A papír pépesítése papírbrikett készítéshez: kell, vagy nem kell?

A papír pépesítése nehezen megoldható anyagi ráfordítás nélkül. Pedig a papírbrikett készítés lényege, hogy olcsón, lehetőleg ingyen készítsünk tüzelőt a hulladékként keletkező papírból. Joggal merül fel a kérdés: Kell-e pépesíteni a papírt a papírbrikett készítéséhez?

A papír pépesítése papírbrikett gyártáshoz: kell, vagy nem kell?


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Jól elkeverni, préselni! És a pépesítés hol marad?

Ahogy a papírbrikett készítése házilag című írásomban írtam, az áztatás és a préselés között érdemes valamennyire pépesíteni az ázott papírt. Ezt sokan betonkeverővel, festékkeverőszárral és fúrógéppel, vagy egyéb elektromos eszközzel oldják meg.

Az interneten olyan videó is van, ahol régi keverődobos mosógéppel keverik a vízben áztatott papírt addig, míg pépes masszát nem kapnak...

De ezek a megoldások nem ingyen vannak! A berendezés áramot fogyaszt, nem beszélve arról, ha magát a berendezést is meg kell vásárolni. Nekem sincs festékkeverő szár a szerszámos kamrámban és olyan erős fúróm sincs, ami elbírná a keverőszár mozgatását a sűrű papíros masszában.

Ékszerek
Papírpép
Itt elázott a papír, be van keverve a fűrészpor, de a papír egyben maradt, nem pépesített

Gondold át az alábbi szempontokat, melyik fontos neked ahhoz, hogy a legmegfelelőbb eljárással el tudd készíteni a papírbriketteket odahaza. Akár a papír pépesítése nélkül!

A lényeg az, hogy a papírtégla (henger, stb) akkor is összeáll száradás után, ha nem pépesíted homogénre a papírt.

Kezdjünk is neki, jöjjön a lényeg!

Papírbrikett készítés papír pépesítése nélkül

Ahogy említettem nekem nincs semmi más szerszámom a papír pépesítéshez, mint egy szögekkel kivert fadarab. Ez a papír minőségétől függően elég jól összeszabdalja az átázott papírt, de tökéletes pép ezzel a módszerrel soha nem lesz belőle.

Ha jó a papír, akkor ez is elég. A legjobb alapanyag ehhez a módszerhez (is) a sima, nem színes újságpapír, a barna kartonpapír és a tojástálca.

Legrosszabb a vastag, ragasztóval, vagy festékkel átitatott papír, ami szinte át sem akar ázni. Ezzel pépesítés nélkül nem lehet csodát tenni...

Papírbrikett - látszanak a papír csíkok
Jól látszanak a papír csíkok a brikettben.

Ha megnézed a cikkbe beszúrt fotókat, akkor láthatod, hogy ezek a brikettek nagyrészt irodai papírhulladékból készültek, melyek iratmegsemmisítővel, csíkokra lettek vágva. A papírcsíkok jól látszanak a brikettekben.

A papír három-négy napig ázott, naponta egyszer-kétszer átkevertem a szegekkel kivert fadarabbal.

Préselés előtt kb.: 4-5 órával kevertem a papír közé fűrészport. Az arány kb: 20% fűrészpor és 80% papír. Préselés és száradás után a papírbrikett összeállt, nem kellett attól tartani, hogy szétesik, szétmállik.

Mivel préseltem? Egy egyszerű manuális préssel, mely emberi erővel (kenyérgázzal) működik.

Tipp: ha teles mértékig tudod pépesíteni a papírt és nagy erővel (pl: egy gépkocsi emelővel) tudsz préselni, akkor bátran emelheted a fűrészpor (forgács, ocsú, szalma, stb.) arányát. Akár 40-50%-ig, vagy akár tovább is!

Megéri a papírbrikett gyártás?

Ez egy vissza-vissza térő kérdés. Azért írtam a módszert arra, hogy papír pépesítés nélkül is működik a technológia, hogy ne költs egyből valamilyen pépesítő berendezésre.

Ha otthon, a felesleges papír, kerti hulladék, faforgács vagy fűrészpor eltakarítására használod, akkor szerintem megéri. Ingyen fűtőanyag házilag.

Ha a ráfordított időt nézed, ami alatt más hasznos tevékenységgel pénzt tudnál keresni, akkor nem éri meg.

Te döntesz!

Összefoglalás

Száradó papírtéglák télire
Száradó papírtéglák télire

A papírbrikett a papír pépesítése nélkül is összeáll. A kérdés az, hogy milyen ennek a papírtéglának a fűtőértéke és mennyi egyéb hulladékot, farészt lehet hozzá keverni.

Én azt javaslom, próbálkozz! Találd meg a legjobb megoldást és csinálj ingyenes fűtőanyagot télire! Én is azt teszem.

Így ég a papírbrikett a kandallóban

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is. Ha hasonló írásokat, érdekességeket vagy házi praktikákat szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Ha vitatkoznál velem, írd meg hozzászólásban a véleményed!Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + húsz =

Ugrás a tetejére