QR kód készítés hogyan: csináld magad!

QR kód készítés, QR kód generálás
Készítsd el magad a vállalkozásod QR kódját!

A vállalkozások számára a QR kód készítés és használat az online világban egy alapvető feladat. Ennek segítségével számtalan esetben leegyszerűsíthetik a tevékenységükhöz kapcsolódó munkafolyamatokat.

Hogy ez tényleg így van, azt a következőkben be is bizonyítom neked. Sőt, azt is megmutatom, hogy hogyan lehet valóban ingyen QR kódot készíteni. Mert az online „ingyenes” programok általában kérnek valamit a kódokért.


Segítünk neked ajándékot választani ezekkel az AJÁNDÉKÖTLETEKKEL!


De haladjunk sorjában.

QR kód készítés – ahogy én csinálom

A QR kód Android telefonnal és Iphone telefonnal is beolvasható. Egy vállalkozásnak hasznos lehet, ha a honlapjára vagy a Facebook oldalára nem a hosszú URL-t kell az ügyfelének begépelnie, hanem egyszerűen beolvassa a QR kódot a telefonjával.

Így az ügyfél pillanatok alatt ott lehet a vállalkozás oldalán.

Ékszerek

Jöjjön a példa, a QR kód generálás!

Jelen esetben a céloldal, a Tippekneked.hu lesz, aminek elkészítem a QR kódját a LibreOffice segítségével. Internetes hozzáférés és fizetős program nem szükséges a művelethez. (Nekem még az operációs rendszerem is Linux, azaz ingyenes).

A LibreOffice irodai alkalmazás egyébiránt MacOS-re és Windowsra is telepíthető.

Nem minden van ingyen, amit annak mondanak

Ahogy mondtam, az online QR kód generátor általában kér valamit a képért (kódért) amit generál. Ha mást nem, akkor az e-mail címedet, amit aztán marketing, vagy más célra fog felhasználni. Azaz nem ingyen generálja le a kódodat.

Minek kell egyáltalán QR kód?

Tegyük fel, szeretném megmutatni az oldalam mobil verzióját a vendégeimnek. Ezt megtehetem úgy is, hogy begépeltetem velük a mobil böngészőjükbe, vagy a saját telefonomon a kedvencek közül előhívom a honlapot és átadom nekik a saját telefonomat.

A leggyorsabb megoldás mégis az, ha a szórólapon/névjegykártyán/brosúrán/stb. lévő QR kódot olvastatom be velük. De hogy kerül a QR kód ezekre a lapokra? Elmondom. Lépésről lépésre.

Meg kell nyitni a LibreOffice Writer (szövegszerkesztő) programot.

Az üres lapon a menüsorból válaszd ki a Beszúrás – Objektum – QR kód… menüpontot. A megjelenő párbeszéd ablakba írd be a weboldalad címét, okézd le és készen is vagy.

Ez nem egy bonyolult műveletsor, de azért lentebb videóban is megmutatom, mit hogyan csinálj. Ha kész vagy, a QR kód készítés után másold ki az ábrát és illeszd be oda, ahova csak akarod. Szórólapra, névjegykártyára, brosúrára. Én egy új, üres szöveges dokumentumba illesztettem be a videóban, a példa kedvéért.

Oké, de hogy fogja az ügyfelem beolvasni a telefonjával? Ha nem megy neki, akkor neked kell segítened. Mond el, hogy az Android telefonján van egy úgynevezett Google alkalmazás. Azt nyissa meg és a kereső mező végén bökjön rá a fényképezőgépre.

Most már beolvashatja a QR kódot a telefonjával.

És ez még nem minden! Mert a lehetőségek nem értek véget.

QR kód készítés Microsoft Office programokkal

A módszer működik a Microsoft Word, Excel és akár PowerPoint programokkal is. Nyilván ez nem egy ingyenes alternatíva, ám sokaknak megvannak ezek a programok. Hogy fizettek érte, vagy ingyen kapták, az nem ennek az írásnak a témája.

A rossz hírem az, hogy amíg a LibreOffice alapból tartalmazza a QR kód generátor lehetőségét, addig a Microsoft Office programokhoz egy bővítményt kell telepíteni.

Annyit segítek, hogy ez nem más, mint a QR4Office bővítmény. Ha telepítetted ezt a plug-int akkor használhatod a Wordben, Excelben és PowerPointban egyaránt. Telepítés után megtalálod Beszúrás szalag - Bővítmények részében.

És most jöjjön a videó!

De! A videó alatt egy még egyszerűbb QR kód készítési lehetőséget mutatok.

Akkor a videó: Így tudsz ingyen QR kódot készíteni.

Készítsd el a saját QR kódodat!

Viva Vivaldi! A sokoldalú böngésző erre is jó

Talán hallottál már a Vivaldi böngészőről. Szerintem méltó vetélytársa a Firefox, Chrome kettősnek. De most nem erről akarok beszélni.

Hiszen QR kód készítésről van szó, amire a Vivaldi egy jobb egérgomb kattintással képes. Nézd csak a képet:

Vivaldi böngészővel is készíthetsz QR kódot
Vivaldi böngészővel is készíthetsz QR kódot

Csak egy jobb egérgomb, és ott a menüpont, amit keresel...

Ha kipróbálnád - akár más miatt is -  a Vivaldi böngészőt, itt tudod letölteni. Linuxra, Windowsra, MacOS-re és Androidra: Vivaldi letöltése. (Természetesen ez egy magyar oldal, mint ahogy a böngésző is tud magyarul).

Tudom, a kód elkészítésének, vagy beolvasásának számtalan módja van. Az okostelefon böngészői, különböző alkalmazásai alkalmasak a QR kód beolvasására.

De mindent nem tudtam megmutatni, így azt választottam, ami szerintem a legegyszerűbb módszer.

Szerinted?


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon. Hadd ismerjék meg a barátaid is!

2 Comments

 1. István Sebők2023-02-09

  Nyugdíjas tanár és jogász vagyok.

  Válasz
  1. zmintzoltan2023-02-09

   Köszöntjük az oldalon!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =

Ugrás a tetejére