Húsvéti ostoros kalács recept. Van aki szerint ostoros rétes, szerintünk ostoros kalács amit most részletesen leírok. A recept végén elárulok egy trükköt is: hogyan lesz a kakaóporból finom krémes töltelék!
Az ünnepi menüben éppúgy megjelenhet ez a finom kalács, mint a hétköznapi édességek között. Ez az isteni húsvéti kalács kakaós töltelékkel készül, és szándékosan nem krémet írtam. Ennek az az oka, hogy egy apró trükkel krémesítjük meg a tölteléket!
Amitől a háziasszonyok meg szoktak riadni: élesztőt futtatunk és tésztát kelesztünk a recept elkészítése során. Nem szabad megijedni! Lépésről lépésre leírom, képekkel bemutatom, hogy mit és hogyan csinálj.
A kalács sütése kb.: 30 perc, az előkészítés nagyjából ugyan ennyi, tehát nem kell órákig bíbelődni vele. Lássuk a receptet!
Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg finomliszt,
- 3 dl tej,
- 5 dkg friss élesztő,
- 6 dkg cukor,
- 3 db tojás.
A töltelék hozzávalói
- 25 dkg margarin,
- 3 csomag vaníliás cukor,
- 20 dkg porcukor,
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
Ostoros kalács recept elkészítése lépésről lépésre
- Felfuttatod az összemorzsolt élesztőt 1 dl szoba-hőmérsékletű tejben, egy csipet cukorral.
- Ha felfutott, összekevered a liszttel, a maradék tejjel, kristálycukorral, a 3 tojással és az étolajjal. Arra figyelj, hogy friss tojással, minőségi alapanyagokkal dolgozz!
- Kézzel jól összedolgozod, lágy kelt tésztává dagasztod.
- Melegebb helyre félreteszed kelni.
- Amikor a tészta szépen feljött, 6 cipóra osztod, és ruhával letakarva még 1⁄2 órát pihenteted.
- Ez alatt az idő alatt a kakaót, a vaníliás cukrot és a cukrot összekevered a töltelékhez, a margarint pedig megolvasztod.
- A cipókat tepsi hosszúságúra kinyújtod, megkened olvasztott margarinnal és rászórod a cukrozott kakaóport. Na ez az a trükk, amire céloztam a bevezetőben. A recept alatt el is magyarázom!
- Felsodrod, és kettőt-kettőt összefonsz, majd ellenőrzöd a tésztát, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni belőle a megolvadt kakaós töltelék.
Sima fonás két szállal - Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed, tojássárgájával a tetejét megkened.
- Előmelegített sütőben (180 Cº-on, légkeveréses sütés állásban) kb. 30 perc alatt szép barnára sül.
A krémes húsvéti fonott kalácsok közül – mert többféle változat is létezik – nekünk ez jött be eddig a legjobban. Tökéletesen foszlós kalács, finom kakaós töltelékkel. Szerintem próbáld ki!
Ha három-három szálat akarsz összefonni, semmi akadálya! Kettővel viszont egyszerűbb dolgozni, kisebb az esélye, hogy kiszakad a tészta, az íze pedig ugyan olyan tökéletes, mint a hármas fonású kakaós kalácsnak.
Nincs sütőpapír otthon? Sebaj, margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben is ugyan úgy megsül a süti.
Tipp: kakaós krémmel vagy szórt kakaó porral?
A tölteléket többféleképpen el lehet készíteni. Ha egy másik recept azt írja, hogy a margarinból, kakaóból és cukorból keverjünk krémet és azzal kenjük be a tésztát feltekerés előtt, akkor jusson eszünkbe, hogy olvasztott margarinnal megkenni a tésztát, majd megszórni azt a cukrozott kakaóporral sokkal egyszerűbb!
Az így megtöltött ostoros kalács pedig ugyan olyan finom, mintha krémmel töltöttük volna.
+1 tipp
Ha karácsonyra is elkészíted, nem fogsz csalódást okozni a családodnak vele!
Forrás: kedvenc-receptek.hu
