Milyen SD kártyát vegyek kamerába?

A memóriakártya jelölések elárulják: jó ez a Te kamerádba, vagy sem.

Milyen SD kártyát vegyek kamerába?

Nem minden SD kártya lesz jó a kamerádba. De még a telefonodba sem. Viszont ha elolvasod ezt a cikket, akkor nagyjából tudni fogod, hogy melyik memória kártya és miért illik a kamerádhoz. És melyik az, amelyiket meg se próbáld.

Ebben az írásban megpróbálom érthetően elmagyarázni, hogy milyen a megfelelő memóriakártya kamerába. Mit kell rajta nézni, melyik jel mit jelent.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Konkrét példákat is kapsz FullHD, vagy akár 4k videókhoz illő SD kártyákhoz.

Miért kell egy SD kártya a kamerába? Hogy egyáltalán működjön.

De elmagyarázom bővebben is.

Ékszerek

Micro SD kártya kamerába

Hadd kezdjem egy személyes sztorival. Vettem egy akciókamerát, és rögtön neki láttam volna filmezni vele. Meg sem fordult a fejemben, hogy az akciókamerának nincs belső memóriája. (Legalábbis annak nincs, amit én vettem).

Most már tudom, elengedhetetlen egy micro SD kártya a kamerába.

Gondoltam van egy használaton kívüli mobilom, melyet néha zenehallgatásra használok. Kiveszem belőle az SD kártyát és átteszem a kamerába.

Kivettem a jelölés nélküli memóriakártyát a telefonból, betettem a kamerába. Micro SD kártya volt, tehát a foglalat tökéletesen passzolt.

A többi viszont nem. Bekapcsolni még be tudtam a kamerát, fotózni is engedett, de a sorozatfelvétel, valamint a Full HD videózás már meghaladta a képességeit.

Ekkor már tudtam, nem spórolhatom meg egy új kártya árát. Kell egyet vennem a kamerába, a régi meg vissza megy a telefonba. De milyet vegyek?

Ha memóriakártyát választasz, akkor rágd át magad a kamera leírásán. Feltehetőleg meg fogod találni, hogy milyet ajánl a kamera gyártója.

És ha nem?

Mi van akkor, ha nincs leírás, vagy csak kínaiul van, vagy egy kukkot sem értesz az elérhető magyar nyelvű felhasználói kézikönyvből?

Mi legyen az első, amit megbeszélünk? Kezdjük a jelölésekkel!

Memóriakártya jelölések

Melyik felirat mit jelent a micro SD kártyán?

Az már önmagában egy jelölése a kártyának, hogy micro. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban lévő SD típusú memóriakártyák közül ez a legkisebb. A legtöbb kütyü (videó kamera, fényképezőgép, okostelefon, stb.) ezzel a tárhellyel bővíthető. Ha bővíthető…

Ezután ha SD kártyát., kártyát, vagy memóriakártyát említek, mindig a micro SD kártyát értsd alatta!

A micro tehát fizikai méretre utal, azaz nem arra, hogy mennyi adat tárolható rajta. De ezt Te is tudtad. A lényeg: ez mutatja meg, hogy befér-e a készüléked foglalatába, vagy sem.

A következő jelölés a kapacitást mutatja meg Gigabyte-ban (GB). Ebből következtethetsz, hogy mennyi zene, film, fotó fér el a memóriakártyán.

A leggyakoribb méretek a 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB és az 1TB, azaz az 1 Terrabyte.

A jelenleg kapható micros SD kártyák legnagyobb elméleti kapacitása a 2TB, de jelenleg ami kereskedelemben ténylegesen kapható, az a maximum 1TB.

Lesz hamarosan ennél sokkal nagyobb kapacitású is. Kiderül az alábbiakból.

Miért fontos a kapacitás? Mert nem minden méret való a Te készülékedbe! Ha a kamerád csak 64GB-ot képes kezelni, akkor hiába veszel nagyobb memóriakártyát, dobhatod is ki.

Térjünk át egy következő jelre. Ez nem más mint a microSD, microSDHC és a microSDXC. Létezik microSDUC jelölés is, de ezzel egyelőre felesleges foglalkoznunk.

Ez a jelölés két dologra utal.

