttolni, áttekerni a dugót képező szennyeződésen. Ennek a hátránya a hossza: az 5 méteres csőgörénnyel nem érhető el a távolabb lévő “dugó”.
 • A következő duguláselhárítás tipp a WC pumpa használata, mely egy fanyélre szerelt gumiból készült harang alakú eszköz. Ha ezt a lefolyóra helyezzük és hirtelen rányomjuk, a túlnyomás felszakíthatja a dugulást okozó szennyeződés gócot. (Ugye nem kell mondani, hogy amit a mellékhelyiségben használunk, azt már ne használjuk a mosogatóban!)
 • Fenti eljárásokat tetszés szerint lehet kombinálni, de ha a duguláselhárítás házilag alkalmazott módszereivel nem jutottunk előbbre, elkerülhetetlen a szakember segítségének igénybe vétele.

Összegzés

Reményeink szerint találsz olyan ötletet írásunkban, ami alapján megszüntetheted a dugulást odahaza. A legfontosabb tippünk ebben az írásban mégis az volt, hogy előzd meg a dugulást! Minek szenvedni vele, ha egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj?

Fontos figyelmeztetés a végére! Ha a makacs dugulás megszüntetéséhez maró (savas, lúgos) anyagot használunk, akkor viseljünk gumikesztyűt és gyakran szellőztessünk!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 5 =

Ugrás a tetejére