Ostoros kalács recept húsvétra

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Húsvéti ostoros kalács recept. Van aki szerint ostoros rétes, szerintünk ostoros kalács amit most részletesen leírok. A recept végén elárulok egy trükköt is: hogyan lesz a kakaóporból finom krémes töltelék!

Ostoros kalács recept húsvétra

Az ünnepi menüben éppúgy megjelenhet ez a finom kalács, mint a hétköznapi édességek között. Ez az isteni húsvéti kalács kakaós töltelékkel készül, és szándékosan nem krémet írtam. Ennek az az oka, hogy egy apró trükkel krémesítjük meg a tölteléket!

Amitől a háziasszonyok meg szoktak riadni: élesztőt futtatunk és tésztát kelesztünk a recept elkészítése során. Nem szabad megijedni! Lépésről lépésre leírom, képekkel bemutatom, hogy mit és hogyan csinálj.

A kalács sütése kb.: 30 perc, az előkészítés nagyjából ugyan ennyi, tehát nem kell órákig bíbelődni vele. Lássuk a receptet!

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt,
  • 3 dl tej,
  • 5 dkg friss élesztő,
  • 6 dkg cukor,
  • 3 db tojás.

A töltelék hozzávalói

  • 25 dkg margarin,
  • 3 csomag vaníliás cukor,
  • 20 dkg porcukor,
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

Ostoros kalács recept elkészítése lépésről lépésre

  1. Felfuttatod az összemorzsolt élesztőt 1 dl szoba-hőmérsékletű tejben, egy csipet cukorral.
  2. Ha felfutott, összekevered a liszttel, a maradék tejjel, kristálycukorral, a 3 tojással és az étolajjal. Arra figyelj, hogy friss tojással, minőségi alapanyagokkal dolgozz!
  3. Kézzel jól összedolgozod, lágy kelt tésztává dagasztod.
  4. Melegebb helyre félreteszed kelni.
  5. Amikor a tészta szépen feljött, 6 cipóra osztod, és ruhával letakarva még 1⁄2 órát pihenteted.
  6. Ez alatt az idő alatt a kakaót, a vaníliás cukrot és a cukrot összekevered a töltelékhez, a margarint pedig megolvasztod.
  7. A cipókat tepsi hosszúságúra kinyújtod, megkened olvasztott margarinnal és rászórod a cukrozott kakaóport. Na ez az a trükk, amire céloztam a bevezetőben. A recept alatt el is magyarázom!
  8. Felsodrod, és kettőt-kettőt összefonsz, majd ellenőrzöd a tésztát, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni belőle a megolvadt kakaós töltelék.

    Kalácsot fonunk
    Sima fonás két szállal
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed, tojássárgájával a tetejét megkened.
  10. Előmelegített sütőben (180 Cº-on, légkeveréses sütés állásban) kb. 30 perc alatt szép barnára sül.

A krémes húsvéti fonott kalácsok közül – mert többféle változat is létezik – nekünk ez jött be eddig a legjobban. Tökéletesen foszlós kalács, finom kakaós töltelékkel. Szerintem próbáld ki!

Ha három-három szálat akarsz összefonni, semmi akadálya! Kettővel viszont egyszerűbb dolgozni, kisebb az esélye, hogy kiszakad a tészta, az íze pedig ugyan olyan tökéletes, mint a hármas fonású kakaós kalácsnak.

Nincs sütőpapír otthon? Sebaj, margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben is ugyan úgy megsül a süti.

Tipp: kakaós krémmel vagy szórt kakaó porral?

Kalácstölteléke: Kakaós krém lesz a szórt kakaóból
Csak rászórod a tésztára a kakaóport…

A tölteléket többféleképpen el lehet készíteni. Ha egy másik recept azt írja, hogy a margarinból, kakaóból és cukorból keverjünk krémet és azzal kenjük be a tésztát feltekerés előtt, akkor jusson eszünkbe, hogy olvasztott margarinnal megkenni a tésztát, majd megszórni azt a cukrozott kakaóporral sokkal egyszerűbb!

Az így megtöltött ostoros kalács pedig ugyan olyan finom, mintha krémmel töltöttük volna.

+1 tipp

Ha karácsonyra is elkészíted, nem fogsz csalódást okozni a családodnak vele!

Forrás: kedvenc-receptek.hu

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló
recipe image
Recept:
Ostoros kalács recept húsvétra
Szerző:
Megjelent:
Előkészítés ideje:
Sütés/Főzés ideje:
Elkészítési idő:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − hat =

Ugrás a tetejére