Mire jó a fokhagyma?

A fokhagymát a népi gyógyászatban már időszámításunk előtt is afféle varázsszerként tartották számon: az ókori népek a nyakukba akasztva hordták talizmánként, hitték, hogy ez a különleges növény megvédi őket az átkoktól és a különféle betegségektől is.

A népi gyógyászat szerint napjainkban is igen sikeres karriert fut be ez a hagymaféle, hiszen számtalan nyavalyára lehet gyógyír. Ma már a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatását a megfigyelések mellett számtalan kísérleti eredmény is igazolja – így nem csak az ételekben élvezhetjük egyedi, igazán sajátos aromáját, de egy akut megfázás esetén is jó szolgálatot tehet néhány gerezd elfogyasztása.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Ez a növény számos olyan tulajdonsággal bír, ami már-már ajándék számunkra a természettől. És emellett finom fokhagymakrémleves is készíthető belőle. Lássuk hát, mennyi mindenre használható a fokhagyma!

Mire jó a fokhagyma? Szinte mindenre!
Szinte mindenre jó a fokhagyma!

A fokhagyma nyers fogyasztása kifejezetten ajánlott akkor, ha légúti bántalmaid vannak. Ha torokfájást és/vagy orrfolyást tapasztalsz, hámozz meg néhány gerezdet, és próbáld ki a hagyma kúraszerű fogyasztását. Akár napi többszöri alkalommal is elrágcsálhatsz belőle, hiszen antibakteriális és antimikotikus hatásával hozzájárul a mielőbbi gyógyulásodhoz. Bár a fokhagyma íze kifejezetten intenzív, emiatt egyeseknek akár kellemetlen is lehet, csodát tehet a fertőzések kezelése során.

Ezért népszerű a fokhagyma, ha egészségmegőrzésről van szó

A fokhagymáról általánosságban elmondható, hogy rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer normál működését.

Ékszerek

Kedvező hatást gyakorol a vérnyomásra, csökkenti a káros koleszterinszintet, gátolja a véralvadást és tágítja az ereket is. Mint azt már korábban említettük, a fokhagyma elősegíti a mellkasi fertőzések gyógyulását, illetve antibakteriális hatásának köszönhetően a letapadt nyákot is hatékonyan oldja.

A szervezetben kialakult gombás fertőzésekkel (pl.: candida albicans okozta, azaz kandida fertőzés) is eredményesen veszi fel a harcot: a gyakori fogyasztás gátolja a gombák kóros elszaporodását a szájban, a bélrendszerben és a nemi szervek környékén is.

Érdekességek: mire jó a fokhagyma az őseink szerint?

Nagyanyáink szerint a meghűléses betegségeket csakis ez az univerzális konyhakerti növény gyógyíthatja. A verhetetlen hagymatea és gőzének egyenletes belégzése légúti megbetegedések esetén tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést. Nem csak megfázás esetén jeleskedett a fokhagyma: ezzel tettek kísérletet a tífusz és még a kolera gyógyítására is. Sőt: gézbe tekert gerezdet helyeztek a hüvelybe kúraszerűen 3-4 éjszakára, ezzel igyekeztek megszüntetni a kóros elváltozásokat. Az beszámolók szerint ezek a házi praktikák többé-kevésbé be is váltak.

A fokhagyma kiváló ellenszerként szolgált hangyainvázió esetén: a boly bejáratához helyeztek egy gerezdet, és az illetéktelen behatolók máris máshol kerestek szállást maguknak. A húsok eltartásában is kiváló szolgálatot nyújtott a fokhagyma: baktériumölő hatásának köszönhetően megőrizte a hús minőségét – lásd: kolbász!

Igaz, hogy a régiek bizonyára nagy tudás birtokában voltak – sőt vannak ma is –, de ezeket a rég bevált gyógymódokat ma már inkább kiegészítő kezelésként alkalmazd, csakis orvosi felügyelet mellett. A fokhagymát pedig mindig a ma is elfogadott rendeltetésének megfelelően alkalmazd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

Ugrás a tetejére