Az egyik az, hogy milyen fájl rendszerrel kell megformázni a kártyát. FAT16, FAT32, vagy exFAT fájl rendszert kell rögzíteni rá. Manapság leginkább microSDHC (FAT32) és microSDXC (exFAT) jelölésű kártyákat kapni.

Aki videózni, fotózni akar, vagy a mobilján elsősorban memóriakártyára ment (és nem a belső memóriára), az csak és kizárólag microSDXC kártyát válasszon. Ezen az exFAT fájl rendszer lehetővé teszi 4GB-nál nagyobb méretű fájl rögzítését is.

Miért fontos ez? Mert ha beállítod a kamerát egy esküvőn, ballagáson, vagy egyéb fontos eseményen és hagyod, hogy az egészet felvegye, a microSDHC kamerára rögzített film 4GB felett megszakad. Jó esetben.

Vagy az egész addig felvett videó tönkremegy. Ilyen veszély microSDXC kártya esetén nem fenyeget.

Az exFAT fájl rendszerről jó összefoglalót találsz a wikipedián.

A másik, amire ez a jelölés utal, az a maximális tárolható méret a kártyán. Az SDUC jelölésű kártya akár 128TB! (terrabyte) méretű adatot is képes (lesz) tárolni.

A többi kártya esetén ez így néz ki:

  • MicroSD kártya, FAT16 fájlrendszerrel maximum 2GB adatot képes tárolni.
  • MicroSDHC kártya FAT32 fájlrendszerrel maximum 32GB adatot képes tárolni. Fájlonként maximum 4GB méretben.
  • MicroSDXC kártya exFAT fájlrendszerrel maximum 2TB adatot képes tárolni. Nincs fájl méret korlátozás.

Tehát ez nem azt jelenti, hogy pl.: minden microSDHC kártya 32GB tárhellyel rendelkezik. Hanem azt, hogy lehet ilyen típusból akár 8GB-osat, vagy 16 GB-osat is kapni.

De 64GB tárhellyel már csak microSDXC jelű kártyát vehetsz.

Oké. De még mindig nem beszéltünk a sebességről.

Majd most.

Memóriakártyák sebessége

Kétféle sebességről beszélünk, de az egyik fontosabb mint a másik

Kétféle sebességet különböztetünk meg ennél a tárolónál: írási és olvasási sebességet. Nekünk, akik kamerába keresünk SD kártyát, elsősorban az írási sebességre kell figyelni.

Kezdetben a memóriakártyákat sebességi osztályokba (Speed Class) sorolták. Ebből aztán jelölésként megmaradt a Class és egy szám. A szám a legkisebb írási sebességre utal, MB/s mértékegységeben. Egy másodperc alatt a kártyára írható megabyte-ok száma.

A Class 10 (C10) egy bekarikázott 10-es jelölésű kártyánál azt jelenti, hogy ennek a kártyának a minimális írási sebessége 10 MB/s.
Létezik C6, C4 és C2-es jelölésű kártya, de ilyet videó készítéshez egyet se használj!

A nagy sebesség elérésekor bevezették az UHS (Ultra High Speed) jelölést. Az U1-es jelölés garantálja a 10 MB/s sebességet, az U3-as a 30MB/s-ot. A jelölése a kártyán: egy U betűben van egy 1-es, vagy egy 3-as szám. Ultra High Speed kártyáknál ezt a két sebességet különböztethetjük meg. (A nyitóképen láthatsz ilyet a kártyán.)

És ez még nem minden!

Kimondottan a videósok miatt bevezették a Video Speed Class sebességosztályt. Jelenleg öt féle jelölés létezik ebből és a korábbi szabványokhoz hasonlóan itt is minimális írási sebességeket jelöl.

De itt nem karikában és nem U betűben, hanem egy V betű mellett van egy szám. Tehát egy V10-es kártya írási sebessége legalább 10 MB/s.
Jelenleg a V6, V10, V30, V60, V90 jelű kártyákat ismerjük.

Mielőtt tovább mennénk, csomagoljunk ki egy microSD kártyát. Majd ezt követően legyünk egy kicsit gyakorlatiasabbak:

Csak egy perc kicsomagolás…

Konkrét példák videózáshoz való SD kártyákra

A videód minősége határozza meg a memóriakártya sebességét

Ez eddig elég sokféle jelölés, de milyen videóhoz milyen jelzéssel ellátott kártya kell?

