Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag

Mosógép tisztítás házilag
Hogyan pucold ki a mosógépet? Olvasd el!

A mosógép tisztítása egyszerű feladat, házilag is könnyedén elvégezhető, akár külön erre a célra készített tisztítószer nélkül is. Ecettel, trisóval, szódabikarbónával, vagy hypoval is próbálkozhatsz.

Ebben az írásban több tippet is kapsz arra, hogyan csináld!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A legjobb mosógép használata során is előfordul, hogy büdös lesz, esetleg kellemetlen szagú lesz a kimosott ruha, nem mos rendesen a gép, illetőleg a felhalmozódott vízkőtől rendellenesen működik.

Akár elöltöltős, akár felültöltős mosógépről beszélünk, a tisztítást nem szabad elhanyagolni, mert az elhanyagolt tünetek később komolyabb meghibásodáshoz vezethetnek.

Az is fontos, hogy kívülről hogy mutat a mosógép, ám ennél sokkal fontosabb, hogy mi van belül.

Melyek azok a legfontosabb feladatok, amit házilag el kell végeznünk a mosógép tisztítása kapcsán?

Három dolog: a szagtalanítás, a fertőtlenítés és a vízkőtelenítés. Ezt figyelembe véve a továbbiakban elolvashatod, hogyan tisztíthatod a mosógépet ecettel, trisóval, szódabikarbónával.

Azt is elmondom, hogy mitől penészedik a mosógép és mi a megoldása ennek a problémának, valamint orvosoljuk azt a gondot is, ha szivárog a víz a mosógépből.

Csapjunk bele!

Mosógép tisztítása ecettel

Az ecet az egyik legsokoldalúbban használható szer a háztartásban, természetesen kiválóan alkalmazható a mosógép tisztításához, szagtalanításához is.

Ha a ruhák nem elég illatosak mosás után, illetve kellemetlen a szaguk, azt a mosószer adagoló, vagy az öblítő adagoló dugulása okozhatja. Vedd ki a mosógépből az adagolót, áztasd be ecetes vízbe, majd öblítsd le forró vízzel. Addig csináld, míg tiszta nem lesz az adagoló, azután tedd vissza a helyére.

Hogyan tudod kivenni az adagolót a mosógépből? A használati utasításban meg fogod találni a részletes leírást, vagy keress rá az interneten!

Az ecet a vízkőtelenítésben is kiváló segítség. Azt, hogy vízköves a mosógép úgy fogod észre venni, hogy furcsábban kezd működni a megszokottnál. A vízkövesedést megelőzheted vízlágyító használatával is, ám sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb megoldás, ha 20%-os ecettel 90 fokos vízben átmosod a mosógépet. Töltsd bele az ecetet az adagolóba, állítsd 90 fokra és indítsd el üresen a gépet.

Mennyi ecetet használj mosógép tisztításhoz? 20%-osból elég egy liter.

(Azt tudod, hogy egy liter hány dl? Szerencsére itt nem kell a mértékegység váltáson gondolkodnod, mert az ecet általában 1 literes kiszerelésben kerül forgalomba.)

Az ecetes átmosás után jó ha vársz egy napot, majd átöblíted a mosógépet és csak ezután mosol ruhákat újra.

A mosógép tisztítása ecettel 3 – 4 havonta végrehajtandó. Ha ezt nem felejted el, akkor nem kell tartanod a vízkő lerakódásától. Akár hagyományos-, akár automata mosógéped van.

Mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával

Ennek a módszernek a hatékonyságát tudod növelni, ha a mosógép tisztításához az ecet mellé szódabikarbónát öntesz. Az ecet és a szódabikarbóna kettőse a makacs dugulás elhárításában is segít!

Ha zavar az ecet illata, akkor használhatsz helyette mosógép tisztításhoz citromsavat. Mezőgazdasági boltokban, gyógyszertárakban beszerezhető, szagtalan szer.

Mosógép tisztítása trisóval

A trisó mosógép tisztításhoz is használható, remek zsíroldó szer. A mai napig könnyedén beszerezhető háztartási boltokban, vagy szupermarketekben.

