Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A mosógép tisztítása egyszerű feladat, házilag is könnyedén elvégezhető, akár külön erre a célra készített tisztítószer nélkül is.

Mosógép tisztítás házilag

A legjobb mosógép használata során is előfordul, hogy büdös lesz, esetleg kellemetlen szagú lesz a kimosott ruha, nem mos rendesen a gép, illetőleg a felhalmozódott vízkőtől rendellenesen működik. Akár elöltöltős, akár felültöltős mosógépről beszélünk, a tisztítást nem szabad elhanyagolni, mert az elhanyagolt tünetek később komolyabb meghibásodáshoz vezethetnek.

Az is fontos, hogy kívülről hogy mutat a mosógép, ám ennél sokkal fontosabb, hogy mi van belül.

Melyek azok a legfontosabb feladatok, amit házilag el kell végeznünk a mosógép tisztítása kapcsán? Három dolog: a szagtalanítás, a fertőtlenítés és a vízkőtelenítés. Ezt figyelembe véve a továbbiakban elolvashatod, hogyan tisztíthatod a mosógépet ecettel, trisóval, szódabikarbónával. Azt is elmondjuk, hogy mitől penészedik a mosógép és mi a megoldása ennek a problémának, valamint orvosoljuk azt a gondot is, ha szivárog a víz a mosógépből.

Csapjunk bele:

Mosógép tisztítása ecettel

Az ecet az egyik legsokoldalúbban használható szer a háztartásban, természetesen kiválóan alkalmazható a mosógép tisztításához, szagtalanításához is.

Ha a ruhák nem elég illatosak mosás után, illetve kellemetlen a szaguk, azt a mosószer adagoló, vagy az öblítő adagoló dugulása okozhatja. Vedd ki a mosógépből az adagolót, áztasd be ecetes vízbe, majd öblítsd le forró vízzel. Addig csináld, míg tiszta nem lesz az adagoló, azután tedd vissza a helyére.

Hogyan tudod kivenni az adagolót a mosógépből? A használati utasításban meg fogod találni a részletes leírást, vagy keress rá az interneten!

Az ecet a vízkőtelenítésben is kiváló segítség. Azt, hogy vízköves a mosógép úgy fogod észre venni, hogy furcsábban kezd működni a megszokottnál. A vízkövesedést megelőzheted vízlágyító használatával is, ám sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb megoldás, ha 20%-os ecettel 90 fokos vízben átmosod a mosógépet. Töltsd bele az ecetet az adagolóba, állítsd 90 fokra és indítsd el üresen a gépet.

Mennyi ecetet használj mosógép tisztításhoz? 20%-osból elég egy liter.

Az ecetes átmosás után jó ha vársz egy napot, majd átöblíted a mosógépet és csak ezután mosol ruhákat újra.

Ha ezt 3 – 4 havonta megcsinálod, akkor nem kell tartanod a vízkő lerakódásától. Akár hagyományos- akár automata mosógéped van.

Ennek a módszernek a hatékonyságát tudod növelni, ha a mosógép tisztításához az ecet mellé szódabikarbónát öntesz. Az ecet és a szódabikarbóna kettőse a makacs dugulás elhárításában is segít!

Ha zavar az ecet illata, akkor használhatsz helyette mosógép tisztításhoz citromsavat. Mezőgazdasági boltokban, gyógyszertárakban beszerezhető, szagtalan szer.

Mosógép tisztítása trisóval

A trisó remek zsíroldó szer, kitűnően használható a mosógép belsejének tisztítására. A mai napig könnyedén beszerezhető háztartási boltokban, vagy szupermarketekben.

A trisó a vízkő ellen nem hatékony, de a zsíros szennyeződéseket kiválóan el fogja távolítani a mosógép belsejéből. Vízkő ellen az ecet jobb megoldás.

Hogyan kell a trisóval tisztítani a mosógépet?

Töltsd bele a trisót az adagolóba, állítsd 90 fokra és indítsd el üresen a gépet. Kevesebb trisót használj, mint amennyi mosóport szoktál egy-egy mosáshoz használni. Kb.: fele mennyiséggel számolj.

A trisós tisztítás után csak a következő napon öblítsd át a mosógépet és csak ezután moss vele újra.

Miért lett penészes a mosógép? Mit tegyek vele?

Ha a két mosás között lezárod a mosógép ajtaját, akkor a nedvességtől könnyen bepenészedhet. Ezt meg tudod előzni úgy, hogy nem zárod be az ajtót (betöltő nyílást) és gyakran szellőztetsz abban a helységben, ahol a mosógépet tartod.

A penész a rozsdásodás melegágya és büdös is.

Ha már penészes a mosógép, akkor érdemes átmosni ecettel, vagy trisóval úgy, ahogy azt korábban írtam. Ha ez nem segít, akkor gombaölő szerrel, vagy hypoval is ki kell tisztítani a mosógépet.

A hypot ne keverd más vegyszerrel, és ne közvetlenül az ecetes (citromsavas) tisztítás után használd!

Sose tömény állapotba használd a hypot, mert az oxidáló hatása miatt könnyen berozsdásodhat tőle a mosógép. Higítsd fel vízzel, mielőtt az adagolóba, vagy a dobra öntöd!

A hypo jellegzetes szaga megmaradhat a tisztítás után, ilyenkor újra mosd át üresen a mosógépet.

Ömlik a víz a mosógépből! Mi lehet a baj?

Sok háziasszony hajlamos a túlzásra: amikor szivárog a víz a mosógépből, akkor is azt mondják, hogy ömlik a víz!

Mit kell csinálni akkor, ha tócsa van a mosógép alatt?

Ha ömlik a víz a mosógépből, akkor az első dolog, hogy ne ijedj meg! Állítsd meg az aktuális programot, húzd ki a készüléket a konnektorból, majd nézd meg honnan jön a víz!

Ellenőrizd a gépbe bemenő vízcsövet és a gépből kijövő szennyvíz csövet is. Ha ezek szárazak, akkor valahol máshol ereszt a gép.

Nézd meg a szűrő(ke)t! A használati utasítás alapján szedd ki a szűrőt a mosógépből és tisztítsd ki. Ha szerencséd van, megszűnik a víz szivárgása.

Elöltöltős mosógép esetén az ajtó mellett is szivároghat víz. Ezt általában a tömítőgumi szennyeződése okozza. Ecetes vízzel töröld át a tömítő gumit, majd tiszta vízzel mosd át. Ez megszüntetheti a szivárgást.

A mosószer adagoló eltömődése is okozhat vízszivárgást. Nézd meg, hogy tiszta-e, ha nem, akkor pucold ki alaposan. Fentebb már leírtam hogy csináld.

Az is lehet, hogy nem a gép a hibás: túlságosan teletömted ruhával, illetve nem megfelelő mosószert használsz. Ilyenkor a megoldás egyszerű: felezd meg a mosásra valót, illetve a géphez rendszeresített mosószert használj.

Ha ezek az egyszerű, házilag is elvégezhető dolgok nem segítenek, akkor célszerű mosógépszerelőt hívni.

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag
Cím:
Ilyen egyszerű a mosógép tisztítása házilag
Összegzés:
Büdös, nem jól mos, furcsa hangot ad, vagy tócsa van alatta? A mosógép tisztítása házilag is megoldható, a háztartásban fellelhető szerek segítségével.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 1 =

Ugrás a tetejére