Mi alapján válasszunk étkezőszéket?

Mi alapján válasszunk étkezőszéket? Biztosan voltál már olyan vendégségben, ahol kényelmetlenül érezted magad a megterített asztalnál. Valahogy kevés volt a hely, az asztal túl magasan volt, vagy épp a szék karfája akadt bele mindenbe. Így visszagondolva megértheted, hogy miért fontos a megfelelő bútorok kiválasztása.

Az étkező megfelelő berendezése egyszerű feladatnak tűnik, de nem az. Sok mindenre oda kell figyelni, ha valóban a kényelmes és egyben praktikus megoldást keresed.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A jó hírem az, hogy segítek neked a keresgélésben. Itt azonnal használható ötleteket kapsz arra, hogy milyen a jó étkezőszék. Mert szerintem az ülő alkalmatosság kiválasztásán sok minden múlik!

Milyen a jó étkezőszék?

Éppen elég nehéz feladat megfelelő bútorokat találni anélkül is, hogy közben folyton a mindennapi gondok miatt kelljen szoronganod. Hadd segítsek!

Az étkezőszék kiválasztásánál több fontos szempontot kell figyelembe venni. Én (és szerintem Te is) hosszú évekre választok bútort az étkezőbe, ezért jól átgondolom a dolgokat. És ezt javasolom neked is.

Ékszerek

Hadd tegyek fel egy elsőre furcsának tűnő kérdést: hová teszed az étkezőszékeket?

Erre legtöbben rávágják: hát az étkezőbe!

Ez akkor igaz, ha valakinek nagy konyhája és külön nagy étkezője van, akkor ott a méreteket kevésbé kell figyelemebe venni.

Ellenben egy apró lakásban – ahol a konyha egyben étkező is – a konyhába kerülnek az étkezőszékek. Ott igenis sokat számít a méret!

Az étkezőszék mérete befolyásolja a kiválasztást?

Feltétlenül! A méret szempontjából két dolgot gondolj át:

  • az ülésmagasságot, és
  • a teret, amit elfoglal a szék.

Az asztal magasságához képest túl magas, illetve túl alacsony szék kényelmetlen. Utóbbit esetleg vastagabb párnával tudod korrigálni, de ha vásárláskor odafigyelsz a szék magasságára, akkor elfelejtheted a párnákat.

A szék által elfoglalt teret úgy vedd figyelembe, hogy ne csak az ülőlap és a hátlap szélességére ügyelj! Egyes típusoknál a szék lába kilóg az ülő rész alól, másoknál a karfa növeli a szék által követelt helyet.

Kell egyáltalán karfás szék az étkezőbe?

Különösen kis lakásokban jellemző, hogy az étkező és a konyha ugyan az a helység. Sőt, néha a nappali szerepét is átveszi a konyha. Van aki itt tanul, itt olvassa el az újságot, vagy itt beszéli át a napi teendőket.

Azaz ilyen esetekben, ha fontos a kényelem, akkor érdemes karfás székkel berendezni az étkezőt. Még akkor is, ha a konyhai székek számára viszonylag kevés a hely.

Tágas étkezőkben is jó megoldás a nagy háttámlájú, karfás szék. Szerintem jobban is mutat az asztal körül, mint a keskeny, karfa nélküli étkezőszék.

Amikor csak és kizárólag étkezéskor ülünk az étkezőasztal mellé, akkor viszont feleslegesnek tartom a karfát. Csak a helyet foglalja és különösebb szerepe nincs.

Hogyan szeded ki a foltot az étkezőszékből?

Evés közben nem csak az étvágy jön meg, de előfordulnak apró balesetek is. Eldől, kiborul, lefolyik, foltot hagy…

Az anyagválasztásnál és azt mondom legyen elsődleges szempont a praktikusság. Éppen ezért én azt javasolom, hogy kerüld a szövet kárpitot az étkezőben! Annak ellenére, hogy a szövetből még a vörösborfolt eltávolítása is megoldható, ez a kevésbé praktikus anyag ide. Sokkal jobb a könnyen tisztítható, lemosható bőr-, vagy bőrszövet kárpit.

Praktikus és szép megoldás a sima, kárpit nélküli, szépen faragott fa szék. Ez amellett, hogy könnyen tisztítható, időtállóbb is, stabilabb is társainál.

A fa székek azonban önmagukban nem elég kényelmesek. Ezekhez mindig választanod kell (megfelelő vastagságú) párnát.

Ezek után joggal maradt benned hiányérzet. Joggal teszed fel a kérdést:

Miért nem beszéltem a színekről?

Azért, mert ebbe ne szóljon bele senki! Úgyis olyat választasz majd, ami neked tetszik. Ami harmonizál a függönnyel, az asztallal, a többi bútorral.

Ha túl világos, sokablakos az étkező akkor a sötétebb színű bútorok mutatnak jobban. Ahol kevés a fény, ott a világosak.

De ezt Te is tudod.

Összegezzünk!

Szerintem kiderült ebből a cikkből, hogy az étkezőszék kiválasztásánál kevés azt figyelembe venni, hogy jól nézzen ki. A modern étkezőszék egyszerre praktikus, dizájnos és kényelmes. A megfelelő megtalálásához itt olvashattál az étkezőszékek méretéről, az anyagáról, lábáról és karfájáról. (csak a színekről nem…).

Elmondtam, hogy mikor elsődleges szempont a kényelem és mikor kell inkább a praktikusságra figyelni. Remélem megtudtad, hogy milyen a számodra megfelelő étkezőszék!

Mit szólsz hozzá? Kihagytam valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − hat =

Ugrás a tetejére