Ingyen fűtés házilag papírbrikettel

Ugye milyen jól hangzik, hogy ingyen fűtés házilag? A tüzelés papírbrikettel valóban nem kerül semmibe, ha nem számoljuk a papírbrikett készítés idejét és a belefektetett munkát. Fával is fűthetsz hatékonyan, de ha nincs erdőd, a fa pénzbe kerül...

A papírbrikett egyre népszerűbb tüzelőanyag. Sokan kínálnak megvételre papírbrikett prést, de akár házilag is összeállítható olyan szerkezet, ami alkalmas arra, hogy a pépesített papírból kipréselje a víztartalom nagy részét.

Karácsonyi ajándék ötletek nőknek
Ingyenfűtés házilag papírbrikettel

Az alábbiakban megnézzük milyen tüzelőberendezésben használható a papírbrikett, hogyan kell tárolni, hogyan kell begyújtani vele. A fabrikett hamuja kapcsán elmondom neked azt a legnagyobb tévhitet, ami ezzel kapcsolatban az interneten fellelhető.

Hogyan készül a papírbrikett?

A háztartási papírhulladékot áztatás és pépesítés után préseld össze a kívánt formára, szárítsd ki és kész is a papírbrikett. Ha az áztatáshoz esővizet használsz, a keveréshez, pépesítéshez és a préseléshez magad eszkábálta eszközöket, akkor valóban ingyen fűtésed, azaz fűtőanyagod lesz, amit házilag állítottál elő.

Ha van fűrészporod, faforgácsod, apró fahulladékod, nyugodtan keverd a papírbrikett masszádhoz! A pépesített papír külön kötőanyag nélkül össze fogja tartani a brikettedet.

Ékszerek

Honnan lesz papírod?

Reklám újság, egyéb papír alapú kiadvány, kartondobozok, stb. Hidd el, a papír alapanyag beszerzése roppant egyszerű feladat. De ha nincs ötleted, adok egy tippet: kérj a bevásárlóközpontokból, boltokból feleslegessé vált kartondobozt!

Milyen tüzelőberendezésben használható a papírbrikett?

Alapszabály, hogy a papírbrikett minden olyan tüzelő berendezésben használható, ahol megengedett a fabrikett használata használata. Kályha, cserépkályha, kandalló, mobil kandalló, tömegkályha, stb.

Hogyan tárold a papírbrikettet?

A papírbrikett készítése során praktikusan hagyj a közepén lyukat! Ez egyrészt azért jó, mert a préselés után még száradnia kell és a lyuk miatt nagyobb felületen el tud távozni a nedvesség. Másrészt jobban ég a lyukas papírbrikett, az én tapasztalatom ezt mutatja.

A frissen préselt papírbrikettet szellős, napos helyen tárold, hogy a maradék nedvesség el tudjon távozni belőle.

Amikor elteszed télire, akkor olyan helyre rakd, ahol nem éri nedvesség! Száraz kamra, pince megfelelő lesz!

A papírbrikett begyújtása, tüzelés papírbrikettel

Erről szól a fenti videó. A hengeresre préselt papírbrikettekből felépített tornyom alá egy darab(!) begyújtós kockát (grillgyújtóst) tettem, ezzel gyújtottam be. Ha láttátok a korábbi videómat, a fabrikett meggyújtásához sem használtam több gyújtóst.

Az egymásra rakott brikettek begyulladtak, lassan az összes lángra kapott. A papírbrikett égése nagyjából fél, háromnegyed óráig tartott, azután izzott tovább.

Ha nem akarsz újra begyújtani, akkor a begyújtástól számított másfél óra múlva érdemes újabb briketteket dobni a tűztérbe.

De mi lesz a papírbrikett hamujával?

A legnagyobb átverés a papírbrikett kapcsán

A végére hagytam a legnagyobb átverést a papírbrikett kapcsán. A témában magukat jártasnak feltüntető oldalak azt mondják, hogy roppant kevés a papírbrikett hamuja, szinte elenyésző marad a tűztérben a fűtés után. Feltehetőleg egymás írását vették át, és még soha nem tüzeltek papírbrikettel...

Az igazság ezzel szemben az, hogy a papírbrikett tüzelése után nagyon sok hamu marad, a saját tapasztalatom szerint kb.: 30 - 40 % körüli! Nem tudom ez mennyire jött le a videóból, de a kizárólag papírból, hozzáadott fűrészpor, vagy más adalék nélkül készített papírbrikettnek sok a hamuja!

A fentiek a saját tapasztalataim. Hangsúlyozom, hogy csak akkor lesz ingyen fűtés házilag papírbrikettel, ha nem vásárolsz présgépet, nem betonkeverőben, fúrószárral, vagy más elektromos berendezéssel pépesítesz. Ezeknek az eszközöknek már van áramköltsége és ha nem esővizet használsz az áztatáshoz, akkor a vízdíjjal is számolnod kell.

Én az átmeneti időszakban kizárólag papírbrikettel fűtök. Nem keverem sem fával, sem fabrikettel. És megfelelő meleget ad a lakásban!

Összefoglaló:
Ingyen fűtés házilag papírbrikettel
Cím:
Ingyen fűtés házilag papírbrikettel
Összegzés:
Ugye milyen jól hangzik, hogy ingyen fűtés házilag? A tüzelés papírbrikettel valóban nem kerül semmibe, ha nem számoljuk a papírbrikett készítés idejét és a belefektetett munkát.
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 4 =

Ugrás a tetejére