A trisó a vízkő ellen nem hatékony, de a zsíros szennyeződéseket kiválóan el fogja távolítani a mosógép belsejéből. Vízkő ellen az ecet jobb megoldás.

Hogyan kell a trisóval tisztítani a mosógépet?

Töltsd bele a trisót az adagolóba, állítsd 90 fokra és indítsd el üresen a gépet. Kevesebb trisót használj, mint amennyi mosóport szoktál egy-egy mosáshoz használni. Kb.: fele mennyiséggel számolj.

A trisós tisztítás után csak a következő napon öblítsd át a mosógépet és csak ezután moss vele újra.

Miért lett penészes a mosógép? Mit tegyek vele?

Ha a két mosás között lezárod a mosógép ajtaját, akkor a nedvességtől könnyen bepenészedhet. Ezt meg tudod előzni úgy, hogy nem zárod be az ajtót (betöltő nyílást) és gyakran szellőztetsz abban a helységben, ahol a mosógépet tartod.

A penész a rozsdásodás melegágya és büdös is.

Ha már penészes a mosógép, akkor érdemes átmosni ecettel, vagy trisóval úgy, ahogy azt korábban írtam. Ha ez nem segít, akkor gombaölő szerrel, vagy hypoval is ki kell tisztítani a mosógépet.

Mosógép fertőtlenítés hypoval

A hypot ne keverd más vegyszerrel, és ne közvetlenül az ecetes (citromsavas) tisztítás után használd!

Sose tömény állapotba használd a hypot, mert az oxidáló hatása miatt könnyen berozsdásodhat tőle a mosógép. Hígítsd fel vízzel, mielőtt az adagolóba, vagy a dobra öntöd!

A hypo jellegzetes szaga megmaradhat a tisztítás után, ilyenkor újra mosd át üresen a mosógépet.

Ez a mosógép rendeltetésszerűen működik.
A cica nem érti, mitől megy ilyen szépen a mosógép. Ki lett takarítva!

Ömlik a víz a mosógépből! Mi lehet a baj?

Sok háziasszony hajlamos a túlzásra: amikor szivárog a víz a mosógépből, akkor is azt mondják, hogy ömlik a víz!

Mit kell csinálni akkor, ha tócsa van a mosógép alatt?

Ha ömlik a víz a mosógépből, akkor az első dolog, hogy ne ijedj meg! Állítsd meg az aktuális programot, húzd ki a készüléket a konnektorból, majd nézd meg honnan jön a víz!

  • Ellenőrizd a gépbe bemenő vízcsövet és a gépből kijövő szennyvíz csövet is. Ha ezek szárazak, akkor valahol máshol ereszt a gép.
  • Nézd meg a szűrő(ke)t! A használati utasítás alapján szedd ki a szűrőt a mosógépből és tisztítsd ki. Ha szerencséd van, megszűnik a víz szivárgása.
  • Elöltöltős mosógép esetén az ajtó mellett is szivároghat víz. Ezt általában a tömítőgumi szennyeződése okozza. Ecetes vízzel töröld át a tömítő gumit, majd tiszta vízzel mosd át. Ez megszüntetheti a szivárgást.
  • A mosószer adagoló eltömődése is okozhat vízszivárgást. Nézd meg, hogy tiszta-e, ha nem, akkor pucold ki alaposan. Fentebb már leírtam hogy csináld.
  • Az is lehet, hogy nem a gép a hibás: túlságosan teletömted ruhával, illetve nem megfelelő mosószert használsz. Ilyenkor a megoldás egyszerű: felezd meg a mosásra valót, illetve a géphez rendszeresített mosószert használj.

Ha tetszett és ezt elmondanád a barátaidnak is, kérlek oszd meg a cikket a Facebookon!
Köszönöm.

Összefoglaló:
Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag
Cím:
Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag
Összegzés:
Büdös, nem jól mos, furcsa hangot ad, vagy tócsa van alatta? A mosógép tisztítása házilag is megoldható, a háztartásban fellelhető szerek segítségével.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 15 =

Ugrás a tetejére