Mire jó a fokhagyma?

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A fokhagymát a népi gyógyászatban már időszámításunk előtt is afféle varázsszerként tartották számon: az ókori népek a nyakukba akasztva hordták talizmánként, hitték, hogy ez a különleges növény megvédi őket az átkoktól és a különféle betegségektől is.

A népi gyógyászat szerint napjainkban is igen sikeres karriert fut be ez a hagymaféle, hiszen számtalan nyavalyára lehet gyógyír. Ma már a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatását a megfigyelések mellett számtalan kísérleti eredmény is igazolja – így nem csak az ételekben élvezhetjük egyedi, igazán sajátos aromáját, de egy akut megfázás esetén is jó szolgálatot tehet néhány gerezd elfogyasztása.

Ez a növény számos olyan tulajdonsággal bír, ami már-már ajándék számunkra a természettől. És emellett finom fokhagymakrémleves is készíthető belőle. Lássuk hát, mennyi mindenre használható a fokhagyma!

Mire jó a fokhagyma? Szinte mindenre!
Szinte mindenre jó a fokhagyma!

A fokhagyma nyers fogyasztása kifejezetten ajánlott akkor, ha légúti bántalmaid vannak. Ha torokfájást és/vagy orrfolyást tapasztalsz, hámozz meg néhány gerezdet, és próbáld ki a hagyma kúraszerű fogyasztását. Akár napi többszöri alkalommal is elrágcsálhatsz belőle, hiszen antibakteriális és antimikotikus hatásával hozzájárul a mielőbbi gyógyulásodhoz. Bár a fokhagyma íze kifejezetten intenzív, emiatt egyeseknek akár kellemetlen is lehet, csodát tehet a fertőzések kezelése során.

Ezért népszerű a fokhagyma, ha egészségmegőrzésről van szó

A fokhagymáról általánosságban elmondható, hogy rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer normál működését.

Kedvező hatást gyakorol a vérnyomásra, csökkenti a káros koleszterinszintet, gátolja a véralvadást és tágítja az ereket is. Mint azt már korábban említettük, a fokhagyma elősegíti a mellkasi fertőzések gyógyulását, illetve antibakteriális hatásának köszönhetően a letapadt nyákot is hatékonyan oldja.

A szervezetben kialakult gombás fertőzésekkel (pl.: candida albicans okozta, azaz kandida fertőzés) is eredményesen veszi fel a harcot: a gyakori fogyasztás gátolja a gombák kóros elszaporodását a szájban, a bélrendszerben és a nemi szervek környékén is.

Érdekességek: mire jó a fokhagyma az őseink szerint?

Nagyanyáink szerint a meghűléses betegségeket csakis ez az univerzális konyhakerti növény gyógyíthatja. A verhetetlen hagymatea és gőzének egyenletes belégzése légúti megbetegedések esetén tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést. Nem csak megfázás esetén jeleskedett a fokhagyma: ezzel tettek kísérletet a tífusz és még a kolera gyógyítására is. Sőt: gézbe tekert gerezdet helyeztek a hüvelybe kúraszerűen 3-4 éjszakára, ezzel igyekeztek megszüntetni a kóros elváltozásokat. Az beszámolók szerint ezek a házi praktikák többé-kevésbé be is váltak.

A fokhagyma kiváló ellenszerként szolgált hangyainvázió esetén: a boly bejáratához helyeztek egy gerezdet, és az illetéktelen behatolók máris máshol kerestek szállást maguknak. A húsok eltartásában is kiváló szolgálatot nyújtott a fokhagyma: baktériumölő hatásának köszönhetően megőrizte a hús minőségét – lásd: kolbász!

Igaz, hogy a régiek bizonyára nagy tudás birtokában voltak – sőt vannak ma is –, de ezeket a rég bevált gyógymódokat ma már inkább kiegészítő kezelésként alkalmazd, csakis orvosi felügyelet mellett. A fokhagymát pedig mindig a ma is elfogadott rendeltetésének megfelelően alkalmazd!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

Ugrás a tetejére