Szerintem jelenleg HD minőségnél gyengébb filmet senki sem akar készíteni. Ez azt jelenti, hogy egy HD videó szélessége × magassága pontosan 1280 × 720px (720p) képpont. Ilyen méretű videó rögzítéséhez legalább C6 és V6 jelű kártya kell.

Full HD (1920 × 1080px, azaz 1080p) esetén legalább Class 10-es memóriakártyát válassz, melyen találhatsz U1-es és V10-es jelölést is.

Ultra HD, azaz 4K esetén mi a helyzet? Ha 4K-ban (3840 x 2160px) akarsz filmezni, akkor minimum U3-as jelölésű memóriakártya kell. Ezen Class 10 jelölést is találhatsz, és találhatsz rajta V30-es jelölést is.

A nyitó képen lévő kártya C10 jelölést már nem tartalmaz.

Miért nem mindegy az SD kártya írási sebessége?

Ha egyetlen képet készítesz a kameráddal, tegyük fel egy FullHD méretűt, akkor azt tök mindegy mennyi idő alatt teszi ki a kártyára a készülék.

Ha ugyan ezt a képet (vagy képeket egymás után) másodpercenként 30-szor, 60-szor, vagy akár 120-szor kell a memóriakártyára írni, akkor az már igencsak igénybe veszi a kártyát.

A videó felvétel egyik alap jellemzője, hogy hány képkockát rögzítünk egy másodperc alatt. Angolul frame/sec, amit a kamerákban Fps-ként jelölnek.

Pl.: 60Fps azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 60 képkockát rögzít a kamera.

Egy alacsony sebességű SD kártyára ennyiszer ilyen mennyiségű adatot képtelenség felírni. Ilyenkor a kamera lefagy, vagy egyszerűen el sem indítható a felvétel.

Minden adatot ellenőriztem, minden klappol...

... mégsem ismeri fel a kamera az SD kártyát!

Mi lehet ilyenkor a probléma?

Sajnos a memória egy kényes dolog, már a számítógépek esetén sem mindegy, hogy milyen márkájú RAM kerül az adott alaplapra. Mert van olyan, amit egyszerűen nem ismer fel a gép.

Ugyan ez a helyzet a memóriakártyákkal is. Az ismertebb típusok (Kingston, ScanDisk, Samsung) általában probléma nélkül működnek, de érdemes előre érdeklődni vásárlás előtt, hogy valóban működnek-e az adott készülékben.

És van itt még valami.

A GoPro Hero 7-nél olvastam anno, hogy a gyári adat szerint 256GB tárhelyet képes kezelni. De a gyártó azt ajánlotta, hogy maximum 128GB-os micro SD kártyát tegyünk bele.

Az adatvesztés elkerülése végett...

A memóriakártya kamerába helyezése

Ahhoz, hogy bármit rögzíteni lehessen a memóriakártyára, formázni kell a kártyát. Ezt meg lehet tenni akár egy számítógépben, vagy laptopon is.
Én mégis azt ajánlom, hogy abban a készülékben formázd a memóriakártyát, amiben használni fogod.

Ha kiveszed a memóriakártyát a készülékből és átmásoltad a videókat másik tárhelyre, akkor ne csak töröld a kártya adatait! Formázd le a memóriakártyát a következő használat előtt!

Ilyenkor is csak a kamerában formázd!

Természetesen akkor formázd csak a kártyát, ha már mindent lementettél róla és le is ellenőrizted, hogy minden rendben van-e. Nálam az SD kártyáról a számítógépbe és egy külső merevlemezre kerülnek a képek, videók.

Így két mentésem is van az adatokból.

Ha van elég helyem a memóriakártyán, akkor harmadik mentésként fenn hagyom a kártyán az eredeti felvételeket is. Miután elkészítettem a videót, csak akkor formázom a kártyát.

Összefoglalva

Ha kamerába veszel SD kártyát, akkor nézd meg a jelöléseket rajta. Ha a 32GB-nál nagyobb tárhelyre van szükséged, akkor a microSDXC feliratú memóriakártyák között válogass. Ha eldöntötted, hogy milyen minőségű filmeket készítesz a kameráddal, akkor ahhoz mérten nézegesd a Class, az U és a V jelölést. Hogy ezek mit takarnak, arról átfogó képet kaptál a cikkben.

Remélem tudtam segíteni. Jó videózást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

Ugrás a tetejére