Hatékony megoldás a penész ellen: szódabikarbóna

A penész ellen szódabikarbóna lehet a hatékony megoldás, ami bárki könnyedén tud alkalmazni. Ha a lakásodat elcsúfította a penészgomba, és megpróbálod úgy eltávolítani, hogy nyoma se maradjon, akkor érdemes próbálkozni a szódabikarbónával!

Penész ellen szódabikarbóna! Penészes fal? Szódabikarbóna!

A házi praktikák penész ellen című írásomban említettem, hogy miképp lehet az otthon fellelhető egyszerű eszközökkel küzdeni a falat elrondító élősködő ellen. Tudod, az ecet és a szódabikarbóna mindig kéznél van! Utóbbi ráadásul nem csak utólagos kezelésre alkalmas. Megelőzheted vele a penész kialakulását!


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


Penész ellen szódabikarbóna: a megelőzésében

Kezdjük akkor azzal, hogyan lehet a penész kialakulását megelőzni szódabikarbónával. Leszögezem, elsősorban a penészes fal szódabikarbóna kezelése jöhet szóba, azaz a módszer a fali penész ellen ajánlom! És még valahova, de ez majd a cikk végén kiderül.

Házi praktikák penész ellenNálunk a konyhaszekrény teteje felett (fotó!), a sarokban már többször alakult ki penész a falon. Lepucoltam, átfestettem és vártam a hatást. Egy darabig nem is volt gond, de aztán ugyan azon a helyen újra megjelent az idegesítő penészgomba!

Az okot tudjuk: megszorult a nedvesség azon a részen, így amikor kevesebbszer szellőztettünk, illetve többször főztünk a konyhában összegyűlt a pára. A penészgomba legjobb táptalaja.

Ékszerek

Így azt találtam ki, hogy egy edénykébe szódabikarbónát öntöttem, és feltettem a szekrény tetejére. A fehér por összegyűjti, magába szívja a felesleges párát. És azt is hallottam, hogy a kellemetlen szagokat is megszűri!

Reményeim szerint a megfelelően lekezelt falon ezért nem jelenik meg többet a penész!

Készíts masszát és dörzsöld le a penészt!

A szódabikarbóna nem más, mint nátrium-hidrogén-karbonát, amit a takarítás során kitűnően lehet alkalmazni. Akár a penész eltávolítására is! Ezt a módszert a fürdőszobában és a konyhában ajánlom kipróbálni: konyhaszekrényen, csempén, kádon, zuhanykabinon, zuhanyfüggönyön.

Hogyan csináld?

A szódabikarbónát öntsd egy tálkába és lassan engedj hozzá vizet. Nem kell sok víz, sűrű, de kenhető masszát készíts. Sűrűbbet, mint a folyékony konyhai súrolószerek. Ezzel a szódabikarbónás keverékkel alaposan súrold át a penészes felületet.

Tiszta és fertőtlenített felületet kapsz.

Arra azonban ügyelned kell, hogy a penész eltüntetése szódabikarbónával sem jelent végleges megoldást.

Ügyelned kell arra, hogy ne legyen túl magas a lakás páratartalma, mert az kedvez a penész ismételt kialakulásának. Alkalmazhatod a fenti szódabikarbónás praktikát, azaz a kényes helyre egy tál szódabikarbónát raksz. Ha szekrény belsejében ütötte fel a fejét a penész, akkor annak kitakarítása után egy vászonzacskóba tegyél szódabikarbónát!

A párátlanítást megoldhatod gyakori szellőztetéssel, illetve (ha nem segítenek a házi praktikák) egy páramentesítő készülék működtetésével is.

Összefoglaló:
Hatékony megoldás a penész ellen: szódabikarbóna
Cím:
Hatékony megoldás a penész ellen: szódabikarbóna
Összegzés:
Két dologra használhatod a szódabikarbónát a penész elleni küzdelemben: megelőzésre és a folt eltüntetésére. Nézd meg, hogyan csináld!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

Ugrás a tetejére