Praktikák és tippek az otthoni duguláselhárításban

Már az elején érdemes leszögeznünk, hogy nem minden esetben fognak segíteni az otthoni praktikák egy komolyabb dugulás esetén, de van egy csomó trükk amit mi magunk is bevethetünk az eldugult lefolyók tekintetében.

Először azt vizsgáljuk meg, hogy melyik lefolyók dugulnak el leggyakrabban egy lakásban. Az első helyen torony magasan a konyha mosogató vezetéke áll, a dobogó második és harmadik helyén a fürdőkád lefolyója és WC csésze áll.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


A témát bontsuk két fő fejezetre, az első részben vizsgáljuk meg hogyan tudunk megszüntetni a már kialakult dugulást, a második részben pedig prevenció tanácsokról lesz szó.

Praktikák és tippek az otthoni duguláselhárításban

Tippek a mosogató házi duguláselhárításához

Legjobb ha a munkát a szifon szétszerelésével és alapos kitisztításával kezdjük. Nem biztos, hogy itt lesz a probléma, de sokszor már ez is segíthet.

Ékszerek

Amennyiben itt nem találtunk nagyobb szennyeződést akkor megpróbálhatjuk a kézi csőgörény használatát (2-3 ezer Ft a barkácsáruházakban). Kell hozzá egy kis kézügyesség, de nagyon sokszor elháríthatjuk mi magunk is a dugulást az eszköz segítségével.

Amennyiben továbbra sem sikerült megszüntetnünk a dugulást akkor utolsó reményként bevethetjük a vizes porszívót is (takarító gép). Távolítsuk el szifont, majd a nedves porszívó szívócsövet dugjuk be a falból kiálló lefolyócsonkba. Figyeljünk, hogy passzentosan csatlakozzon a lefolyócsonkra a nedves porszívó csöve, hogy minél nagyobb vákuum alakuljon ki. Kis szerencsével a szívóerő hatására megmozdul a csőben a dugulás és a tartályban landol.

Tippek a fürdőkád házi duguláselhárításához

Nagyon fontos, hogy a fürdőkád lefolyóját vagy túlfolyóját semmi képen ne csavarozzuk szét, mert innen nem lehet a problémát orvosolni és széteshet, ami bontást vonhat maga után!

Az első amit tehetünk, hogy csipesszel vagy kampós dróttal az összes hajcsomót és szennyeződést eltávolítjuk.

Amit még feltétlen érdemes megpróbálnunk az a slagos módszer. Ha van slag az ingatlanban akkor azt használjuk, ha nincs, akkor a tusolócső is megfelel a célnak. a módszer lényeg az, hogy a slagból vagy zuhanycsőből érkező víznyomással mosatjuk ki a fürdőkád lefolyórendszerét. Az akció akkor lesz a legsikeresebb lesz, ha van segítségünk és a fürdőkád túlfolyóját hermetikusan le tudjuk zárni egy ronggyal, hogy még nagyobb legyen a víznyomás nyomás a dugulás közelébe. Ezzel a módszerrel van a legnagyobb esélyünk megszüntetni a kád dugulását.

Tippek a WC házi duguláselhárításához

Bolti vegyszereket és a konyhában fellelhető kemikáliákat itt kár is alkalmazni, mert semmit nem fognak érni!

Amivel próbálkozhatunk, az első módszer egy kis fejű klasszikus WC pumpa. Ütemes, apró mozdulatokkal próbáljuk meg a dugulást elhárítani.

Ha ez nem segített akkor a második módszer még hatékonyabb szokott lenni. Ehhez egy rongy felmosófejre és a felmosó nyélre lesz szükség (mop felmosó). A módszer csak akkor lesz sikeres, ha a WC csészét tele engedjük vízzel, majd a felmosófejet teljesen ledugjuk a csésze aljáig, majd elég kitartóan rángatjuk a felmosófejet, le és fel...

A pumpás és a felmosófejes módszer is csak a sok WC papír és az apróbb ételmaradékok által okozott dugulások megszüntetésére alkalmas.

Prevenciós tippek a dugulások kialakulása ellen

Most pedig egy pár mondatban összefoglaljuk, hogy mit tegyünk lefolyóink védelmébe.

Mindig bőséges meleg vízzel mosogassunk.

Csak annyi mosogatószert használjunk, ami feltétlen szüksége, mert a túlzásba vitt mosogatószer is dugulást okozhat.

Ha mosogató gépünk is van akkor legalább heti egyszer a legmagasabb fokozaton futtassunk le egy programot. A mosogató gépbe használjunk folyékony gép mosószert a tabletta helyett.

A fürdőkádnál érdemes 1-2 havonta folyékony lefolyó tisztítószert alkalmazni, karbantartás gyanánt. Amennyiben hosszú hajú családtagunk van akkor feltétlen érdemes a szűrő használat a kád lefolyóban, így felfoghatjuk a dugulás fő kiváltó okát.

A WC-be soha ne dobjunk ételmaradékot, nedves törlő kendőt, intim betétet, tampont. Ne használjunk műanyag WC illatosítót, mert gyakran lecsúszhat a csészébe és komoly dugulást okozhat.

A cikk forrása: Dugulaselharitas.net

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, ismerjék meg a barátaid is. Ha hasonló írásokat, érdekességeket vagy házi praktikákat szeretnél olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre! Az oldalsávban megtalálod hozzá az űrlapot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − nyolc =

Ugrás a tetejére