Nézd meg mire jó a só az ételek ízesítésén kívül

Nézd meg mire jó a só az ételek ízesítésén kívül
Ismerős mozdulat? Éppen sózol. De a sót nem csak ételízesítésre tudod használni.

Talán nem foglalkoztatott még a gondolat, hogy mire jó a só a háztartásban, mert fogalmad sincs arról, hogy ez a mindenki konyhájában megtalálható fűszer milyen sokoldalú. Elkönyvelted, hogy a sóval az ételeket lehet ízesíteni és kész. Én összeállítottam egy „só kisokost”, melyből most megismerheted igazán a konyhasó sokoldalúságát.

Miért a lehető legkülönlegesebb fűszer a só?

Azért a legkülönlegesebb fűszer a só, mert az egyetlen, ami ásványi eredetű. Az összes többi fűszer növényi, vagy állati eredetű.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Térjünk vissza a só sokoldalúságára. Következzen a lista, melyből kiderül, mennyi mindenre használhatod a sót.

12 tipp melyekből megtudhatod mire jó a só a főzésen kívül

A só felhasználási tippek előtt tisztázzuk, miről is beszélünk egyáltalán. Amit mi sónak nevezünk, az nem más, mint a konyhasó, fehér, kristályos anyag. Kémiai neve a nátrium-klorid, a konyhasó képlete: NaCl.

Most már tényleg jöjjenek a tippek!

 1. A só egy remek megoldás hangya ellen. Az apró rovarok szinte kitúrnak a lakásból, ha nem vigyázol. Ellepik az éléskamrát és szemtelenül vonulnak fel-alá a konyhában. Kivéve, ha az útvonalukat sós vízzel bespricceled. Ne felejtsd el a sarkokat, küszöböket sem befújni!
 2. A régi öregek gyomirtóként is használtak sót. Beszórták a gazos területet – nyilván azt a részt, ahol nem volt kultúrnövény, majd vizet permeteztek rá. A temetőben még manapság is látni, hogy idős bácsik, nénik sóval szórják be a sír környékét.
 3. Ha fokhagymával dolgozol a konyhában (pucolod, vágod, összenyomod), akkor a kezed, pontosabban az ujjaid átveszik a fokhagyma szagát. Szinte lemoshatatlanul. Szinte, mert ha bedörzsölöd a „fokhagymás” ujjaidat sóval, az el fogja venni a kellemetlen szagokat.
 4. A vászoncipő szagtalanításához is használhatsz sót. Éjszakára behinted sóval, majd reggel kiporolod és máris eltűnt a kellemetlen szag. Vigyázz, bőrcipőt, műbőrt ne így szagtalaníts, mert a só tönkre teheti! Az ilyen anyagokból készült cipő szagtalanítása is megoldható, de más módszerrel.
 5. Apropó szagok. A sót légfrissítőként is használhatod, ugyanis a párás, dohos levegőből egy tálkába kiöntött só szépen magába szívja a párát és a szagokat.
 6. Ahogy egy korábbi írásomban bemutattam, fémtisztításra is alkalmas a só. Hogy pucoltam meg vele egy rézlámpát? Nézd meg a videót:
 7. A sütőbe ömlött étel füstjének semlegesítésére és a sütő tisztításához is jó a só. Ha a sütőben kifröccsent az étel sütés közben, szórj bőven sót, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatsz, miután kihűlt a sütő.
 8. A konyhánál maradva, a mosogatás során is jól jöhet a só. A vágott virágoktól elszíneződött vázát vagy a tea-, illetve kávéfoltos csészét újjá varázsolhatod, ha átdörzsölöd egy sóba mártott szivaccsal.
 9. Kiömlött a vörösbor az asztalterítőre? A vörösborfolt eltávolítása  talán sóval a legkönnyebb. A módszer pofon egyszerű, a linkre kattintva elolvashatod a részletes leírását.Vörösborfolt eltávolítása - folttisztítás házilag. Mire jó a só? Erre is!
 10. A férfiak borotválkozás közben gyakran megvágják magukat, összevérezve a rajtuk lévő ruhát. A vérfolt végleges eltávolítása nem egyszerű feladat. De mire jó a só? Természetesen erre is! A foltos szövetet áztasd negyed órán át hideg vízbe, majd a vízből kivéve szórd be a foltot sóval és hagyd rajta még negyed órán át. Ezután már mehet a mosógépbe, a szokásos módon mosd ki.
 11. Mire használhatod még a sót? Télen, ha lefagy a járda, a síkosságot megszüntetheted, ha felhinted sóval. Ezt azonban csak végső esetben tedd, mert a só károsíthatja a cipőt, a közelben lévő növényeket, stb.
 12. Végül egy régi gyógymódot javasolok, amit mindenki a nagymamájától tanult és só kell hozzá: ha fáj a tokod, gargarizálj sós vízzel. Egy bögrét tölts meg meleg vízzel, tégy bele egy fél teáskanál konyhasót, keverd össze és ezzel gargarizálj. Régi, bevált praktika megfázás idejére.

Természetesen a só továbbra is elsősorban a konyhában lesz a segítségedre. Tartósíthatsz is vele, illetve ízesítheted az ételeidet. Csak arra vigyázz, hogy túlzásokba ne ess! Egyrészt egészségtelen, másrészt ehetetlen az elsózott étel. Ha elvétetted a mértéket, azért van mód az elsózott ételek  javítására, melynek fortélyát a linkre kattintva tudod megnézni.

Ékszerek

Összegzés

Ebben a cikkben több tippet is kaptál arra, hogy mire jó a só. Mire használhatod azon túl, hogy az ételt ízesíted vele. Beszéltünk a só képletéről és még egy videót is megmutattam, hogyan lehet rezet tisztítani sóval.

Szóval szerinted is nélkülözhetetlen a háztartásban a só? Biztosan neked is van pár hasznos tipp vele kapcsolatban a tarsolyodban. Ha szeretnéd megosztani, írd ide hozzászólásban!


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =

Ugrás a tetejére