Rétes töltelékek – variációk, amiknek csak a fantáziád szabhat határt!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A rétesnek nem véletlenül van olyan nagy hagyománya a magyarlakta vidékeken. Számos elkészítési módja van ennek a süteménynek, a rétes töltelékek különböző változatai pedig szó szerint megunhatatlanok. Akárkit kérdezünk, biztosan valamilyen saját, rejtélyes, egyedi ízesítéssel áll elő, aminek az elkészítési módját csak az ő nagymamája ismerte.

Bár máig titok övezi, hogy pontosan melyik Kárpát-medencei nép is a jogos tulajdonosa az eredeti receptnek, egy biztos: a 19. században bizony fél Európa Budapestre járt az akkor tökéletesnek vallott rétes-élményért.

Rétes töltelékek: meggyes

A sütemény alapja: a rétestészta

Igaz, hogy számos rétestészta recept lelhető fel mind a süteményes könyvekben, mind az interneten, ha gyors és egyszerű megoldásra vágysz, legjobb, ha megvásárolod. Így nem kell aggódnod azon, hogy a sütési folyamat alatt valami probléma adódik a nélkülözhetetlen összetevővel. Azt, hogy neked melyik fajtája válik be, kizárólag tapasztalati úton tudhatod meg! Ehhez pedig nem árt egy kis rutin.

Ha magad készíted a rétestésztát, ahhoz ez a legjobb házi rétestészta recept.

Addig is lássuk, milyen töltelékeket választhatsz rétesed édes lelkének, ha házilag készíted el ezt a hagyományos, minden alkalomhoz illő süteményt!

Rétes töltelékek – a tradicionálistól az egyedi receptekig

Rétes töltelékek: zöldséges rétes
Zöldséges rétes

Ha túl vagy a rétestészta előkészítésén, jöhet a töltelék: bár ma már egyaránt készítenek sós (fotónkon) és édes réteseket is a kísérletezők, cikkünkben most az édesszájúaknak kedvezünk.

A jól ismert és igen népszerű töltelékek – mint a mák, a meggy, a túró és az alma – mindig is megunhatatlanok lesznek, de ezeket az alapízesítéseket is lehet variálni. Keverd össze bátran azokat az alapanyagokat ezek közül, amelyikkel szívesen megkóstolnád a rétest!

Mákos-meggyes

Nem csak a rétesek terén örvend nagy népszerűségnek a mákos-meggyes ízesítés, hiszen a meggy savanykás zamatosságát remekül kiegészíti a mák jellegzetes aromája – ez a két töltelék mindig jól megfér egymással: különleges, egyedi, és igazán magyaros. Ha piacon vásárolsz, válassz az édességhez mindig kicsit túlérett meggyet, a mákot pedig ne feledd el ledarálni, ha csak szemes változat van kéznél. Alaposan keverd össze őket, mígnem egy masszát kapsz – ezt édesítsd porcukorral, mézzel, vagy folyékony édesítőszerrel. A kész töltelékbe csepegtess kevés citromlevet és vaníliaaromát, így teheted igazán különlegessé házi süteményed ízvilágát.

Túrós

Ha nem vagy nagy rajongója a fanyar ízeknek, válaszd a túrós változatot – ám ezt is megvariálhatod egy kicsit, ha a túrós töltelék készítésekor hozzáadsz némi tejfölt vagy felvert habtejszínt a masszához, hogy krémesebb, lágyabb állagot kapj.

Tipp: botturmix segítségével igazán krémszerű tölteléket gyárthatsz. A töltelékhez bátran keverj hozzá annyi mazsolát, amennyit csak elbír, vagy más aszalt gyümölcsöt, amit szeret a család: süteményed különleges és biztosan egyedi lesz. Édesítheted porcukorral, de folyékony édesítőszerrel is. A kevés citromlé és a vaníliaaroma pedig ennél a változatnál is remekül kiegészítheti az ízeket!

Almás, fahéjas, szilvás

Ünnepek, családi események alkalmával elengedhetetlen az almás-fahéjas illat! Készítsd el az almás tölteléket hagyományos módon, és a reszelt-cukros keverékbe szórj fahéjat is – és ha merész vagy, reszelj bele egy kevés friss gyömbért is! Azonban ezzel légy óvatos – ha túlzásba esel, akár keserű is lehet a végeredmény.

Alma mellé használj szilvát! A szilva előkészítéséhez segítségül ismét a botturmixot hívd – így egy lekvárszerű anyagot kapsz majd. Mivel ez könnyedén kifolyhat sütés közben, alaptölteléknek használj továbbra is reszelt almát, és nagyjából egyharmad annyi szilvapépet csak ízesítésként keverd hozzá. Ehhez is bátran adj fahéjat, illetve mézet vagy porcukrot!

A szilvás töltelék egy másik variációja: a reszelt almához adj apróra szeletelt szilvát, majd édesítsd ugyanúgy, mint az eredeti változatot!

Bátran kísérletezz még egyéb ízekkel is, ha rétes töltelékekről van szó – sikeres sütkérezést kívánunk, és nem utolsó sorban: nagyon jó étvágyat az elkészült házi süteményekhez!

Ez tetszik, ezt megosztom!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Összefoglaló:
Rétes töltelékek – variációk, amiknek csak a fantáziád szabhat határt!
Cím:
Rétes töltelékek – variációk, amiknek csak a fantáziád szabhat határt!
Összegzés:
A rétes töltelékek elkészítése mehet a megszokott receptek alapján, vagy kísérletezhetsz velük a saját ízlésed szerint is! Nézd meg az ötleteinket!
Szerző:
Kiadó:
tippekneked.hu
Logo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 20 =

Ugrás a tetejére