Mikulás nap – Szent Miklós püspök ünnepe

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Bizonyára mindenki emlékszik még, hogy milyen izgatottan várta gyermekkorában a decembert. Hiszen a december nem csak a karácsony, hanem a mikulás hónapja is.

Az alábbi írásomban a mikulás napot és a vele járó hagyományt fogom részletesebben ismertetni.

Mikulás nap, Szent Miklós ünnepe

A Mikulás nap létrejötte

Mindenki tudja, hogy Magyarországon mikor van Mikulás napja. Nálunk, valamint a legtöbb európai országban december hatodik napjához köthető a Mikulás nap. Ez az a híres nap, amikor a Mikulás a jó gyerekeknek csokit és narancsot, a rossz gyerekeknek pedig virgácsot tesz a fényesre pucolt csizmáiba.

Viszont hogyan is jött létre ez a hagyomány?

A Mikulás lényegében Szent Miklós püspök népiesített alakja, akihez a mendemondák kötődnek. Ő a gyerekek és a diákok védőszentje, aki süveget hord ábrázolásain.

Szent Miklós püspök

A Miklós-nap ünneplése Magyarországon

A magyar falvakban és városokba ez az ünneplés - hasonlóan a farsanghoz - az álarcos bál hagyományát is magában hordozta. A 18. században a fiatal emberek láncot viselve körbe jártak házról házra ijesztgetni a lakosokat. Ezt a szokást főleg az USA-ban honos Halloweennel lehetne a leginkább azonosítani.

Csak a 18. század végén került a szokáshoz Mikulás alakja, azonban egy kissé morbidnak nevezhető módon. Láncos Miklósnak (utalva az előbbi láncos viseletre) hívták az alakot, aki házról házra járt, és a rosszakat megbüntette, a jókat pedig jutalommal ajándékozta meg.

Különböző országokban megjelenő Mikulás alakok

Rénszarvasok húzta szánon jön Santa Claus
Rénszarvasok húzta szánon jön Santa Claus (giphy.com)

Amerikában és Kanadában a Mikulás teljes mértékig csak a karácsonnyal hozható összefüggésbe, ugyanis Santa Claus, azaz a Mikulás, Szenteste a kéményen lecsúszva osztja ki az ajándékokat. Kilenc rénszarvas húzta szánjával hordja szét az ajándékokat, melyeket az Északi-Sarkon készít össze segítői, a manók segítségével.

A gyerekek süteményt, és egy kis tejet raknak a karácsonyfa mellé, hálából, hogy sok szép csomagot kapnak.

Karácsony reggelén pedig már kezdődhet is a mérhetetlen mennyiségű ajándék kibontása.

Nos, Magyarországon egy kicsit másképpen alakult ez a hagyomány, mivel a Télapó egy saját napot kapott. A magyar gyerekek szépen kifényesítik a csizmájukat, ugyanis a Télapó ebbe hozza az ajándékot, amely az esetek többségében csokoládé.

Finnországban a Mikulást úgy hívják, hogy Joulupukki.Őt azért említem külön, mert szinte minden évben ellátogat Magyarországra!

A Télapó elnevezés létrejötte

Egyes vélemények szerint a Télapó elnevezés a kommunisták találmánya volt, hiszen az oroszok tükörfordításban Fagy apó névvel illetik Szent Miklós alakját. Sokak szerint erre azért lehetett szükség, mert a Mikulás inkább a nyugati országokhoz volt köthető, ami bökte a csőrét az ország akkori vezetőinek.

Viszont az MTA nyelvészei bebizonyították, hogy a Télapó kifejezés már jóval korábban is használatban volt.

A Télapó, mint szókapcsolat, már Arany János egyik 19. század végén készült versében is felbukkan. Részlet a versből:

Ej, ej, garázda tél apó!
Ki ördög hítta kelmedet,
Hogy sz. Mártonnap tájba' hó
Borítja házi telkemet?

Forrás: mekk.niif.hu

A Mikulás alakjából húzott marketinges hasznok

Marketinges haszon Mikulás nap alkalmából
Te még sosem vettél (ettél) csokimikulást?

Egyes vélemények szerint a Mikulás hagyománya manapság már csak arra való, hogy az üzletek és áruházak forgalma kicsit megnövekedjen.

Nyilván ez is sokat nyom a latban, azonban gondoljunk csak bele, hogy a gyerekeknek mennyit is jelent ez az alkalom. Úgy, mint a Fogtündér, akár a Télapó, akár a Jézuska, az ajándékozás, illetve az ajándék kapás örömét tudja megtanítani nekik.

Szülőként pedig hatalmas élmény látni a csöppségek arcát, amint a csokimikulásokat számolják, és bizonyosságot nyernek afelől, hogy idén is jó gyerekek voltak.


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is! Ha hasonló írásokat, érdekességeket vagy házi praktikákat szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − egy =

Ugrás a tetejére